søndag 29. august 2010

Hva er geocaching?

Hva er geocaching?
Geocaching er en slags fritidsaktivitet som innebærer bruk av en GPS, en slags skattejakt etter utlagte turbokser, som skal inneholdende minimum en loggbok. Geocachere som finner boksen logger sitt besøk i loggboken. I noen av boksene er det plass for bytteting, det vil si at du har med deg noen småsaker, og kan bytte disse med de småsakene som er i boksen, hvis du vil. Det er viktig å huske at man ikke legger spiselige ting i boksen, for da kan man bli plaget med dyr som kjenner lukta, og dessuten er det en viss helserisiko med spiselige ting som kan bli liggende lenge i boksen! Bytt kun saker og ting!!! ;-)

Bildet viser den aller første cachen vi fant;
Granneset! Turboksenes/cachenes koordinater i terrenget finner du på Internett. www.geocaching.com Så skal du ved hjelp av GPS finne stedet og lete opp boksen, noen ganger er de veldig enkle å finne, og noen ganger er de veldig vanskelig å finne. Man leker en voksenversjon av "gjemsel"!!!

Her er et eksempel på en av våre cacher, og innholdet som var der da vi la den ut! Etter å ha funnet boksen, og registrert funnet i loggboka, skal du loggføre funnet på nevnte nettside. Dette gjør at du får registrert dine funn, og eieren av boksen får beskjed om at du har funnet den, og hvis du skriver litt om turen dit og funnet - da er det ekstra hyggelig for cache-eieren. Samtidig kan andre cachejegere som skal besøke dette stedet, lese din logging. I bloggen min vil du se flere eksempler på cacher, så jeg tar ikke med flere bilder av disse her nå.

Av og til kommer man over sånne som dette inni cachene. Dette er kalt TravelBugs og er som oftest små figurer som det er festet en metallplate til, der står det et unikt identifikasjonsnummer. Denne kan du ta med deg og legge i en annen cache, også dette skal registreres på nettsiden;Registrering av Trackables. Dermed kan eieren og andre følge med på hvor de tar veien. Vi har en som er i skrivende stund er i Tromsø, og tre som er på vei sørover i Norge. I tillegg har vi en GeoCoin som er i Tyskland, på vei til Frankrike!!! En GeoCoin er en tykk mynt lignende sak, som også har et unikt nummer. Dette er vår GeoCoin. Jeg fant ikke noe bilde av den akkurat nå....

Spillets opprinnelse ble muliggjort av at Clinton-regjeringen natten mellom 1. og 2. mai år 2000 «slo av» en funksjon i NAVSTAR GPS-systemet, noe som gjorde at GPS posisjonene for vanlige folk endret seg fra en nøyaktighet på 100 meter til 10 meter, og navigasjon til bestemte posisjoner ble mulig med små, håndholdte mottagere.

Dette gav inspirasjon til å bruke teknologien til spill som geocaching. Den første cachen ble lagt ut av Dave Ulmer. Dette fant sted i Portland i staten Oregon, USA. Mike Teague fant denne turboksen først. Han opprettet en nettside, der han loggførte funnet. En annen amerikaner, Jerimy Irish, fant så Teagues nettside og videreutviklet konseptet. For mer om geocachingens tidlige historie, se geocaching.gpsgames.org - historie. Etterhvert har aktiviteten økt voldsomt i omfang; i dag praktiseres geocaching i over 100 land, også i Norge. Det finnes over 1.100.000 aktive cacher i verden. Over 11.000 av dem i Norge.

Jeg håper min forklaring på hva geocaching er virker forståelig. Har du spørsmål eller innspill, så ROP UT!!!

Informasjonen min er hentet fra de nevnte nettsider i tillegg til wikipedia.

Takk for oppmerksomheten!
Siv Anita

mandag 16. august 2010

Bergen, med store-Nikon...!!!

Paraplyer finnes i alle former og varianter i Bergen. Denne finnes midt i sentrum, jeg vet ikke helt om den holder noen tørre, men fin er det i allefall! På min vandring, de i overkant av 80 km som jeg gikk i løpet av den uka vi var i Bergen, så fikk jeg mye tid til å tenke og reflektere over saker og ting. Blandt annet om hvor forskjellige vi mennesker er, og hvor forskjellig vi ser på saker og ting. Noe som betyr NULL for enkelte, betyr ALL VERDEN for noen andre. Tengte også en del på hva jeg valgte å bruke tiden i byen på, og hvordan jeg gikk med meg sightseeing'en. Jeg gikk fra cache til cache, mens jeg leste om severdighetene på GPS'en, mens....


Noen velger å sette seg på en buss og ta bilder av ting i forbifarten!


Andre sleper rundt på alle handleposene, mens de vandrer fra butikk til butikk til butikk til butikk..... o.s.v....


Og noen foretrekker å følge som et slep etter en guide med en plakat opp i lufta!


Bryggen i Bergen. Her er vi og tusler innimellom trebebyggelsen, og ser på alt det flotte og EKSTREM-dyre som blir solgt her!!!


Her logger jeg en cache, og noterer i boka mi. I løpet av Bergensturen fant jeg hele 87 cacher, mens jeg måtte gi opp letingen av 13 stykker. God uttelling det. Åh... det vil faktisk si at jeg har lett etter akkurat 100 cacher på turen!!! Det oppdaget jeg ikke før nå!!! Av og til er bloggingen også en god ting... ;-)


Av og til var det som å se nedover bebyggelsen i Tyrkia, det eneste som på en måte manglet var "varmtvannstankene" på takene! Tett i tett i tett, står husene... Tror ikke dette hadde vært noen boform for meg! Støy og folk over og under og ved siden og rundt på alle kanter?!?! Nei.... tror ikke det....


Men innimellom bebyggelsen fantes det mye vakkert også. Velholdte hus og masse blomster i krukker og kasser! Så her var storbyen veldig innbydende.


Bryggen i Bergen. Mange båter ved kai. Et yrende folkeliv, uansett om det er sol eller regn. Denne dagen, denne timen, var det SOL!!!

Lykkelig over cache-funn i den magiske skogen!!! Små øyeblikk hvor jeg er har det så SYKT bra!!!

Fantastisk utsikt fra toppen av byfjellet!!!


Så sant, så sant!!! Dette er eksempler på skilt som var satt fast på ryggen på alle benkene som var plassert ut på fjellet Fløybanen gikk opp på!!!


Dette skiltet er til de som skal på tur på ukjent vei.... ;-)

Av og til kan man bare se at denne dama er veldig fornøyd! Her er vi på vei å skal dra ned med Fløybanen igjen, og jeg har vært innom og fått meg en Fløybanen-kjøleskap-magnet!!! Oh'lykke!!!

Pingvinene inngjerdet på Akvariet. Merket på vingene... De hadde det nok helt sikkert bra, og jentene som underholdt med dem og selene var veldig flinke, men jeg synes likevel sånne dyr skal leve i det fri! Litt rar jeg!!!


Denne selen lå bare på bassengkanten og viste seg fram...


Ser du den fantastiske blå fisken? Den var bare Akvariets søteste skapning!!!


Et spooky akvarium i Akvariet i Bergen. Ikke så godt å se hva det er, men det var litt spooky.

søndag 15. august 2010

Bergen, med lille-Nikon...!!!

Bergen er en ganske komisk by. Den har et sentrum som gjør at man tror man er i Tyrkia, til tross for et vær som skifter mellom nordpolen og middelhavet på 15 minutter. Jeg bommet på påkledningen HVER eneste dag hele uka. Kledd for sol; da ble det regn. Kledd for regn; da ble det sol. Til slutt ga jeg opp; kledde meg for begge deler.... og ble utsatt for begge deler.... MEN det finnes en flott skjærgård her også til tross for regnet, og jeg kan tenke meg at det er riktig så vakkert i solskinn.

Jeg var på cachejakt.  Gikk i overkant av 80 km i løpet av de fem dagene jeg var i byen. Blandt annet tuslet jeg fra flyplassen, hvor hotellet lå og inn til sentrum, nesten 19 km korteste vei (og jeg gikk zikk-zakk for å lete cacher i tillegg), men jeg delte det i to etapper. Gikk ca halvparten en dag, og tok buss resten. Så tok jeg buss halvparten av veien dagen etter, og gikk resten... Sliten i beina? Næh.... bare noen gnagsår og EKSTREMT håvnen fra knærne og ned! MEN tilbake til bildet. Bergen er en storby hvor det finnes litt av hvert som ikke er så veldig godt skjult. Å lete etter cacher ved dette gamle klosteret ble ganske uaktuelt, for det jeg fant på de oppgitte koordinatene var dette.... og på baksia var det MANGE flere.... så jeg droppet å putte fingrene rundt overalt der, ja.... og gikk videre....Det er liksom ikke alle steder man vil lete...

En ekte cachejegers lunsj. Jeg har spist verdens beste lunsj to av dagene. Det fantes noen bakerier som het Solbrød der, og syke s***n for noen gode greier de kunne trylle frem!!! *glis* Eneste skåret i gleden var at de ikke hadde PepsiMax, så jeg måtte drikke vann eller som i dette tilfellet ColaLight!

På vei ned fra Fløybanen (skal fortelle og vise om det i neste blogginnlegg) møtte jeg på dette fabelaktige skiltet. Skilt er det morsomste jeg vet, og i allefall når man møter på sånne gullkorn som dette; "This way. That way." Er det mulig?!?! he, he...

Etter hvert har jeg lært at en cache kan være så mangt. Denne typen er bare helt fabelaktig!!! En uthulet skru og en mutter som er sveisa igjen. Og så er loggen da rulla sammen inni. Når denne så er skrudd fast i et gjerde, som til overmål har MANGE helt like, men ekte, skruer.... da blir jeg IMPONERT!!! Jeg drasser rundt på ei lita loggbok for å notere navnet på cachen og litt sånn annen småinfo!


Her starta vandreturen når jeg gikk den andre delen av etappen fra flyplassen til sentrum. Et slott på noe som het Gamlehaugen. Det er visst nok kongens eie, men det var ingen kongelige der som jeg kunne se. En veldig flott hage som var full av blomster og trær og gartnere!!!

Disse endene traff jeg på min vandring langs et vann på veien mot sentrum. Jeg gikk, ante fred og ingen fare, og plutselig kom det 15-20 ender stimende mot meg. Jeg ble litt paff, for vanligvis rømmer de jo unna fort som fy! Men når jeg fikk summet meg og fikk fram fotoapparatet, fikk jeg tatt mange fine bilder. De så så fornøyde og lykkelige ut.

Etter en lengre fotoseanse, hvor et par av endene var VELDIG fotogene og opptatte av å være forran kamera, prøvde jeg å gå. Men de fulgte etter meg, og så dukka denne karen opp; skal du ikke ta bilde av meg da? Jo, klart jeg måtte det! Vet ikke hva slags kar han/hun er... kanskje noen der ute vet?

 Jeg hadde en plan før jeg dro, i tillegg til cachene, god mat og drikke, skulle jeg ta Fløybanen og dra på Akvariet. Akvariet var nedtur, noen fine akvariefisk, noen søte seler og pingviner, men verd 200,- kroner?!?! Nei.... jeg syntes ikke det! Men en erfaring rikere; "Been there, done that!" Etterpå gikk jeg helt ut på odden for å lete etter en cache der, som jeg ikke fant (og som jeg så etterpå var registret som borte), men jeg ble nå stående å se på et av disse SVÆRE cruse-skipene som la ut fra kai!

Bryggen i Bergen. Finnes sikkert mange bilder av dette stedet, men disse byggverkene virkelig imponerer meg!!! Kjempekoselig å se!!! ;-)

Håkonshallen, der var jeg å fant en cache.

Den siste dagen i Bergen dro jeg ikke inn til sentrum. I stedet la jeg turen sørvest-over mot Milde. Her fant jeg selvsagt noen cacher, men også noen severdigheter (med cacher, selvsagt). Dette er Blondehuset. Hvorfor det het det er jeg ikke HELT sikker på, men jeg tror det er noe med alle utskjeringene og forasjonene på huset. En vakker hage var det også! Skulle hatt det sånn hjemme! Starte å grave i morra?!?!

Denne badeplassen fant jeg under min regntunge cachejakt på Milde. Ser dere hvor godt tilrettelagt det er?!? Med stien, uteplassen og det sjarmerende steinhuset? Dette huset var laget for at skoleklasser og barnehager kunne bruke det til dagsturer (stod skilt ved huset). Her var benker, grillplass, fabelaktige forhold for bading (når sola dukker opp innimellom) og ikke minst DO!!!! Jeg er så vavnittig IMPONERT over hvor godt de bynære friluftsområdene i Bergen er. Alt er sånn at ALLE kan komme seg dit! Til og med RUNDT et fjellvann i byfjellet, der hvor Følybanen går opp, var det tilrettelagt for rullestol - ja, selvsagt stien dit også!!! IMPONERT

Sånne cachebokser som dette LIKER jeg. Dette er vel en gammel ammo-boks fra forsvaret, de er store, tørre, full av byttesaker, stor loggbok, og ikke minst er de ferdig kamuflert!!!! He, he... Etter å ha lett sentrum opp og ned og i mente etter nanoer m.m. så er det godt å tusle rundt i terrenget etter noen litt større bokser. Skulle noen sitte med en sånn boks og ha lyst til å donere den til et godt formål og meg, så ROP UT!!!

Jeg tusla også innom den botaniske hagen på Milde. Dette stedet med bekken som rant nedover steinene var det eneste jeg syntes var fint. Det andre virket overgrodd. Det var to karer der med gressklipper, men i plaskregnet? Alle vet at gressklipping i plaskregn ikke blir bra. Jeg fant en av to cacher her, og tusla videre gjennom skogen til neste sted.

Denne "Tigggeren" i stod i innkjørsla til et hus på Milde. Det er utrolig hva folk finner på å pynte opp i ved huset sitt med! Og som ALT annet i Bergen, var også denne festet med kjetting!!! Hvem vil vel stjele en tigger? Eh...?????

Som vanlig kommer det PLUTSELIG en oppdatering, da med bilder fra store-Nikon, og det skjer sånn helt uten at man egentlig er helt forberedt på det!