Jeg tenkte jeg skulle dele oppskrift og fremgangsmåte med dere der ute, for de er relativt enkle å lage, og veldig gode. Min oppskrift har jeg hentet fra en samling oppskrifter som er samlet og utgitt av Nordland Bondekvinnelag i 1983. "Gamle matoppskrifter fra Nordland". (Må medgi at jeg "skjemtes" litt da jeg fant boka her i høst, for den er lånt av noen for 10-15 år siden - og ikke levert tilbake. Og nå husker jeg ikke hvem jeg lånte den av... så hvis du har lånt meg boka; jeg har den ennå...)
Jeg laget den lyse varianten, det finnes en mørk en også, bakt med grovere mel. Men denne er best, sies det! Og prøvesmakerne i går var veldig fornøyde!
1 kg hvetemel
200 gram margarin
2 ss sukker (honning kan brukes i stedetfor)
2 ss hjortetakksalt
6 dl melk
Alt has i en foodprosessor. Først alt det tørre, så smuldret margarin (jeg skar bare terninger), og til slutt melken. Så er det bare å kjøre foodprosessor i 5-10 minutter til du har en god deig.
Deigen deles så opp i små emner, som trilles ut til blyant-tykk og jevn pølse. Så er det bare å lage små flate "sneglehus", rulle rundt og rundt. Det kan gjerne være en liten åpning i midten, slik at kakene ikke får en topp når de hever seg i ovnen. I utgangspunktet skal de være helt flate og jevne. Jeg leste et sted at det skulle være 7 ringer, men jeg laga hver pølse ca 1 meter lang og snurra rundt, da ble de passe størrelse, ca 10 cm i diameter.
Takk for oppmerksomheten!
ååå :)
SvarSlettdet så rimelig godt ut !! :)
klem :)
Yess! Der fikk jeg inspirasjonen til å hive meg rundt med årets rengakake, jeg også! Så blir det vel jul her hjemme også...tilslutt! :)
SvarSlettIngridi
Takk for tilbakemeldingen, jenter!
SvarSlettNå kan jeg egentlig ikke forstå hvorfor man bare spiser rengakaka til jul, for det er jo så enkelt å lage, og veldig godt!!!
Hadde vært morro å høre historien om disse kakene. Har prøvd å google etter den, men finner ingenting!
;-)
Eg var heldig, fikk til og med rengakaka på arbeidsmaten. Tusen takk elskede.
SvarSlettHarald
Kjempebra oppskrift! Skal prøve å lage den :-)
SvarSlettHarald, bra du liker dem... Men hvor ble dem av? he,he...
SvarSlettCindy, jeg anbefaler virkelig at du prøver den, for de er veldig gode... man blir fort hekta!
KLEM
bare til jul? når jeg vokste opp var det da helt vanlig at besta bakte rengakaka hele året, men jeg er ikke enig i at hvetemelsvarianten er best det skal være byggmel da blir de sprø på riktig måte og får den karakteristiske fargen og smaken
SvarSlettTja, siden jeg ikke er ranværing, så er det jo bare det jeg får fortalt som gjelder.... Det virker i allefall som om det er til jul disse blir bakt, men helt enig; rengakaka er super mat hele året!!!
SvarSlettJeg skal prøve meg på byggmels varianten i år, blir spennende å se om den blir like bra som hvetemels varianten fra i fjor!!! ;)
Hei, Siv Anita :)
SvarSlettHo mamma baka rengakaka så ofte ho kunne, men pga
plagsom astma måtte ho sitte ute i gangen når de ble stekt.
De fleste sier at den rengakaka med grynmjøl (grove) er den orginale, å det kann godt hende, men Mamma bakte bare kveitmjølsrengakaka, å ho bi no 87 år i januar, så den fine ha no vært vanlig bra lenge den også. Vi baker den fine så tykk at vi deler den før vi har på smør å pålegg.
Lykke til med bakinga (å det du ellers ska gjør)!
Klem fra Marit
Fantastisk go oppskrift. Gøy å bak, og nydelig å spise 👍
SvarSlett