Det er som kjent mye som forundrer meg i denne verden, blant annet religion og livssyn. Jeg treffer ofte på mennesker som ikke er kristne, men likevel en del av Den Norske Kirke. De aller fleste etniske nordmenn blir døpt, og faller automatisk inn her. Hvorfor? Jo, fordi det er tradisjon. Vi følger samfunnets tradisjoner og normer, vi gjør ingen valg selv basert på våre egne verdier. Vi bare flyter med på det som er forventet av oss. Oss etniske nordmenn.
Hvorfor gjør vi ikke våre egne valg, tar et standpunkt og gjør noe med dem? Hvorfor lyve i kirka, når du er en del av den? Når du døper ditt barn, i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn, vil du da oppdra barnet i den kristne tro? Ikke vet jeg, men jeg tror veldig, veldig mange ikke blir oppdratt i noen kristen tro.
I skrivende stund er det 4 933 741 nordmenn.
Det viser seg også at ca 3 900 tusen nordmenn er en del av Den Norske Kirken. Det finnes 250 tusen kristne utenfor den norske statskirken, 100 tusen muslimer, 80 tusen humanetikere, 14 tusen buddhister og 9 tusen i kategorien andre livssyn. Det betyr at 580 tusen nordmenns trosretning ikke er registrert av den norske stat.
Disse tallene er hentet fra Statistisk Sentralbyrå og omfatter kun de personene som de forskjellige trossamfunnene får offentlig støtte for.
Totalt utbetales det omkring 136 224 000 kroner i statsstøtte hvert år. (333,- pr person) Til hva da, tenker jeg?!?! Det utbetales 129 870 000 kroner i statsstøtte til Den Norske Kirken på grunnlag av medlemstallet hvert år. 33 300 000 kroner går til muslimene, 26 640 000 kroner til humanetikerne og resten er fordelt på de andre tros- og livssynsretningene.
Nå kjenner jeg ikke mye til verken muslimene, buddistene, jødene, hinduistene eller mange av de andre samfunnene, bortsett fra det som kommer opp i media og det jeg selv har lest meg opp på.
Selv fikk jeg til slutt bare nok av Den Norske Kirke; prester som holder prekener i nesten tomme, iskalde kirker vi ikke har råd til å varme opp i verdens rikeste land. Prester som ikke kan være samboere, og i allefall ikke hvis de har en livsledsager av samme kjønn, nei, huff og fy! Prester som ikke kan skrive bok om sex, fordi det er noe fy, fy, som skal holdes helt hemmelig på soverommet. Ikke skal man vigsle mannen i gata hvis han vil gifte seg med en annen mann, eller en kvinne med en kvinne. (OMG, til og med svenskene får til dette i 2011).
Til slutt tok jeg et standpunkt, Den Norske Kirke, som jeg opplevde som inntollerant, lite inkluderende og rett og slett motstander av det norske folks egne meninger kunne jeg ikke være en del av lengre. At jeg i tillegg ikke under noen omstendigheter tror på noe av det som står i verdens mest solgte og oversatte eventyrbok; Bibelen. Jeg kunne ikke på noen måte stå inne for Trosbekjennelsen. Kan du?
Jeg meldte meg ut. Null mer statsstøtte for meg! Jeg vurderte ingen tilhørighet, leste om andre trosretninger, men siden jeg ikke er en person som tror på overnaturlige vesener, så… tja, hva gjør man da? Jeg mener fast og bestemt at alle mennesker bør respektere hverandre og hverandres meninger, alle må få tro på hvilken Gud, Buddha, Allah, de selv vil – eller ikke tro om de vil det. Alle må få velge selv hvilken person de vil gifte seg med, uansett kjønn. For meg ble humanismen det rette; "Alle mennesker er født frie og like i verdighet og rettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd." Du kan lese mer om; Humanetisk livssyn.
Buddhistene har en flott filosofi; ” Å unngå å gjøre det onde, gå inn for å gjøre det gode, foredle sitt eget sinn - slik er de våknes budskap.”
Muslimene har også en Trosbekjennelse. Jeg synes deres ramadan er flott – med fokus på å ofre litt av sin egen luksus, gi litt mer til de fattige og føle på sult. Selvsagt er jeg ikke like fornøyd med ekstremistene som sprenger seg selv i lufta og driver terror. Men også muslimene har mye flott.
- I samme vendingen må jeg minne alle mine landsmenn om hvordan Norge ble kristnet, og har du glemt det, kan du f.eks surfe innom her, for å oppdatere deg!
Min påstand er at veldig få nordmenn egentlig tar noe standpunkt, vi bare er der vi er i religions- og livssynsverden. Bekvemt. Trygt, fordi vi kjenner det. Det blir for mye jobb å sette seg inn i alle spørsmålene; hvordan blir dåpen, navnefesten, konfirmasjonen, bryllupet, begravelsen – hvis jeg ikke er en del av Den Norske Statskirken? Vel, i dagens internettsamfunn skulle det vel ikke være noen stor og komplisert sak å finne ut av?
Til slutt må jeg ta med at jeg synes at de fleste moskeer og kirkebygg er flotte og bør tas vare på. Norske kirker bør i allefall bli bedre vedlikeholdt enn de blir i dag!
Hvorfor er du en del av den tros- eller livssynsretningen du hører til? Har du tatt et standpunkt, eller bare er du der?
Takk for oppmerksomheten!
(bildene denne gangen er hentet fra google-søk, bortsett fra det første; som er mitt)
Jeg tok standpunkt så fort jeg ble gammel nok: Jeg meldte meg ut av statskirken. Ved første forsøk ble jeg riktignok nektet og innkalt til samtale med presten, men ett brev fra Hedningssamfunnet gjorde susen.
SvarSlettGodt å høre at det finnes flere der ute i den store verden som faktisk har tenkt gjennom dette og tatt et standpunkt!
SvarSlett... jeg slapp heldigvis noen samtale med presten... Phu!!! Bare sendte inn et skjema om utmelding, og fikk et i retur med bekreftelse på at jeg ikke lengre stod i listene til Den Norske Kirke!
Ha en fortsatt reflektert dag!!! ;-)
Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget din på Lesernes VG som et av dagens anbefalte.
SvarSlettVille bare gi et lite tips, om http://www.sosialhumanistene.no/
SvarSlettJeg meldet meg for lang tid siden ut av den norske kirke, men lette lenge etter noe som kunne være et alternativ. Følte heller ikke Human Etisk forbund var helt min greie. Sosialhumanistene tar ingenting for medlemsskapet, kun det de får i statsstøtte for å ha deg som medlem, og deler av dette går til FNs barnefond. Anbefaler å sjekke ut for de som mangler et alternativ! :)
Jeg har også meldt meg ut av statskirka og jeg oppforderer alle som ikke er kristne til å gjøre det samme. Jeg er ikke tilhenger av religion, men jeg må si meg enig i en av grunnene til hvorfor vi har statskirke. Nemlig det med at kirka i Norge er utrolig liberal (noe som er kjempebra!), men om vi fjerner statskirka og færre blir medlem så blir den mer konservativ. Noe som ikke er bra dersom du er en kristen homofil feks. Men, jeg mener fremdeles at statskirka burde forsvinne
SvarSlettJeg er kristen, og har tenkt og fortsette med det.
SvarSlettutmeldt og innmeldt i:
SvarSletthttp://www.friborgerforbundet.no/
finnes mange alternativer å gi dine penger til. Du får de ikke selv uansett, så finn det det som passer deg!
lær deg å skriv skikkelig, sånn at det er mulig å lese gjennom innlegget ditt uten å miste fokuset på innholdet...
SvarSlettJeg er ikke kristen, men er medlem av statskirken, og det skal jeg fortsette med.
SvarSlettDessverre reflekterer du ikke over de åpenbaregrunnene til at mange velger nettopp å være medlem av statskirken uten å være kristne. Vi er nordmenn, vi har vår kultur og vi ønsker å bevare den. Noen ganger kan det være så forbannet enkelt, og så kan du i din ultranaive verden problematisere i filler det vi andre ikke bryr oss en drit om. Vel bekomme.
Jeg meldte meg inn i Statskirken for et par år siden. Er veldig fornøyd med det. Synes Humanetiskforbund er et skikkelig "suttre forbund". De klager på alt.
SvarSlettDet er noe grunnleggende feil ved det å være medlem i en kirke eller organisasjon når en er uenig i det den står for. Hva om vi melder oss inn i et politisk parti på høyresiden mens vi i realiteten er sosialister?? Jeg er kristen, men deler ikke Statskirkens lære. Synes derfor det blir feil å være medlem. Det at den Norske Kirke blir finansiert av skattebetalerne er nok mye av grunnen til at ting er som de er.
SvarSlettEr helt enig...Vi lever i 2011 :)
SvarSlett(vi er for opplyste i dag til å tro på denslags eventyr. Bibelen er dessuten også blitt oversatt til norsk (fra latin), noe som gjør at man i dag skjønner innholdet, derfor kan ikke prester lenger lure og kontrollere oss uten at vi kan sjekke det opp (i dag kan dessuten også alle lese). Vi er et sekularisert samufunn.. Og heldigvis ferdige med middelalderen :)
Flott innlegg! Jeg er enig i det meste av det du sa, og uenig i noe. Syns det er viktig å ha dette temaet (statskirkens rolle/plass) oppe innimellom og gjøre oss oppmerksom på bl.a. dette med statsstøtte. Vi klager ofte over hvor mye av skattepengene som går til ting vi ikke ønsker, vel her kan vi faktist være med på å "kontrollere" noe!
SvarSlettMitt barn ble automatisk skrevet inn i statskirken (sammen med de aller fleste som er født i Norge - trenger ikke døpes for å bli medlem med andre ord...) selv om hverken mor eller far var medlemmer der. Dette var noe jeg syns er veldig provoserende! Vi har selv tilknytning til et annet kirkesamfunn som IKKE mottar statsstøtte (svært få kirkesamfunn i Norge som har valgt denne løsningen) fordi lederne (og jeg er helt enig!!) mener vi selv skal drifte vår tro uten at naboen, kollegaen og alle andre skal måtte betale for oss. Skulle ønske flere hadde valgt denne løsningen...
Gratulerer med vg-forside!!! Tror du kommer til å få masse respons på dette innlegget, det berører noe som mange har tanker om. Bare så synd at så mange (ihvertfall hittil) velger å kommentere anonymt...
SvarSlettBåde jeg og samboern er utmeldt av statskjerka og er medlemmer i humanetisk forbund. Dattera vår er IKKE døpt. Synes det er hyklerisk å stå kjerka å love å oppdra ungen i kristen tro, også tror man ikke på gud.
SvarSlettDet er ikke så enkelt som å melde seg ut for å slippe "kirkeskatt"
SvarSlettKirkene får likevel støtte dersom man melder seg ut. Vi har en statskirke i Norge som får subsider ikke utifra medlemstall (som for de andre religionene) men en bevilgning over statsbudsjettet fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. På samme som skolene i Norge får bevilgninger.
Likevel, meld dere ut om dere ikke støtter kirken! Begravelser og bryllup kan man likevel gjøre i andre offentlige rom.
Jeg måtte melde meg ut to ganger da jeg automatisk ble meldt inn igjen etter at jeg flyttet.
Skill stat og kirke!
I Sverige har de ett system der man krysser av på selvangivelsen om man vil betale kirkeskatt. Et bra system som også burde fungere i Norge. På denne måten slipper man såkalt juks i medlemstall hos de "andre religionene" som får støtte utifra medlemstall.
Jeg tok mitt standpunkt med en gang jeg var gammel nok til å gjøre det.
SvarSlettJeg meldte meg ut av statskriken, fordi jeg er ikke kristen! Jeg synes det er feil å bli værende som medlem hvis man ikke er kristen, det er superenkelt å melde seg ut.
La ditt barn bestemme selv når hun/han blir gammel nok! Ikke ta avgjørelsen for dem.
Følger bloggen din jevnlig.
SvarSlettNok en gang kjempegodt skrevet:-)
Jeg er kristen, og jeg er stolt av det. Det å bli kjent med Gud, og å skjønne alt han har gjort for meg og hvor utrolig han er, er helt fantastisk. Jeg tror at når man blir kjent med den som har skapt deg, så forstår du mer av hva han har skapt deg til å være.
SvarSlettMen jeg er helt enig i at hvis man ikke tror på Gud burde man ikke være medlem av noen kirke. Jeg oppfordrer alle til å prøve å be og å spørre Gud om han finnes! kanskje får du svar....
Hei! Og tusen takk for alle kommentarene! Jeg er overveldet, men skal prøve å svare alle sammen;
SvarSlettFørst vil jeg takke Magne hos VG for at innlegget kom på forsiden av vg.no, det er stort!!!
Til alle de anonyme;
- enig; sjekk opp alternativene hvis du ikke står inne for det Den Norske Kirke står for.
- enig; statskirken bør forsvinne, og bare bli kirken. Skille stat og kirke.
- dere som er kristne; da er det flott med kirken og valget er tatt.
- beklager hvis du synes jeg ikke skriver skikkelig; du har rett til din mening.
- vel, hvis du hadde lest 2. avsnitt i innlegget hadde du oppdaget at jeg tar opp dette med de tradisjonsbundne årsakene til å bli i kirken, det er selvsagt greit for mange.
- flott at du tok et valg inn i Den Norske Kirke.
- man kan definitivt være kristen uten å være en del av Den Norske Kirke.
- he, he... ja, vi er heldigvis ferdige med middelalderen og kan lese og tenke selv... den var god!
- er det virkelig mulig at barna blir en del av Den Norske Kirke uten å bli døpt? Skremmende!
- er det mulig at man automatisk blir innmeldt når man flytter? OMG! Jeg mener at den norske stat skal bevilge middler til vedlikehold av kirkene - de er historiske norske byggverk - på lik linje med at de bevilger penger til vedlikehold av skoler m.m.
- folk bør tenke gjennom sitt eget valg av tro og livssyn.
- enig; barna må i allefall få veldge selv i konfirmasjonsalder, ikke bli presset inn i noe de ikke tror på.
- takk for at du følger bloggen og liker måten jeg skriver på. Setter stor pris på det!
- og enig igjen; har du et forhold til Gud er det flott. Da har du tenkt gjennom det og tatt et valg. Alle må få ta sitt eget valg!
Lill Anette; flott at dere også har tatt et valg! Helt supert!
Tearr; enig med deg; det er veldig, veldig mange alternativer, folk må bare tenke seg om, sjekke ut og ta et standpunkt!
Igjen; tusen takk for engasjementet!
Jeg har tatt et standpunkt, jeg tror på Gud, Jesus og den Hellig Ånd. Jeg har tro på at den siste dag skal Jesus kommer igjen og hente sine, men jeg står ikke i Statskirken, det passer ikke for meg. Jeg er tilhørig i Frelsesarmeen og mine to yngste barn er barnevelsignet der, de står ikke i Statskirken.
SvarSlettJeg synes også at en må få lov til å gifte seg med hvilke kjønn en vil og det er det ingen som nekter dem, men en kan ikke forlange at en skal gå utover sin tro for å vie noen. Vil ikke en prest vie et par av samme kjønn, er der andre muligheter til å bli viet.
Kjempegodt skrevet! Som om jeg skulle sagt det selv! Jeg reagerer på de som døper barna sine, som faktisk ikke er kristen, men de gjør det fordi "det er jo en tradisjon". Føler ikke for å stå og lyge i kirka om at jeg skal oppdra mine barn i den kristne tro, når jeg ikke blir å gjøre det..
SvarSlettJeg diskuterte faktisk dette med noen venner, og deres svar var "Hvis du ikke døper barnet ditt, blir det å komme til helvette.. Vil du det?!". Mitt svar på dette er; Hvis denne guden da ikke vil ta imot mitt "udøpte" barn pga. valg jeg som mor har tatt- da er dette en gud jeg ikke ønsker å tro på!
Du e så god! Så at det va en som ikke greide å holde tråden, men forstår ikke hva som kunne være forvirrende. Du har tatt dine valg, reflekterer og viser samtidig det som kjennetegner humanetikerne; stor toleranse for de som tror på noe annet, spesielt ut fra at de har tenkt og tatt beslutninger selv.
SvarSlettMå bare gratulere!
Kari BA
Nå er det ikke nødvendigvis så enkelt å melde seg ut av den norske statskirken. I mitt tilfelle gikk det ca. 6 måneder før de klarte å slette meg fra medlemslisten. Etter flere purringer og innsendelser av utmeldingsskjemaet. Det er grenser for hvor mange ganger et skjema kan forsvinne i systemet deres.
SvarSlettMen nå venter jeg bare på neste kirkevalg hvor jeg mest sannsynligvis vil motta et valgkort tilsvarende en bekjent som også har meldt seg ut. Hittil har han måttet melde seg ut tre ganger fordi kirkekontoret er så "uheldig" å miste hele databasen, og dermed må opprette den fra en backup. Noe som har foregått i mer enn 6 år.
At man skal tenke selv og gjøre seg opp en personlig mening i livssynsspørsmål er visst poenget for alle her. Vel, denne forestillingen er et arvestykke fra norsk statsreligion. Individets eget valg og tro er viktig i Det nye testamentet og ble gjort til et avgjørende poeng for Luther. Pietistene her til lands understrekte det ytterligere: alle skal gjøre et personlig valg av tro, et ekte "standpunkt" basert på sin indre overbevisning. Mange av de religionskritiske røstene i denne bloggen sier meg egentlig bare to ting: 1) dere er oppvokst i Norge og tenker som nordmenn flest om tro: protestantisk. 2) Den tradisjonen dere kritiserer har dere ikke mye kunnskap om. -Det siste går det heldigvis an å gjøre noe med.
SvarSlettMeldte meg ut i sammen med min eldstre sønn som var både døpt og konfirmert.
SvarSlettHan er nå over 30 år og jeg ville ikke døpe ham, men hensynet til familien gikk foran. Jeg ville selv heller ikke konfirmeres, men det er over 45 år siden, og det ble også et ramaskrik. Jeg ble konfirmert,men selskapet nektet jeg og det ble godtatt av mine foreldre.
Jeg er desverredøpt, men ble konfirmert borgelig og meldte meg ut så snart jeg kunne velge selv. Jeg er gift hos sorenskriveren, barna er ikke døpt.Jeg er veldig i mot å betale til noe jeg ikke hører til i. Jeg vil ikke at mmine barn skal gå i kirka med skolen etc. Interessant lesning. Enig at det er skremmende om kirka tar det for gitt at barna er medlemmer sår de er født,må sjekke det der...
SvarSlettGodt (tvetydig, men ikke godhet) forankret i tradisjon. Så lenge kirken gjør noe godt som hjelpe fattige og sånt så er det bare greit. I tillegg koster de julegudstjenestene osv.
SvarSlettJeg kan huske jeg var i den alternative tive greia til human etisk forbund. Ikke mye å velge imellom akkurat, hvis ikke kirke så må man jo velge human etisk forbund. Så mange velger vel kirken pga livssynet de har, godhet til å hjelpe andre (kirken som helhet, finnes mange stygge kristne) osv. Og det koster jo penger å arrangere dette.
Grunnen til att det er så mange medlemmer i statskirken er rett og slett att de fleste àutomatisk`blir innmeldt som spebarn.
SvarSlettHvis vi måtte melde oss inn på nytt når vi ble myndige ville nok medlemstallet sunket drastisk.
Når det gjelder medlemmer som ikke er religiøse så er det det samme om de står i statskirken eller ikke,det betyr jo ingenting for dem uansett.
Tror du så Tro!
SvarSlettVis ikke så lyv?
Nei jeg er ærlig så kan ikke lyve.
Er ikke akkurat sånn at man bør få bedre samvittighet om man gir penger til kirka fordi
kirka er bra men klarer bare å ikke tro på det kirka står for. Synes kirka og meste parten av troene er kjempe fine men hvorfor lyve?
Velger man noe man heller har tro på blir man registrert som det og pengene blir brukt på like bra ting eller bedre en det kirka hadde brukt dem til.
Vennligst ikke lyv! Det lærte jeg av mamma for lenge siden!
Stian 21
Den kristene tro har ført til så mye elendighet at den ikke fortjener rotfeste i dagens samfunn, samme gjelder forsåvidt de fleste religioner. Good riddance. Ha tro på dere selv, det er det viktigste!
SvarSlettInteressant at du drar frem positive trekk ved alle de andre store religionene men ikke får deg til å si noe positivt om kristendommen. Du nevner heller ikke spesielt mye om statsstøtte-tallene du selv trekker frem, hvor det jo fremgår at det jo ikke bare er kristendommen som får støtte. At kristendommen er den religionen med størst fotfeste i Norge og dermed får mer penger enn for eks humanetikerne bør ikke verken overraske eller forarge.
SvarSlettPersonlig synes jeg det er fint at Staten støtter de ulike trosretningene som finnes i Norge, kristendommen inkludert. Og alle religionene har positive verdier, man behøver ikke nødvendigvis tro på alt eller være enig i alt. (får umiddelbare assosiasjoner til politikken hehe)
En annen morsom ting forresten: en av kommentatorene over skriver: "La ditt barn bestemme selv når hun/han blir gammel nok! Ikke ta avgjørelsen for dem." Eeeeh... Tar man ikke en avgjørelse FOR barnet om man velger å skrive barnet ut av Statskirken? Og er ikke det VALGET en avgjørelse basert på sin egen tro/ikke-trosretning? ...
Er ikke døpt, ei heller konfirmert, men kirken slo kloa i meg uansett. Måtte melde meg ut. Automatisk innmeldt. Snakker meg om å jukse med talla. Du skal ikke lyve;)
SvarSlettNei, skill kirke og stat, eller hvilket som helst trosamfunn med staten (statstøtte må bort), og la folk seile sin egen sjø. Gi statsstøtte til uavhengige organisasjoner for å fremme vår oppvekst og alderdom.
Trodde et øyeblikk det var kristen-hateren Jens Brun Pedersen fra Human-etisk forbund som hadde skrevet dette. Få "menigheter" er så sekteriske som dem, og Brun Pedersen er hyppig ute og sutrer over ett eller annet.
SvarSlettDet ble temmelig ensidig det du skrev her, men du har i alle fall satt i gang en debatt ....
Kirken og alle livsynssamfunn får statsstøtte utfra medlemstall. Det vil fortsette også når stat og kirke skilles....
SvarSlettOg jeg vil understreke at det skjer mye bra i kirken. Jeg håper dere ser at kirken er mer enn gudstjenester, begravelser og vielser. Den er mer enn et gammelt hus som forfaller. Det skjer mye bra i kirkene for barn, unge og gamle. Jeg har selv opplevd (og opplever) at kirken er et sted der mennesker kan vokse og finne ut hvem de er, og oppleve seg sett og verdsatt. Kanskje de opplever å få et sterkere forhold til troen, eller kanskje ikke, ved å være med på aktiviteter i kirken - men for mange barn og unge er kirken et godt sted å være. Mye fordi hovedverdien i den kristne tro handler om å elske. Om å elske hverandre - og om å elske Gud. Det handler om respekt. Og man får kunnskap om hva bibelen er - og ganske mange "knagger" til kulturen vår.
Jeg er enig i at det er feil å døpe barnet hvis du ikke mener noe med det... samtidig tror jeg at mange av de som døper barna sine (også fordi det er tradisjon) faktisk ønsker at barna skal være en del av kirken. Og de ønsker å være det selv også..... Hvem er vi som skal dømme andre ut fra deres valg? Det å døpe er jo også et valg. Det må vi jo respektere. Jeg tror at folk tenker igjennom hva de gjør, de er da ikke bevisstløse.....????
Jeg mener at religiøse fraskriver seg ansavaret sitt som menneske. Enten så sier de at det finnes en gud som forteller de/kontrollerer de til å gjøre ulike ting som en normal oppegående person ikke ville ha gjort, og når man ikke har det så bra ber man for å få det bra.. Skjønner at det var spennende å se det bli mørkt om kvelden og lyst om dagen for 5000 år siden, men sånn er det ikke lenger...
SvarSlettman må vell gifte seg i kirka for å ikke skuffe slekta...
SvarSlettBare for å balansere litt til alle som ikke går i kirka, men har tanker om hvordan det er der: Jeg er homofil, vigslet og jobber i en kirke som slettes ikke er tom. Og slik er det faktisk mange steder, i alle fall i tettbygde strøk.
SvarSlettDet er ikke riktig at barn automatisk meldes inn i kirka. Er en av foreldrene medlem, står barna som "tilhørende" til de er 18 år. Det er blant annet fordi kirken ofte har tilbud til barn, som de tenker kan være interessant når (minst) en av foreldrene er medlem. Er barnet fremdeles ikke døpt når det fyller 18, forsvinner det fra listene.
Kirken gjør mye viktig arbeid som gagner samfunnet, kristen eller ei. Det skjer blant annet mye bra forebyggende arbeid blant ungdom når det gjelder rus og psykiske problemer, og mange opplever kirken som et sted hvor de får ansvar og vokser på det. Det er slike ting som folk som ikke har så mye kjennskap til kirken vet om.
Først vill jeg bare si. GODT SKREVET. Noe som definitivt ikke blir snakket nok om.
SvarSlettOver til min mening. Vi står i statskirka, barna våre er døpt og vi er ikke praktiserende. Dette er mye på grunn av tradisjon og valg. Har ikke trua på gud og slikt, men syns at jentene mine skal ha et fritt valg når de kommer til konfirmasjon uten å måtte døpe seg viss det er i kirka de vil konfirmere seg. Å at de skal kunne melde seg ut viss de vill. De hadde jo selvfølgelig kunne meldt seg inn viss de ville det når den tid kommer, men nå kan de velge bort konfirmasjon viss de ikke vil og de kan velge bort statskirka viss de vil det. Uten å måtte døpe seg viss de vill melde seg inn. Samtidig som jeg syns det er en koselig tradisjon. =)Alt dette uten at jeg føler meg som en hykler av den grunn.
Fortsett å skriv så gode innlegg. =)
Jeg elsker Gud, men hater fanklubben(e) hans. Religion er roten til ondskap.
SvarSlettsier du at muslimer sprenger seg selv i lufta og driver terror..de som gjor det de er ikke muslimer de drikker o gjor seg fulle for og kunne gjore noe sont og muslimer drikker ikke og i islam vis du dreper en er det son at du har drept hele verden de som driver med terorr er ikke ekte muslimer vil bare ordlege for muslimer ikke alle muslimer er son bare en del grupe som blir jernvaska sory j har ikke norskalfabete po pcen min er i utlande hoper du dereforsor hva j har skrevet muslimer er ikke teror eller dreper andre og profeten muhamad han har vart soo snil vis dere leser om han da veit dere han var higlig og hjelp alle mensker uansett om de var muslimer eller kristne mensker er menske....
SvarSlettDet er slik at mennesket er født med egen fri vilje og kan velge hvordan de vil leve livet sitt. På dommens dag skal et hvert kne bøye seg for gud. Det er opp til deg om du vil imøtese Jesus med glede eller om du må vende blikket til jorden og si at jeg kjenner han ikke
SvarSlettog jeg tror noen har blanda islam og kultur sammen noen som er fra forsjelige steder so de ekte er ike som de fleste tenker so masse andre ting som er i kulturen dems er blit blanda som de sjuler asikt og masse antt
SvarSlettHeisann.
SvarSlettJeg blir ofte slått over de som kritiserer kirken ofte er like fordumsfull eller like intolerant som de kritiserer kirken for å være. "Jeg mener fast og bestemt at alle mennesker bør respektere hverandre og hverandres meninger", skriver du. Slik som du karakteriserer Den norske kirke virker det ikke som om du respekterer kirkens meninger. Bare å kalle Bibelen for en eventyrbok, slik du gjør, får meg til å betvile det. Jeg har en del innblikk i kirken og hva den driver med. Prestene møter ukentlig folk i sorg og i glede, for å vie noen eller for å hjelpe de gjennom sorg og begravelser. De aller fleste kan vel berette om et godt og trygt møte med en prest som er alt annet enn fordomsfull eller moralistisk. Man besøker sykehjem for å være nær hos eldre og syke som trenger noen å snakke med eller omsorg. Hver søndag er det gudstjeneste og et er ikke som du sier, nesten tomme og kalde kirker, men varme og godt besøkte. Det er en myte at kirkene alltid er tomme. Hvor har du det fra? Er du ofte i kirken? Hvorfor er kirken så fordomsfull? Kirken er opptatt av menneskers velbehag, om å gi mennesker et godt liv. Mange sier at kirken er så maktsyk, slik opplever ikke jeg den. Kirken har ikke mye makt i samfunnet i dag. Og hva så om ikke kirken vil at dens prester skal være samboere, det er inegn menneskerett å være prest. Er det galt av kirken å ha en fast moral, selv om den ikke er på linje med samfunnets? Mange glemmer det at å være en kirke, være en religiøs, ikke handler om å tegne Gud i sitt bilde, men om å følge det man tror og mener er religionens vesen. Derfor kan man ikke si at den kristne kirkes utøvelse er irrasjonell, for den er i tråd med hva man gjennom mange århundrers tolkning har regnet for å være normativt. Når man mener at ekteskapet burde være mellom mann og kvinne, så er ikke det for å holde folk nede eller for å være fordomsfull, men fordi man oppriktig mener at det er Guds vilje. Er det virkelig så umoralsk av kirken da å mene det, ville det ikke vært direkte merkelig hvis man mente motsatt? Til slutt vil jeg si at det mange karakteriserer som moralsk pisk og kontrollerende oppførsel fra kirkens hold, uten at jeg helt vet hva det skulle være, kanskje kan sees fra en helt annen og fruktbar vinkel: Man setter grenser for sine barn, ikke fordi man er maktsyk eller liker å kontrollere, men fordi man vil at barna sine skal ha det bra å være trygge. Rammer og regler betyr trygghet for barn. Kanskje kan man se på den kristne moral som en type rammer for sine liv, som ikke er for å kontrollere oss, men for å beskytte oss. F.eks. ekteskapet. Jeg mener at ekteskapet er en gave, fordi den setter gode rammer for samlivet, både jurudiske og sosiale. En større trygghet for barna. Vi er på vei mot et relativistisk og individualistisk samfunn, jeg tror kristendommen fortsatt kan være en veiviser mot et godt samfunn hvor fellesskapet står sterkt. Vi må ikke glemme at det gode landet vi lever i faktisk er blitt hva det er blitt nettopp pga den innflytelsen kristendommen har hatt gjennom 1000 år.
Hei. Jeg er glad for at Jesus gjorde "ikke vold" opprør mot de jødiske og den romerske statsmakt.
SvarSlettHvordan ville verden i dag ha vert uten? Jeg trekker en parallell: Norge ga en fotballstadion til Afghanistan. Den ble brukt som arena for avretting av utro kvinner. Romas keiser bygde Colosseum. Den ble brukt til avretting av dårlige skattebetalere og andre kjeltringer mens folket applauderte. Skal man gjøre opprør mot slikt uten å skape storkrig må det gjøres med at folk endrer tankesett. Det var nettopp det Jesus gjorde. Paulus, en av hans motstandere endret totalt syn på Jesus etter å ha møtt han. Humanetisk forbund er kun en antikristen ritualisering av kristen tanke og filosofi. Etter 2000 år med dogmatisering og ritualisering av Jesus og hans lære er det fortsatt essensen i læren som er det viktige. Jeg er stolt medlem av den Norske Kirke. Jesus lever!!
Jeg er ateist men jeg er medlem av kirka fordi da får jeg stemmerett ved kirkevalget. Jeg pleier og stemme på de kandidatene som virker mest gale og gjerne skulle steinet alle ikke kristene helt til de så lyset.
SvarSlettJeg tror at å sette slike mennesker i ledende stillinger er beste måten og avskaffe kirka på i norge. Jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme.
mot offentlig religion? www.hedning.no, den eneste organisasjonen som har som formål å bekjempe OFFENTLIG religion.
SvarSlettEn sak jeg stusser på er at kirken blir så kritisert for å ikke vie homofile, mens andre religioner som heller ikke vier homofile unnslipper denne kritikken.
SvarSlettPraktisk talt alle religiøse samfunn i Norge i dag får statsstøtte som betales av skattebetalerne, og alle får et likt beløp pr. medlem.
Hvorfor stilles det da strengere krav til kirken enn til eksempelvis de muslimske religiøse organisasjonene? Hvor er kravene fra folkemuen på at homofile muslimer skal få lov til å inngå ekteskap i moskeen? Eller for den saks skyld at kvinner skal ha en lovfestet rett til å kunne bli imamer?
Kan man ane en viss tendens til dobbeltmoral blant enkelte debattanter i denne type diskusjoner, eller ligger det en logisk begunnelse i at det stilles strengere krav til kirken enn til andre trossamfunn?
Du har noen gode poenger angående dobbeltmoralen som er ute å går "Anonym-som-har innlegget-over-meg".
SvarSlettJeg syntes at det som skjer i Sverige hørtes ut som en veldig god idé, at man kan velge om skattepengene sine skal gå til "kirkeskatt" eller støtte et annet livssynssamfunn - eller la være.
Aller helst syns jeg at staten ikke bør blande seg for mye inn i religion og livssyn, mange av disse har dessuten sine egne retningslinjer/hellige bøker som de må ha som høyeste autoritet hvis de skal være tro mot seg selv.
Stat og kirke har ikke lenger samme interesser (man kan vel spørre seg om de noen gang har hatt det) og det ender med at de må drive politisk virksomhet seg i mellom - som ender med at begge må inngå kompromisser. Dette gjør kankje statskirken mer "spiselig" for mange, men samtidig er det en stor fare for at den kan miste seg selv. Etter min mening har dette allerede skjedd i og med at prestene der ikke engang trenger å være kristne - det blir bare en stilling innenfor kultursektoren som man kan få hvis man har rett utdanning(!).
Som mange andre her har påpekt støtter jeg at ingen burde meldes inn i noe som helst livssyn automatisk eller være medlem i et religions- eller livssynssamfunn man ikke står for. Har man tenkt til å oppdra barnet i den kristne tro bør man gjøre det! Har man ikke tenkt til det bør man selvfølgelig la være! I begge tilfeller burde man være oppriktig og si sannheten som den er!
Aller helst ser jeg derimot at barna får ta det valget om de vil tilhøre et trossamfunn eller ikke når de er gamle nok til å ta et reelt valg. Og uansett om de skulle velge en religion eller ikke burde det valget være et som er basert på fakta og i det minste en innføring i det respektive livssynet så barnet (som sikkert har blitt en ungdom eller ung voksen til da) vet hvorfor det velger å tro eller eventuelt å ikke tro.
Selv er jeg kristen (superkristen ville nok noen sagt) og går ikke i statskirken, men i en frimenighet som tar både bibelen og intellektet på alvor. Min tro er basert på fornuft og historiske og vitenskaplige fakta om bibelen. Evidenceforchristianity.org er en god side for de som mener dette hørtes som en usannsynlig kombinasjon ;) Likevel kreves det et lite skritt i tro, men da blir det i hvert fall ikke en blind tro. Bevisene er gode nok for meg (og burde være det for de fleste skeptikere som ikke er urimelige). Men for all del behold evnen til å tenke kritisk! Og styrk den gjerne!
Men tilbake til temaet, enhver bør følge sin egen overbevisning, men også være villig til å stille de vanskelige spørsmålene og kunne kreve fornuftige svar. Samtidig burde alle konklusjoner som er nøye gjennomtenkt respekteres, både for ateister så vel som kristne, muslimer eller andre. Det blir derfor urimelig å kreve av kristne prester at de skal vie et par av samme kjønn siden bibelen eksplisitt forbyr homoseksuell praksis (blant kristne vel og merke). Jeg er også veldig lei av den dømmesyken som er blitt så vanlig blant kristne! Det er interessant å merke seg at bibelen selv sier at kristne ikke skal ha noe å gjøre med å dømme ikke-kristne, bare de som kaller seg kristne har man som kristen rett til å "dømme" eller irettesette for sin livsførsel (1.Kor 5:12).
Dette ble kanskje et litt langt innlegg, men jeg håper det kan være til nytte i diskusjonen.
mvh
"Student E"
Jeg er medlem av statskirken...enn så lenge! Jeg har helt mistet sansen for den "kristendom" Den norske kirke driver i regi/ly av Staten. Maken til dommedagsprofetier, inntåleranse og fordømmelse av enkeltindivider (som angivelig ikke tror på "den rette Gud") skal man lete lenge etter! Hvor er nestekjærligheten, når den trenges mest? Bibelen kan nok inneholde mange sannheter. Samtidig tror jeg at det har blitt mange endringer i den gjennom 2000 år - i form av utelatte evangelier, andre historier (som nok ikke passet så godt inn, når presteskapene skulle spille på frykt for å skaffe seg makt over den enkelte borger). Den norske kirke er så gjennomsyret av dobbeltmoral, at det byr meg imot. Men heldigvis, illusjonene er nå i ferd med å forsvinne, grumset kommer til overflaten;) Mennesker stiller mere kritiske spørsmål nå enn tidligere - en svært ubehagelig trend for enkelte trosamfunn som hittil har benyttet fryktbasert forkynnelse for i det hele tatt å kunne ha sin eksistens. Personlig tror jeg det finnes en "gud" (hvilket navn denne "guden" måtte inneha, er meg revnende likegyldig - da jeg tror kilden er den samme, om man er kristen, muslim eller hinduist), og jeg tror på/vet det finnes en eksistens etter dette. Det finnes det klare beviser for, på tusenvis nedfelt i bøker (som bibelen) dersom en ønsker å sjekke fenomenet ut nærmere. Men min største frustrasjon rundt temaet er som følger: Hvorfor er det slik at man ikke kan tro på en overordnet gud/energi...(whatever), UTEN å måtte kategoriseres som kristen? Er det slik at kristendommen "enerett" på dette? Jeg tror på en gud og en eksistens etter dette, men er ikke kristen for det - det er nemlig så langt fra sannheten som det kan komme! Mitt livssyn innehar ikke ord som fordømmelse, helvete og straff...det tror jeg faktisk er noe menneskeheten selv står for. Jeg tror heller ikke at mennesket kun har 1 liv på jorden - for hvor er logikken/rettferdigheten i at noen fødes til rikdom og andre til fattigdom? Mitt siste spørsmål er: Må man være medlem i et forbund, dersom man melder seg ut av statskirken? Selv har jeg ingen behov for det. Jeg har mitt personlige livssyn, som klinger av sannhet i MITT hjerte. Trenger jeg egentlig noe mer? Neppe;) Men - dersom jeg skulle velge å melde meg inn i et annet forbund, er det nok Holistisk Forbund som ligger mitt "religiøse" hjerte nærmest. Liv
SvarSlettHvorfor lyve til kirken ...? Hvorfor ikke - overfor en institusjon som er løgn og basert på løgn = overtru?. Etter mine begreper er disse "løgnerne" akkurat hva Kirka fortjener - den eneste grunnen til at alle som vil kan døpe sine barn, bli konfirmert etc., handler om makt og penger. Slik har den kristne kirka og andre religioner alltid fungert. Hvis noen tror noe annet, handler det om uvitenhet. Når Kirka i tillegg lar barn (nylig konfirmerte 14-15 åringer stå fadder, er jo bildet komplett. Hvordan kan de skjønne hva de står og lyver? Takke meg til å tilbe en stein i skogen. Et godt alternativ er Human-etisk forbund - den eneste fornuftige motvekten til den løgnaktige Kirka og dens tjenere. Anna O
SvarSlettHvorfor har alle behov for å vite hvor de står? Hvis man ikke er kristen, kan man plutslig kalle seg for en humanist, men hvorfor være det da?
SvarSlettFatter ikke at folk gidder å bry seg om hva religion de tilhører og om de skal ut og inn i en annen!
Hva med å ignore alt sammen?
Jeg er vel en ignorist jeg da hahahah, men tilogmed det vil jeg hverken bli katorgorisert som eller "føle" å være medlem av.
Fatter ikke hva folk trenger med å være medlem av noe som helst for.
Hvordan melder man seg ut?
SvarSlettHvis vi har fri vilje hvorfor er det så store gradienter i alle sosiale og økonomiske samfunnslag?
SvarSlettNja, for min og min sosters del er ingen av oss dopt. Likevel fant statskirken ut at de ville ha litt mer penger saa de meldte oss like godt inn naar vi var smaa uten at vaare foreldre ga tillatelse og ingen av dem er/var med i statskirken selv.
SvarSlettNaar det ble funnet ut ble vi meldt ut naar vi var rundt 1-3 aar. Da naar vi ble 15-16 og ikke konfirmerte oss i kirka men gjennom en borgerlig ordning fant kirken igjen ut at vi burde jo vaere med slik at de faar mer penger. Saa de meldte oss like godt inn igjen...
Vi fant det ut etter noen aar og meldte oss begge ut igjen.
Saa selv om man ikke er kristen er det ikke alltid lett aa slippe unnaa den norske stats kirke. De melder folk inn slik de selv vil og hvis de blir tatt skylder de paa "datafeil".
Jeg synes det er trist at media fokuserer paa at muslimske og andre trossamfunn jukser med medlemms tall naar den norske stats kirke er den desidert vaerste.
De burde vaere pliktige til aa sende en notis til alle medlemmer minst hvert tredje aar for aa fortelle de at de er med og gi de en lett og smertefri maate aa melde seg ut over nettet. Men da ville de selvfolgelig mistet millioner i stotte hvert aar saa det kommer ikke til aa skje.
Hei!
SvarSlettJeg er så enig med deg.
Les gjerne dette:
http://himmelturen.blogspot.com/2010/12/religion-eller-tradisjon.html
Flott innlegg, og veldig enig med deg. Kan jeg bruke litt av dette i min egen blogg, og linke til deg, selvfølgelig?
SvarSlettEr det ikke selvmotsigende å skule delta i julefeiring og ha adventskalender (ref tidligere innlegg i denne bloggen) og å skrive en slik artikkel? Julen er feiringen av Jesu fødsel.
SvarSlettMan kan være enig i kristne verdier uten å tro. Det er og slik at menneskene gjennom årtusener har samlet seg om tradisjoner for å feire og føle samhold. Før kristningen av Norge så hadde vi andre høytider.
At Jesus har eksistert som person er bevist uten tvil. Når det gjelder åndeligheten så kan man ha sin personlige mening.
Er det bedre å feire Halloween slik vi gør nå enn Allehelgensnatt slik vi gjorde da jeg var liten? Da var tanken å spre glede bland de gamle og ikke tigge godteri.
Nei, så sort/hvitt som å sammeligne det med å være personlig kristen = medlem av statskirken er nok for enkelt for de aller fleste. Følelsene sitter dypere enn som så og er mer nyansert.
Hvorfor? Fordi jeg er for lat til å melde meg ut hehe. Trenger ikke gå dypere enn det.
SvarSlettMye bra her. Takk for det!
SvarSlettMen jeg stusset på én ting. Sitat: Men også muslimene har mye flott.
Kunne du komme med konkrete eksempler på dette flotte? ;-)
Om bare de som virkelig var kristne nå var medlem av kirka, hadde de ikke hatt noen medlemmer...
SvarSlettFint blogg innlegg, godt skrevet og illustrert, og jeg likte historien din.
SvarSlettHeisan! Her var det litt av hvert å lese. Er nok ikke enig i bloggerens innlegg. Er medlem i statskirka og kjenner ikke igjen beskrivelsen av iskalde kirker, tomme benker, huff og fy!
SvarSlettDet er ikke mange ledige plasser i kirka der jeg går.
Kanskje bloggeren er en smule fordomsfull tross sin påstand om ikke å være det. Rart egentlig hvor lett vi har å hakke på vår egen bakgrunn og kultur.
Det finnes ikke et msk på kloden, fritenker eller troende, som kan påstå seg å være fullkommen. Det er nettopp derfor mange av oss finner fred i troen på Gud og det bibelen sier. Merkelig at det skal være så ille da?
Feiringen av jul(jòl) er en eldgammel hedensk tradisjon, og har opprinnelig ingenting med jesus-karakteren å gjøre. Det har tradisjonelt handlet om feiringen av solsnu.
SvarSlettOm jesus har eksistert er et interessant spørsmål, da han er dårlig dokumentert i sekulær historie.
Hei,
SvarSlettGodt å se at du har fått mye konstruktiv tilbakemelding på innlegget. Ettersom det ligger på VG er det verdt et besøk tenker jeg. Men trist å lese at innlegget dreier seg om hvor ille det er i kirken. Jeg har selv jobbet noen år i kirken med barn og unge, og min påstand er at det å bære fram barnet til dåp er en troshandling i seg selv som ikke kan settes inn i en troscala av andre. Det er tre stk som reiser seg under dåpen; faddere, foreldre og kirken. De lover alle tre å oppdra barnet i den kristne tro. Det krever samarbeid så det er dumt å "skyte" foreldrene alene eller kirken alene. Tror nok at både kirka og foreldrene ønsker å gjøre sitt beste på denne fronten.
Kirka er viktig for mange mennesker i dagens samfunn. Mange har sine viktigste livsopplevelser der og den betyr en trygghet. Mange knytter kirka til sin identitet og er stolt av å være en del av den store sammenhengen. For meg blir det trist lesning når du "hakker på" (som jeg vil si) noe som mange er stolte av og føler tilhørighet til. Og det er mange! Det er på ingen måte noen få som er i denne kategorien.
Hva skal jeg med kirken,eller rettere sagt,hva kan kirken gjøre for meg ??? Ingen ting!!!!! Guds tempel er i hjertet mitt,nært og godt! Hører man på den indre veiviseren,som alltid har rett,er man lykkelig og savner i allefall ikke en kirke. De få gangene jeg er i en kirke blir ubehagelig,føler liksom "falskheten/tilgjortheten ,kjenner liksom "hulheten i prestens ord. En annen ting også: Er det noen der ute som tenker over hvor kirken har rikdommen fra??? Det ligger mye smerte /tragedier bak alt "det vakre" i kirken !!!!
SvarSlettPå tross av at jeg ikke selv er kristen eller religiøs står jeg selv i statskirken da jeg synes det er greit å være med på å danne en motvekt mot visse andre religioner som er i ferd med å ta over styringen i Norge. Mine barn er ikke døpt i kirken, da de skal få ta egne valg når de blir gamle nok til å ta egne valg. Mener dog det kan være viktig å bevare en del (moderene) kristne verdier kontra f.eks. flerkoneri, kvinneundertrykkelse, religionstvang, tvangsgifting, jihad, og annen styggedom. Det norske folk bør vise klar avstand til en del religioner, eller rettere sagt; en del religiøs (og kulturelle) praksiser innenfor visse religiøse retninger. Dette kan bl.a. gjøres ved oppslutning til et bedre alternativ enn islamske retninger. Kristendommen har en stygg historie, men ligger tross alt i dag noen sjumilssteg foran visse andre religioners utvikling.
SvarSlettHalloween, Samhain, De Dødes Dag er også en gammel hedensk tradisjon som de kristne har lagt sin klamme hånd på og okkupert. Grunnen til at de har gjort dette med alle prominente gamle HEDENSKE høytider var at de ikke klarte å tvinge folk til å slutte med SINE EGNE tradisjoner. Svært trist at folk trur jula, påska, halloween etc ha noe som helst med kristendom å gjøre....
SvarSlett"Til slutt tok jeg et standpunkt, Den Norske Kirke, som jeg opplevde som inntollerant, lite inkluderende og rett og slett motstander av det norske folks egne meninger kunne jeg ikke være en del av lengre."
SvarSlettSom kristen opplever jeg dette stikk motsatt; jeg synes statskirken har blitt for opptatt av folks meninger, og beveget seg for langt vekk fra det Kristendommen egentlig handler om; Jesus!
Kristendommen i dag er et resultat av en 2000 år gammel ubrutt rekke av folk som har fortalt budskapet Jesus og veien til Himmelen videre til folk rundt seg, og det har blitt verdensomspennende fordi noen mente dette var så viktig at ALLE måtte høre!
I motsetning til andre religioner handler den ikke om hva vi skal gjøre for Gud, men hva han har gjort for oss! Alt som skal til for å bli frelst er å påkalle Jesu navn, og tro at hans død på korset var nok..
Gud er Hellig, og tåler ikke synd. Han har gitt oss en tykk bok, Bibelen, som forteller alt vi trenger å vite om hva som er rett og galt, og til og med en oppsummering i form av 10 bud.
Kirken i dag er mer opptatt av å være slik folk vil at den skal være, og mindre opptatt av hvordan Gud sier det skal være..
Alle skal selvsagt være velkomne i kirken, og alle kan ta imot Jesus som sin Frelser, men man kan ikke forandre Guds ord for å oppnå det!
Jeg er foreløbig medlem av statskirken, fordi jeg som kristen ikke vil at det skal ende opp med at bare ikke-kristne står igjen som medlemmer.. og jeg er enig i hovedpoenget i innlegget ditt! Man hadde sikkert fått en mer realistisk statistikk over kristne i Norge dersom ikke-kristne meldte seg ut av statskirken...
Jeg er døpt i kirken, men hadde humanetisk konfirmasjon, og planlegger nå å melde meg ut av kirken. rett og slett fordi jeg er ateist.
SvarSlettMener også at Norge burde separere stat og religion. Slik som f.eks Frankrike.
"som står i verdens mest solgte og oversatte eventyrbok; Bibelen." Det å kalle noe eventyr gjør det ikke det.
SvarSlettReligiøst er bibelen ikke eventyr (dah!) og sekularisert er biblen legende, sagn eller myte (noe fiktivt som gir seg ut for å være sant).
Men jeg antar at disse begrepene ikke er nedlatende nok for deg? Kristne tror på eventyr de. Islam derimot er en fin religion (og Koranen er ikke eventyr). Makan til fjas.
Og hva er problemet med tradisjon? Ikke alle i denne verden går med ambisjoner om å skille seg mest mulig ut.
Jeg er så lei av at ateister og humanister skal få stemplet "fritenker" ennå dette blog innlegget viser at ikke alle ateister er reflekterte eller nødvendigvis fritenkere. Du må være konsekvent vet du. Kan ikke hakke på en religion som løgn også skryte alle andre trossamfunn til himmels. Eller kanskje det er for mye tradisjon i å behandle like folk like?
Jeg er kristen på grunn av alle argumentene som har blitt sagt Ad nauseam (Blind watchmaker, best of all possible worlds, «bedre å tro og ta feil...», «Ateisme er det samme som ureflektert nihilisme», «Det bare skjedde» er ikke et bra nok svar+++ ) og tradisjon.
Begynte å skrive et ganske langt innlegg her, men i steden vil jeg bare si at noe så personlig som religion ikke skal blandes med stat og politikk, og så anbefaler jeg alle å lese både Bibelen og så Richard Dawkins sin "The God Delusion". Da får man et ganske bra bilde på hvorfor religion dessverre er en "klamp om foten" vi burde være foruten i vår tid.
SvarSlettMange lyver i kirka,-ved dåp og bryllup. Men tenker alle som ikke er religiøse over alle "helligdager"? Egentlig burde jul, påske og pinseferie tas bort også da! Kan ikke feire bursdagen\dødsdagen til en vi ikke tror på...???
SvarSlettEn som tror på det gode
Enda en anonym..
SvarSlettMine foreldre meldte meg aldri inn i noen kirke som barn. Dermed var jeg uten medlemskap helt fram til "Statskirken" meldte inn alle som ikke var med i noen menighet.
Så jeg er hverken barnedøpt eller konfirmert i Stantskriken , men er alikevell medlem der.
Jeg synes at Stats kirken er en ganske romslig kirke som ville å ha slike som meg med. De stiller jo ingen krav til meg. Eneste jeg får tilbake er gratis bruk av kirken ved jul, påske, bryllup og begravelse. Og om jeg skulle trenge noen trøstens ord har jeg i alle fall en gratis prest å snakke med.. Så slipper jeg å gå til en dyr psykolog.
Alle betaler jo "kirkeskatt" gjennom statsskatten og man slipper ikke unna det om man melder seg ut. Om du ikke er medlem noe sted får statskassen krikeskatten din. Noen burde få kirkeskatten synes jeg. De fleste menigheter gjør jo masse bra for sitt lokalmiljø,
For meg er "kriste" menneser de som innrømmer at de kan gjøre eller ta feil (synde). Det er i alle fall erlige med seg selv og andre.
Det er alle de andre som er "feilfrie" jeg har problemer med.
Jeg vil støtte ett tidligere innlegg om Sosialhumanistene. Jeg er selv medlem og synes det er rart at vi så langt bare er drøyt 1000 medlemmer.
SvarSlettDen store forskjellen mellom Humanetisk forbund og Sosialhumanistene er at Sosialhumanistene ser på mennesket som medlem av ett samfunn, i motsetning til Humanetisk forbund som jeg synes har for snevert fokus og i stor grad bare ser på enkeltindivid.
"For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin egen sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.
SvarSlettFor Gud sendte ikke sin Sønn for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.
Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn.
Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elsket mørket framfor lyset, for deres gjerninger var onde.
For hver den som gjør det onde, hater lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli refset.
Men den som gjør sannheten, kommer til lyset, for at hans gjerninger kan bli åpenbaret, for de er gjort i Gud." joh.ev. 3.16-21
Min respons, del 1;
SvarSlettJeg innser at det blir bortimot umulig å svare hver enkelt, noen linker til innlegg (disse skal jeg lese) og noen stiller spørsmål jeg skal svare på etter hvert. Jeg har lest alle kommentarene nøye, og det er ingen tvil om at her er mange tanker og mye engasjement omkring dette temaet. Det er veldig bra!
Poenget mitt med dette innlegget var å sette fokus på at mange er medlem av Den Norske Kirke av ”gammel vane” og fordi man som født i Norge automatisk blir medlem. Jeg ønsker å sette fokus på at alle skal tenke gjennom dette og gjøre et eget VALG. Er Den Norske Kirke mitt sted? Finner man ut at det er det, er det flott.
Siden vi automatisk blir innmeldt i Den Norske Kirke, og tydeligvis mange av oss flere ganger, blir i min verden helt feil! Da skapes det mye listefyll, og vil du være listefyll? Om man blir medlem av et annet samfunn eller ikke, eller om man blir værende i Den Norske Kirke, er uvesentlig – bare man har tatt et standpunkt og gjort et VALG!
Ang. julefeiring hvis man ikke er kristen; dette har jeg diskutert tidligere her på bloggen; http://villmarkshjerte.blogspot.com/2011/01/julefeiring.html, og går ikke mer inn på det.
Jeg respekterer alle sine valg, alle sine meninger. At jeg ikke klarer finne noe positivt med Den Norske Kirke stemmer. Jeg ikke bor i ”bibel-beltet” hvor kirkene er fulle. Det er lite barne- og ungdomsarbeide i kriken her. Men det er flott at det er steder hvor dette finnes. Andre kirkesamfunn i vårt nærmiljø jobber aktivt med barn og unge. Jeg skjønner at mange er tilhenger av kirken, og det er bra, men jeg liker ikke automatikken i innmeldelsen. I et demokratisk land bør man kunne velge selv, fra begynnelsen. Om barn døpes eller ikke må selvsagt fortsatt være et valg foreldrene gjør.
Ang. muslimer; jeg må bare gjenta at jeg ikke ser på alle muslimer som krigere og selvmordsbombere, for sånn er det ikke. Jeg satte også fokus på ramadan, som en god ting. På lik linje med at man ikke lengre kristner folket ved å kappe av dem hodet om de ikke erkjenner kristendommen. Verden går videre, vi er mer opplyst og har mer kunnskap.
Min respons, del 2;
SvarSlettNå vet jeg ikke helt når Den Norske Kirke hjelper de fattige, mye mulig de gjør det, men her tror jeg Frelsesarmeen går skoen av de fleste. De gjør virkelig en innsats på den fronten.
Jeg må også presisere at jeg har vært i kirken ved flere anledninger, og den fenger ikke meg; jeg opplever prekenene som triste og full av ”dommedag”. Selvsagt trenger ikke alle å oppleve det slik, og det er bra. Det er vanskelig for meg å finne positive utsagn fra kirken og bibelen, dessverre, og jeg har lett og søkt – uten hell.
At religion er roten til mye vondt, føler jeg heller ikke det er mye tvil om. Veldig, veldig mange kriger har utgangspunkt i at mennesker i de forskjellige religionsgrupperingene ikke respekterer hverandre og lever i fred.
Jeg tror alle mennesker er sin egen lykkes smed, om man tror på at en selv er ansvarlig for egen lykke, eller at Gud, Allah eller Buddha kan hjelpe – er det flott. Men jeg tror ikke på det. Det er min overbevisning. At andre har en annen overbevisning og finner trygghet i det, er flott.
Å gifte seg i kirken for å ikke skuffe slekta, er det mange som gjør. Eller fordi det er en stor og vakker ramme omkring ekteskapsinngåelsen. Men jeg skulle ønske ALLE fikk denne muligheten, uansett om man er hetrofil eller homofil. Jeg følte det ville være å lyve i kirken hvis jeg skulle giftet meg der, og er glad vi valgte annerledes. Vårt valg.
Angående kirkeskatten; den er jeg ikke imot fordi jeg synes vi skal ta var på alle våre historiske bygg!
Ikke alle synes innlegget mitt var godt skrevet, og det er helt greit. Alle liker lesningen på forskjellige måter. Noe som også kommer til syne fordi noen mener det er godt skrevet. Jeg tar imot både kritikk og skryt med takk!
Jeg burde kanskje lagt til i slutten av innlegget mitt;
Min oppfordring er; tenk gjennom om du vil være en del av Den Norske Kirken eller ikke, siden valget automatisk blir tatt for deg i utgangspunktet. Hva enn du bestemmer deg for er supert, bare du gjør et VALG!
Legger ved noen linker;
Inn- og utmelding av Den Norske Kirken; http://kirken.no/index.cfm?event=doLink&famId=123823
Andre livssynssamfunn utenfor Den Norske Kirke;
http://www.sosialhumanistene.no/
http://www.hedning.no/
http://www.human.no/
http://www.frelsesarmeen.no/pages/forside.aspx?nr=779
http://www.watchtower.org/n/index.html
Det finnes mange flere, internett er et fantastisk hjelpemiddel for å finne det rette for nettopp deg, om det er Den Norske Kirken eller ikke.
Til slutt; takk for alle kommentarer og et glødende engasjement!
Veldig leit at du ikke finner noen positive sider med statskirken, men bare trekker frem de negative sidene som vi har sett media trekke frem i tider og utider.
SvarSlettJeg opplever kirken som en god, trygg plass å være. Jeg har ikke opplevd kirken som fordømmende. Viktig å huske at de menneskene som jobber innenfor den Norske kirken er tilnærmet like forskjellige som alle andre, så det er klart du møter ulike oppfatninger av hvordan kirken skal ledes/drives.
Jeg er selv noe så særegent som en konservativ, kristen 21 år gammel jente, som roper HURRA for statskirken.
Godt du har funnet en plass du trives nå, mye bra og riktig i det du skriver. Er nok mange der ute som bare "flyter" med strømmen. Tommel opp!
I alle dager. Kalde, tomme kirker? Hva snakker du om? Jeg har selv jobbet, og jobber nå, i flere forskjellige kirker både i sentrum og utenfor sentrum. (Jeg har vel hatt 8 kirker til sammen nå.) Det er ikke en eneste søndag benkene er tomme. Det er godt engasjement både fra den faste menigheten og folk som bare kommer innom en gang i blant. Det som er bra er jo at dørene er åpne for alle som vil komme, om de følger med eller bare vil varme seg er det ingen som spør om.. Dørene står åpen for dem som ønsker det, ikke bare på søndager, men ellers i ukedagene og. Jeg tror det kan være et viktig sted for mennesker enten de går til gudstjeneste hver søndag eller de ikke går i det hele tatt. Det er ingen som tvinges til noe.
SvarSlettFor all del må dem som vil, melde seg ut. Alle har rett til å ta det valget (og med full mulighet til å melde seg ut ser jeg ikke problemet her). Men uten at kirken trenger å fremstilles som noe galt. Vi er heldig her i Norge at vi har så mange ulike religiøse og ikke religiøse plasser for alle de forskjellige menneskene som bor her, men nå er det slik at norsk tradisjon er å være medlem av kirken. Det vil kanskje forandre seg med tiden, kristendom ses ikke på samme måte som den gjorde for 100 år siden. Men tradisjonen lever videre. Slik er det med de fleste tradisjoner om enn ting forandres med årene. Tenk bare på jul, påske og andre fri og helligdager. De fleste har man fra kristen tro, men feires gjerne ikke slik nå i dag.
Dåp, vielser, gravferder, det er slike tradisjoner som lever videre. Å døpe barnet sitt i kirken selv om du gjerne ikke har den sterkeste troen på Gud ser jeg ikke på som å lyge. Hva folk legger i å oppdra barnet i den kristne tro er jo like forskjellig som det er antall barn som blir født.
På mange måter kan nok det å bli 'påtvunget' medlemsskap være både irriterende og frustrerende for enkelte som føler seg truffet av dette. De løser problemet ved å melde seg ut, slik som deg. Men er det nødvendig å framstille kirken som et onde? Du får kirken til å høres ut som en pengegrisk, meningsløs ting som ikke har andre grunner til å eksistere enn å suge ut pengene dine, plage homofile og prester som ikke får skrive om sex...... Du trekker egentlig ikke frem noe mer om kirken enn det.... Og du sier det finnes 'mye bra' med andre religioner og, og det gjør det jo, men uten at du sier noe om dette. Heller ikke hva de 'gjør galt', slik kirken tydeligvis gjør mye av i følge deg.
Så... Hva med alt det flotte kirken gjør? For enkelt individer og for samfunnet generelt. Frivillig arbeid, offergaver, åpne hus med all verdens tilbud for alle aldre, mulighet til å snakke om vanskelige ting i livet, kultur, konserter, historie! Kirken står for så mye mer!
Vi har et rikt og forskjellig liv i menighetene. Hvor du har fått dette inntrykket om tomme, kalde kirker, nei det vet ikke jeg. I kirkene jeg jobber i er det stort sett aktivitet hver eneste dag året rundt. Flotte mennesker i alle aldre og livssituasjoner, fra barn til pensjonist, fra innvandrere som trenger et sted å treffe nye venner eller lære norsk til 'den vanlige mann i gaten' som kommer om søndagene. Det er ikke så svart hvitt som de fleste vil ha det til, vi har ikke bare dåp, vielser og gravferder. Nei, om ikke kirken hadde hatt støtten den har i dag og ikke kunnet drive dette arbeidet og engasjementet så ville mange mennesker hatt et trist liv. Ensomme, eldre, fattige... Kirken åpner dørene sine for de som ønsker å komme!
Med alle religioner og livvsyn vil det alltid være skeptikere, for slik er vi laget - individuelle med våre egne tanker! Men kirken er ikke så 'ond', kald og tom som du skal ha det til :) Heldigvis!
Hvordan, og hvorfor oppsto kristendommen? Og hva vil det si å være kristen?
SvarSlettHvem har laget bibelen?
Hvem har laget alle de andre tekstene som er sammenfattet i en bok de ulike "miljøer tilber?
Det er mennesker så klart? Hva var agendaen?
Kristen? nei. men barnetroen dukker opp i ny og ne. Derfor er jeg medlem!
SvarSlettSkal vi se..
SvarSlettMå tenke meg om, hvorfor er jeg i statskirken? Når jeg ikke er kristen. Bryllyp i kirke er jo en vinner. Digg med "kristne" fridager...
Mmmmm...
jeg må velge mellom to onder. Statskirken får vel midler etter hvor mange medlemmer de har?
Så om nordmannen melder seg ut, mister da den norske kirke posisjon? Vil jeg at andre religioner, som muslimer skal bli sterkere i norge? Nei!
Meldte meg ut for noen uker siden. Jeg spurte foreldrene mine hvorfor de døpte meg siden dem ikke er kristne og dem svarte at det var fordi at dem trodde det var en kjerne som skapte alt og at det finnes folk som kan heale og kommunisere med Gud (som de mener er magien av at noe som kan eksistere, alt som er og vi ikke vet om liksom). Dette katerogiserte dem som kristendom. Jeg fortalte dem om en annen religion som har akkurat dette livssynet og responsen deres var likegyldig: Åja, det er det vi er da. Uten dem har planer om å melde seg ut av statskirken.
SvarSlettTil anonym:
SvarSlettEtter Jesus døde begynte mange å skrive evangelier om det. I Nikea satt noen biskoper og prester sammen ett fåtall av disse tekstene til Bibelen. Det gamle evangeliet er historier som er gått fra folkemunn og til slutt skrevet ned av vanlige mennesker.
"La de få lov å ta valget selv", høres ofte i denne debatten når det gjelder dåp eller ikke dåp av barn. Dere må huske på at hva dere enn velger å gjøre, så tar dere et valg.
SvarSlettHar gjort det samme selv, meldt meg ut uten å ha fått et fnugg av kristen oppdragelse. Synes bl.a. ikke om statskirkeordningen og er mot barnedåp. Men jeg er ikke ateist.
SvarSlettJeg meldte meg ut av statskirken for flere år siden, har ikke døpt datteren min, og jeg levde godt i ti år utenfor hvilket som helst trossamfunn, før jeg fant et som passet meg godt og meldte meg inn der.
Men jeg misliker Human-Etisk Forbund,fordi de er svært intolerante overfor personer med religiøs tro, og forbundet skaper åpen splid mellom mennesker med sin holdning til annen religion enn det de forfekter selv, i likhet med enkelte sekteriske virksomheter. Dessuten klarer jeg ikke å sette mennesket høyere enn andre skapninger, vi hadde ikke hatt sjanse i jungelen eller andre steder der tilpassede dyrearter er oss overlegne. Påstanden om frihet for alle osv. blir jo fullstendig paradoksal med slike holdninger. Og vi mennesker er og blir uforbederlig uberegnelige og grådige...
HEF er ikke et hår bedre enn andre selv! Bare å kalle medlemsbladet sitt "Fri Tanke" vitner om mangel på selvinnsikt, noe en kan finne igjen hos enkelte lukkede sekter.
For meg er derfor symbolet Happy Man nesten jevngodt med hakekorset... Vet denne sammenligningen nok vekker følelser, men jeg kan ikke la være å føle visse assosiasjoner mht til annerledes tenkende eller annerledes troende.
Je vet dessuten om så mange ikke-troende som er medlem der, selv agnostikere, fordi det ikke finnes et annet alternativ for dem. Dette er med på å utvanne HEF og gjøre det til et latterlig livssynssamfunn.
Behøver man forresten å være medlem av et livssynssamfunn dersom et passende ikke finnes?
Jeg bryr meg rett og slett ikke!
SvarSlettSer at dette er noe som engasjer de fleste, og det er jo flott! Selv er jeg katolikk (har bare ikke ordnet med papirene enda), men likevel støtter jeg statskirken fullt ut.
SvarSlettDet jeg har problemer med å forstå, er hvorfor folk er så fiendtlige til kirken. Hvorfor irriterer det så mye at pengene du uansett aldri får, går til noe som tilhører alle? Det blir som om jeg skal irritere meg over at skattepengene går til en vei som jeg aldri bruker. Den er fortsatt tilgjengelig når som helst og mange andre nyter godt av den.
En kristen kirke er åpen for alle og dømmer ingen, hvis ikke er det ikke en kristen kirke. Uansett hva noen homo-hatere påstår - Jesus sa at du skal elske alle dine medmennesker, og han rangerer over sære, gamle prester.
Folk som mener Bibelen er en eventyrbok føler jeg spytter på troen min (selv om de antakeligvis ikke mener det). Men de reiser en interessant debatt. Religion bør være basert på fakta. Kristne har Bibelen, muslimer har Koranen, osv. Det er derfor jeg personlig mener at f.eks. nyreligiøse er tilbakestående - fordi de ikke har noe grunnlag for det de mener. Jeg kan når som helst finne opp en religion der alle er venner, men selv om den er koselig blir det ikke en religion. En saklig debatt om religiøse kilder og kristent grunnlag el. er vel det jeg ønsker meg.
Jeg respekterer at folk ikke ønsker å være en del av kirken, spesielt hvis dere følger samvittigheten - for all del, følg alltid samvittigheten, for den er Guds gave - men versåsnill, jeg ber dere om en ting. Ikke meld dere ut av kirken bare for å gi kirken en "fuck you, jeg liker deg ikke", for det er så utrolig unødvendig.
Jeg er medlem av Den Norske Kirke av respekt til min egen familie og for å ta vare på tradisjonene. Selv tror jeg ikke på noe som helst. Jeg tviler på at livet er så godt tenkt ut av et eller annet vesen. Jeg tror vi er et av naturens fantastiske undre.
SvarSlettJeg har ikke meldt meg ut av enda en grunn i tillegg til det som er nevnt ovenfor. Jeg er faktisk redd for hva som vil skje om vi får en annen statsreligion. Verdiene i den kristne tro er ganske like våre egne lover, nettopp fordi det er flertallet av kristne her i landet, og vi lever i et av verdens tryggeste land. Det er nok ikke tilfeldig.
To ting:
SvarSlettMan blir ikke automatisk medlem i kirken ved å være født i Norge. Greit å sjekke dette ut før du fordomsfullt henger ut kirken. Man blir bare medlem hvis man blir døpt. Dette kan umulig kirken klandres for, det er jo et valg tatt av foreldrene. Samtidig blir man ikke medlem, men kategorisert som tilhørende til Den norske kirke frem til fylte 18 år hvis en av foreldrene er medlem, men ikke selv blir døpt. Dette er staten som er ansvarlig for dette, siden den er øverste lovgiver også for kirken.
Og så: den vanlige klisjeen om at religionen er ansvarlig for så mye ondt og alle kriger. Gi eksempler da. Og ikke kom med korstogene for mange hundre år siden. Hvor mange kriger i nyere tid er kristendommen ansvarlig for. Snu på det: Hvor mange kriger og elendighet er ikke ateismen satt i system ansvarlig for? Nevner bare kambodsja, Kina, Sovjet osv osv. Er det komplett umulig å innse at kristendommen faktisk har bidratt med mye godt i landet vårt? Samfunn som de fleste europeiske land, USA og slike er bygget opp med kristendommen som den førende ideologi, og har vi ikke fått et godt land å leve i? Det som betegnes som folkeskikk og normativ moral i Norge er jo tuftet på kristendom.
Kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å forstå. Selvfølgelig har 1000 år med kristendommen i Norge formet Norge. Herlig norsk fordomsfullhet og uvitenhet. Takke seg til
Syns det blir litt merkelig at du stusser over statsstøtte til Den Norske Kirke, og i samme åndedrag kritiserer kirkene fordi de er iskalde innvendig. Flere flotte kirkebygg i Norge forfaller og er iskalde nettopp fordi flere nordmenn melder seg ut av statskirken. Medlemstallene regulerer statstøtten kirken mottar, og det blir derfor umulig å opprettholde den standarden som du etterspør.
SvarSlettNår det gjelder det å være medlem i statskirken lener jeg meg på enkelte andre kommentarer her inne. Jeg tror det er fullt mulig å være enig med de kristne verdiene uten å ha en kristen tro. Til tross for at landet ble kristnet på en vanvittig inhuman og blodig måte for over tusen år siden (noe din poengtering av bare virker fullstendig irrelevant til tema, btw), lever vi i et land som grunnlovsfestet tilhører en kristen tradisjon. At tusenvis av mennesker uten en personlig kristen tro velger å tilslutte seg denne tradisjonen uten selv å ta standpunkt ser jeg ikke på som problematisk i det hele tatt.
I samtale med flere av mine venner - kristne og ikke-krisne - møter jeg utelukkende en positiv holdning til statskirken. Ikke på grunn av de flotte preknene, eller betydningen denne har for dem, men fordi det representerer en stor - og vesentlig - del av den norske folkesjela.
I et samfunn som ellers preges av sterk internasjonalisering, sekularisering og sammenfletting av flere kulturer, tror jeg om ikke annet det er viktig at vi holder fast på noe som gjennom tidene har vært "vårt". På samme måte som nordmenn ikke går i bunad til hverdags, men knuger det til seg når utlendinger skal forsøke å definere oss som et folk.
Vi kan være stolte av å flagge et nestekjærlig syn på hverandre. Selv om du i din tekst trekker fram enkeltindivider som skal representere en større helhet, må du ikke glemme at kirken som fellesskap har valgt å gå inn for en kjønnsnøytral ekteskapslov og at de driver frivillig humant arbeid både inn- og utenlands som er uten sidestykke innenfor norsk dugnadsånd. Personlige erfaringer kan kanskje vri ditt syn på kirken, men en svartmaling av dem som organisasjon ser jeg ikke noe behov for uansett.
PS: Einar Gelius blir ikke dumpet fordi han skriver positivt om sex. Ingen kristne jeg kjenner - meg selv inkludert - har noe negativt forhold til sex. Les boka og spør om du selv ønsker innholdet som en rettesnor for ditt liv. I stillingen han innesatt som sogneprest har han et stort ansvar som forbilde og forgjenger for sine sognebarn. Personlig mener jeg at å oppfordre til å tisse på hverandre, inkludere andre mennesker i sexakten i et etablert forhold, partnerbytte og homofil eksperimentering KAN være skadelig for parforhold. Selv om det helt sikkert kan være bra for andre.
"Folk som mener Bibelen er en eventyrbok føler jeg spytter på troen min (selv om de antakeligvis ikke mener det). Men de reiser en interessant debatt. Religion bør være basert på fakta. Kristne har Bibelen, muslimer har Koranen, osv. Det er derfor jeg personlig mener at f.eks. nyreligiøse er tilbakestående - fordi de ikke har noe grunnlag for det de mener. Jeg kan når som helst finne opp en religion der alle er venner, men selv om den er koselig blir det ikke en religion. En saklig debatt om religiøse kilder og kristent grunnlag el. er vel det jeg ønsker meg."
SvarSlettHer var det en del motsigelser... Du føler at folk som mener Bibelen er en eventyrbok spytter på deg, mens du samtidig mener at nyreligiøse er tilbakestående? Dette var temmelig hyklersk for å si det mildt.
Og å bruke Bibelen som faktabok er vel å dra det en smule langt. Hvis religion bør være basert på fakta, så er det vel temmelig mye fra Bibelen (og andre "hellige" bøker) man bør utelukke? Hvilke krav stiller du forresten til at noe skal være beviselig fakta?
Bare fordi de "gamle religionene" har lange tradisjoner, gjør dem ikke mer seriøse enn nye religioner, så lenge de alle er basert på å TRO på noe (altså noe som ikke kan bevises empirisk).
Jeg er forøvrig ikke religiøs, bare for å ha det klart, men det har du vel allerede gjettet. :)
En lite spørsmål til de mange som nevner at de ikke er kristne, men velger å være medlem av Statskirken for å støtte om de kristne verdier:
SvarSlettHvilke verdier mener dere er eksklusivt kristne, og som vi ikke hadde hatt hvis det ikke var for kristendommen? Er kristendommen opphavet til "god moral" eller kan det være noe som faktisk finnes i mennesket uavhengig av om vi er religiøse eller ikke?
Uff, jeg må lære meg å ikke lese debatter om religion… men nå er jeg en gang her så jeg får slenge inn mitt syn på saken:
SvarSlettMange snakker om å "respektere andres valg"... Tull sier nå jeg. Jeg respekterer din rett til å velge akkurat det du vil, men jeg holder fortsatt fast ved min rett til å mene (og si i all offentlighet) at religion og ”tro” i alle sine former er et tegn på manglende intellektuelle evner og emosjonell svakhet.
At statskirken og andre religioner har så mange medlemmer som de har vitner i mine øyne kun om at alt for mange mennesker ikke har de personlige ressursene som skal til for å stole på seg selv og sine medmennesker, og det syns jeg er forferdelig trist, for det er som oftest ikke deres egen feil. Religion er, slik jeg ser det, et symptom på en verden full av nød, og vil ikke forsvinne før behovet forsvinner.
Jeg håper jeg i løpet av min levetid får oppleve religionenes fall for det vil bety at vi har det så bra, og folk er blitt så opplyste og utdannede, at vi ikke lenger trenger eller klarer å tro på disse behagelige mytene.
Jeg er ateist (det samme er alle slektninger jeg har oversikt over), men konfirmerte meg i kirka. Grunnen er at jeg er usikker på hvordan det er med å gravlegge ateister på kirkegården, og om jeg dør en eller annen dag i nær fremtid, vil jeg helst havne i samme grav som min mor, der også pappa kommer til å hvile når den tiden kommer. Ikke egentlig så mye å si, men praktisk for pårørende å ha det samlet. Er bare 17 år fortsatt, regner med at jeg skal melde meg ut den dagen jeg har stiftet egen familie.
SvarSlettOgså var det noen slektninger som bare ville gi gaver til konfirmasjonen om jeg tok det i kirka, da de mente borgerlig konfirmasjon er poengløst, noe jeg forsåvidt er enig i. Og jeg vil jo ha penger. :P
Interessant innlegg. Jeg syns likevel at mye av kritikken mot kirka er ubegrunnet, og at vi har en mye mer moderne kirke enn folk tror. Om vi kvitter oss med statskirka, vil vi gi kirka til alle de konservative kreftene i landet. Det er noe verken kirka selv eller vi ønsker.
SvarSlettJeg er også sterk uenig i den måten du "shopper" religioner på. Om man melder seg ut av statskirka, trenger man ikke å lete opp nye livssynsretninger. Human-etisk forbund står også for en svært u-humanistisk syn på religion i mine øyne. Man skal vise respekt for andres tro, og ikke undergrave den lik human-etisk forbund gjør.
Religioner vil forbli. Vi er inne i en tidsperiode preget av induvidualisme og personlig lykke. Dette gjelder også det religiøse aspektet, som vi ser på den sterke New Age bølgen.
"Jeg håper jeg i løpet av min levetid får oppleve religionenes fall for det vil bety at vi har det så bra, og folk er blitt så opplyste og utdannede, at vi ikke lenger trenger eller klarer å tro på disse behagelige mytene. "
SvarSlettJoa, verden hadde vel blitt et forferdelig sted for noen å leve på om all hadde elsket sin neste som seg selv, hadde æret sin far og mor, ikke hadde begått utukt og ikke hadde fart med løgn.
maewie:
SvarSlettJeg er enig i at man skal respektere andres rett til å velge å tro noe, men det betyr ikke dermed at man automatisk skal respektere deres tro. For å sette det på spissen: Hva hvis noen tror at man kommer til himmelen ved å ofre andre mennesker? Skal man respektere dette hvis alle de involverte tilhører samme religion? Eller bør vi tenke at menneskelivet er mer verdt enn tro i dette tilfellet?
Selvfølgelig er dette noe overdrevet, men jeg synes vi viser en alt for overdreven respekt for andres tro, når det åpenbart går utover deres liv, og noen ganger også andres. Og det verste i dette, etter min mening, er når tro bli mer eller mindre påtvunget barn - det synes jeg slett ikke vi skal respektere.
"Joa, verden hadde vel blitt et forferdelig sted for noen å leve på om all hadde elsket sin neste som seg selv, hadde æret sin far og mor, ikke hadde begått utukt og ikke hadde fart med løgn."
SvarSlettDette er noe man fint kan gjennomføre uten å være religiøs, og er ikke verdier religion har monopol på, bare fordi Moses angivelig fikk noen steintavler med dette og litt til på. Hva legger du forresten i utukt?
Når det gjelder debatten om medlemskap i Statskirken er jeg enig i at det er trist med mange medlemmer som ikke er aktive, ikke tilkjenner seg samme trosoppfatninger. Kirken er blitt et eventyr byrå for bryllup, dåp, gravferd og konfirmasjon. Kirken går på akkord med Biblens lære for å "utvikle" seg samfunnet og beholde medlemmer. Prester er heller ikke alltid selv troende, men anser teologistudier som en utdannelse/en jobb. Når ble det å ha en tro/livssyn jobb? Skal kirken representeres av prester som ikke erkjenner Bibelens lære? Hvorfor reagerer de kraftig på Gelius som skriver om sex i Bibelen, men løfter ikke et øyebryn for å vie homofile i kirken når Bibelen klart fordømmer homofile handlinger. Hvis du elsker å lese bøker, melder du deg da på et dansekurs eller inn i bokklubben? Mitt poeng: hvorfor vil den norske statskirke representere Bibelen, når de ikke praktiserer det som står der? Da har jeg mer respekt for folk som bevisst tar et valg og står for det! Kirken er ikke konsekvent, da er det også vanskelig å ha respekt for den og ta budskapet alvorlig! Kirken innad som en organisasjon er heller ikke enige.
SvarSlettTror bevisstheten til folk er bedøvet i forhold til materialisme, jobb, hobby/fritid, egen utvikling og fornøyelser. Hvem trenger da en religion eller et håp for fremtiden? Da lever vi kun her og nå og prøver å gjøre det meste og beste ut av det?
Men når cellene i kroppen er konstruert for å fornye seg i evigheten (vitenskapelige fakta), hvorfor blir vi da gamle? Hvorfor dør vi i en alder av kanskje maks 100 år? Hvorfor brukes bare noen prosenter av hjernekapasiteten vår? Hvorfor skal vi dø når vi endelig har erfaring, kunnskap? Hvorfor er verden urettferdig? Hvorfor lever mesteparten av mennesker under vonde forhold?
Nest etter å bevisst melde seg ut av noe man ikke står for, er det trist ikke fler er mer bevisste på å finne ut av viktige spørsmål i livet....I Norge opplever jeg at tro er noe veldig privat og ikke alltid diskuter bart. Hvorfor?
"Mange snakker om å "respektere andres valg"... Tull sier nå jeg. Jeg respekterer din rett til å velge akkurat det du vil, men jeg holder fortsatt fast ved min rett til å mene (og si i all offentlighet) at religion og ”tro” i alle sine former er et tegn på manglende intellektuelle evner og emosjonell svakhet.
SvarSlettAt statskirken og andre religioner har så mange medlemmer som de har vitner i mine øyne kun om at alt for mange mennesker ikke har de personlige ressursene som skal til for å stole på seg selv og sine medmennesker, og det syns jeg er forferdelig trist, for det er som oftest ikke deres egen feil. Religion er, slik jeg ser det, et symptom på en verden full av nød, og vil ikke forsvinne før behovet forsvinner.
Jeg håper jeg i løpet av min levetid får oppleve religionenes fall for det vil bety at vi har det så bra, og folk er blitt så opplyste og utdannede, at vi ikke lenger trenger eller klarer å tro på disse behagelige mytene."
Jeg leser her at du mener at å ha en tro eller følge en relgion er mangel på intellektuelle evner og emosjonell svakhet. Du skriver også at disse menneskene ikke har de personlige ressursene til å stole på seg selv og sine medmennesker.
Da jeg leste dette ble jeg forferdelig trist. Jeg respekterer absolutt at du tror på det, men jeg mener du virkelig har misfortått noe her.
Jeg mener derimot at man burde se rundt seg å oppdage alt det som er så fantastisk sammensatt og nydelig komplisert: naturen, mennesker, og kulturer osv. Og hvis man dermed nekter for at det er noe som er større enn deg og meg som har skapt det, er frekt overfor disse menneskene. Jeg mener når man har sånne meninger at man gjør seg selv til Gud. Du setter deg i føreresete, og ting du ikke kan forstå, kan derfor ikke finnes. Kanskje det er noe som er større enn deg som har skapt alt dette, kanskje det er en Gud? Jeg mener at å innse det å våge å tro på noe annet enn din egen kraft, viser du ikke svakhet, men styrke og intellegense. Du viser at du har forstatt at du er "liten" i en stor sammenheng, men likevel viktig i Guds øyne. Du tar valget å tror Gud vil ha en relasjon med deg.
"Joa, verden hadde vel blitt et forferdelig sted for noen å leve på om all hadde elsket sin neste som seg selv, hadde æret sin far og mor, ikke hadde begått utukt og ikke hadde fart med løgn. "
SvarSlettMitt poeng var at det ville vært fint om folk fant ut av dette på egenhånd, og ikke gjorde det av frykt for å ende i helvete. Det gode religionen bringer kan fint finnes i medmenneskelighet og samfunnet rundt oss, håper en dag at majoriteten av folk er oppegående nok til å se dette.
grunnen til at jeg som ikke kristen er medlem i den norske statskirken er såre enkel.
SvarSlettmelder vi nordmenn oss ut av kirken risikerer vi et norge hvor (i verste fall,) islam blir norges største religion. Og det må vel virkelig kunne kalles å gå fra asken til ilden?
nei, jeg forblir medlem til alt håp er ute. og om det skulle gå galt, starter jeg en tau foretning.
mistenker at salget kunne godt ganske godt....
"Da jeg leste dette ble jeg forferdelig trist..."
SvarSlettJeg liker måten du skriver på, til tross for at vi nok er dypt uenige rent filosofisk :) Jeg mener det fint går ann å ha samme forhold til naturen, samme følelse av å være liten i den store sammenhengen, helt uten at det behøver å være en gud involvert. Det er denne "personifiseringen" av verden rundt oss jeg finner litt trist, at folk må tenke at "verden/gud bryr seg om meg". Det er dette jeg mener vitner om emosjonell svakhet eller nødenhet.
Jeg bruker mye tid på å lese om vitenskapens mange teorier om hvordan verden og universet fungerer, og alle fyller meg med en følelse av beundring for den kompleksiteten jeg daglig er vitne til. Samtidig leder ingen av disse teoriene meg til å tro at vi er spesielle i den store sammenhengen, og det er jeg egentlig helt komfortabel med.
Mange religiøse jeg har snakket med spør meg på dette punkt "jammen hvilken mening har da livet?". Trenger livet virkelig å ha en mening? Den trøsten og tilhørigheten som mange finner i sin gud finner jeg hver dag i menneskene rundt meg og vår felles streben etter et godt liv :) Jeg syns det er synd at andre forsøker å unslippe realiteten ved å tro at "Gud bryr seg".
Jeg har aldri vært døpt, og aldri i mitt liv meldt meg inn i stats kirken. Alikevel er jeg et medlem viser det seg. Jeg er blitt meldt inn uten min viten. regner med at det er for at kirken vil jukse litt med tallene, de vil ha norge til å tro at det er flere "kristne" enn det i virkeligheten er. Handler sikkert om kroner og ører.
SvarSlettKristen her! Men jeg har lenge tenkt å melde meg ut av statskirka, ganske enkelt fordi jeg synes de driver med vranglære, og er blitt alt for liberale.
SvarSlettJeg føler meg egentlig FOR kristen for å gå i kirken! DA er jeg kristen da!!
Og ja forresten helt enig, meld dere ut av statskirken om dere ikke er kristne. Det vil ikke redde dere på dommedag uansett. Da kommer dere til helvete enten dere er medlem eller ikke. Det er TROEN som avgjør om du kommer til paradis.
Fortsatt fin uke!
Trenger ikke tro på spøkelser/jesus/gud/julenissen for å synes det kristne levesettet, reglene og rammene er det beste for det norske samfunnet nå for tiden.
SvarSlettReligion bør føles for å kunne tros på. Jeg har hatt mine perioder der jeg har vært i tvil. Startet som troende, og senere ble jeg i tvil. Men det virket så tomt og kjedelig at jeg bedde til Gud om å få meg til å legge merke til han dersom han fantes. Jada, jeg fikk svar, indirekte. Jeg har følt mange ganger at jeg har komt i nærheten av Gud. Det startet der han advarte meg om ting som skulle skje. Etterpå har jeg stått midt i noe som har skjedd, men trakk meg vekk pga. jeg følte Gud drog meg med seg. Det var en trafikkulykke der 1 minutt etterpå.
SvarSlettEn venn av meg som er veldig ivrig etter å lære folk om evangeliet ville lære meg å kjenne den hellige treenige Gud. Han tok hendene sine over mine og jeg begynte å kjenne at hjertet banket, jeg ble varm og det kilte i hele kroppen. etterpå sa han: det du kjente nå var den hellige ånd som gikk igjennom deg. da ble jeg varm og merkelig i hodet. han sa: nå kjenner du Jesus kjærlighet komme nedover deg mot hjertet. til slutt kjente jeg mine hjerteslag bare av å sitte i ro.
Håper dere tar dere tid til å leite opp sannheten. jeg føler nærhet til Gud hver gang jeg er i den katolske høymessen på søndagene og jeg ble så interessert at jeg gikk inn for å bli ministrant/altergutt. jeg jobber i messa, og jeg kjeder meg ikke. jeg drikker og fester, kjører som et svin med bilen osv fordeom. ikke se på kristendommen som et fengsel. det er ikke vært det. ta frelsen og lev livet, men prøv å ikke synde for mye såklart ^^
Svar fra: "Da jeg leste dette ble jeg forferdelig trist..."
SvarSlett"Jeg liker måten du skriver på, til tross for at vi nok er dypt uenige rent filosofisk :) Jeg mener det fint går ann å ha samme forhold til naturen, samme følelse av å være liten i den store sammenhengen, helt uten at det behøver å være en gud involvert. Det er denne "personifiseringen" av verden rundt oss jeg finner litt trist, at folk må tenke at "verden/gud bryr seg om meg". Det er dette jeg mener vitner om emosjonell svakhet eller nødenhet.
Jeg bruker mye tid på å lese om vitenskapens mange teorier om hvordan verden og universet fungerer, og alle fyller meg med en følelse av beundring for den kompleksiteten jeg daglig er vitne til. Samtidig leder ingen av disse teoriene meg til å tro at vi er spesielle i den store sammenhengen, og det er jeg egentlig helt komfortabel med.
Mange religiøse jeg har snakket med spør meg på dette punkt "jammen hvilken mening har da livet?". Trenger livet virkelig å ha en mening? Den trøsten og tilhørigheten som mange finner i sin gud finner jeg hver dag i menneskene rundt meg og vår felles streben etter et godt liv :) Jeg syns det er synd at andre forsøker å unslippe realiteten ved å tro at "Gud bryr seg".
Jeg tror alle mennesker har behov for bekreftelse. Vi trenger å vite at vi er ønsket og elsket. Og det at du sier her(Det er denne "personifiseringen" av verden rundt oss jeg finner litt trist, at folk må tenke at "verden/gud bryr seg om meg". Det er dette jeg mener vitner om emosjonell svakhet eller nødenhet.) syntes jeg er litt innteresant. Det virker som om du får fylt opp dit behov for bekreftelse fra mennesker rundt deg, og hvis du føler det er nok er jo det kjempe bra. Men jeg tror det er visse sider du ikke kan føle deg helt komplett, fordi du ikke har blitt kjent med planene og tankene til han som har skapt deg. I forhold til Gud tror jeg det er forskjellige stadier i det kristne liv.
1.Først skjønner man at man kan komme til Gud som et lite barn, få hjelp fra Ham i alle ting og legge vekk alt som er vanskelig på Ham.
2. Etterhvert forstår man at han har lyst til å samarbeide med deg. Lyst til å bruke deg til det dere to nå begynner å brenne for. Han har en plan med dit liv, som han vil at dere to skal utføre sammen. Dere blir samarbeidspartnere.
3. Så tror jeg siste identitet er å være Guds brud. Hvor man forstår en liten del av det at Gud elsker deg så ubeskrivelig høyt og lengter etter å være sammen med deg, akkurat som en brudgom lengter etter sin brud.
Etter min oppfatning har du et litt feil bildet av hvordan Kristne forholder seg Gud. Ja, vi er mennesker og "barn" som trenger hjelp, men vi er også samarbeispartnere og bruder som for ha en finger med i spillet. Gud vil ikke ha roboter som er avhengig av ham og som ikke har en fri vilje. Han vil være vår venn, vår far, vår frelser, vår trøster, vår brudgom osv. Men vi må velge om vi vil si ja til Ham eller ikke.
(Mange religiøse jeg har snakket med spør meg på dette punkt "jammen hvilken mening har da livet?". Trenger livet virkelig å ha en mening? Den trøsten og tilhørigheten som mange finner i sin gud finner jeg hver dag i menneskene rundt meg og vår felles streben etter et godt liv :) Jeg syns det er synd at andre forsøker å unslippe realiteten ved å tro at "Gud bryr seg".)
For min del ville jeg følt det veldig unødvendig å bortkasta hvis vi levde dette livet, mens det ikke var noe større mening bak. Hva er vitsen med å leve så kort? du rekker jo ingen ting. Jeg er glad for at jeg tror at når jeg dør så venter det en himmel og en evighet.
Det er så bra at du får din trøst og mening fra mennesker rundt deg!
Jeg får også mye positivt ut av å være sammen andre mennesker. men mitt fulle behov blir dekket av Gud. Jeg tror ikke man unslipper realitetene ved å tro at "gud bryr seg", man innser dem.
Jeg må bare igjen få takke så mye for alle de engasjerte kommentarene og den flotte debatten som oppstod av dette blogginnlegget. Det har vært utrolig fint å lese alle meningene, og dem er det tydeligvis mange av. Kjenner faktisk at jeg er en smule stolt av at så mange lot seg inspirere til å svare, både på godt og vondt.
SvarSlettJeg håper alle er fornøyde med sine valg, og husker at dette faktisk er et valg som kan omgjøres flere ganger i livet!
Ha en strålende dag videre! ;-)
"Jeg tror ikke man unslipper realitetene ved å tro at "gud bryr seg", man innser dem."
SvarSlettMulig dette oppleves nedlatende men det du skriver bekrefter de tanker jeg har rundt dette her for min del: Å tro på Gud er å fornekte vår egen ubetydelighet. Det er en fantasi for de som ikke takler å ikke leve evig, de som ikke takler tanken på å ikke være en del av en større plan. Selvsagt gir denne fantasien en følelse av velvære og indre ro, om man klarer å overbevise seg selv... på samme måte som et kosedyr gjør at et barn ikke føler seg alene når foreldrene ikke er der. De fleste legger fra seg kosedyret når de blir voksne, men noen erstatter det desverre med Gud... Behagelig? Ja... Sunt? Det er jeg ikke så sikker på.
"Behagelig? Ja... Sunt? Det er jeg ikke så sikker på."J
SvarSletteg forstår hva du mener med å fornekte vår egen ubetydelighet, men jeg tror absolutt ikke vi er ubetydelige, som jeg forstår at du har forstått. Jeg mener ikke det er en "barnslig" tanke, som å holde på en bamse selv når man er voksen. men hvis vi skal bruke det bildet mener jeg derimot at du ikke er voksen før du velger å være barnslig.
men hvorfor tror du det du tror? hva er det du tror på eller ikke tror på?(utenom at du ikke tror på en Gud) har du funnet svarene i deg selv, utifra egne tanker,fra logikk eller fra vitenskap?
Gud og religion handler som svært dype personlige ting, og derfor syns jeg at man skal være forsiktig med å fordømme det. Det handler om ren medmenneskelighet.
SvarSlettOg er det en barnslig tanke? Når flesteparten av verdens befolkning tror på noe, og kriger har blitt ført i Guds navn? Det er litt lurt å tenke seg om 2 ganger om ens eget synspunkt på religion.
Selv er jeg agnostiker, som barn var jeg religiøs men jeg voks det fra meg sammen med min interesse for andre religioner og historie. :)
synes det er fint du vil melder deg ut og samtidig påstår du vil at kirkene bør holdes bedre. (kalde, tomme kirker? latterlig) 333kr i året sier du? hvem har ikke råd til mindre 30 kr i mnd? som en sa her oppe folk protesterer ikke når pengen brukes til en vei lang uti gokk der du aldri kommer til å kjøre. men til kirken! ånei deeet er fælt det.
SvarSletttil hva brukes pengene sier du? det er jo akkurat det å holde kirkene i stand. pusse dem opp, holde dem gående slik at mennesker fra hele verden kan komme å se på de vakre byggene våre (for eksempel Mariakirken i Bergen, en kulturperle som nå er stengt i 5 år for oppussing). jeg forstår virkelig ikke folk som stresser seg sånn opp for dette, det er da snakk om latterlig lite penger, og muligheten til å melde seg ut er der for dem som vil benytte seg av den.
jeg er ikke kristen selv, men jeg har ikke noe problem å gi bort 333kr i året når det går til en god sak.
"hva er det du tror på eller ikke tror på?(utenom at du ikke tror på en Gud) har du funnet svarene i deg selv, utifra egne tanker,fra logikk eller fra vitenskap? "
SvarSlettJeg tror (og det er jo selvsagt en tro det og) at alt kan forklares med vitenskapelige lover og regler :)
Selvsagt tar vi feil iblandt og da oppdaterer vi teoriene og forkaster det som er galt. Dette er vitenskapens fundament, man tror kun på noe så lenge bevisene tilsier at det er sant, så fort et eksperiment ikke stemmer med teorien så legges den til side til fordel for nyere tanker.
Jeg vil på det varmeste anbefale Stephen Hawkins siste bok "The Grand Design". Her gir han leseren en forholdsvis lettfattelig oppsommering på de teoriene som råder i dag, samt en rask innføring i kvantefysikk.
Oppsummert vil jeg si at det er mange lover og regler vi ikke har funnet enda, og sikkert en hel del som vi ikke har evner til å forstå grunnet våre sanselige begrensninger. Det betyr derimot ikke at noen av disse mystiske fysiske reglene bryr seg om meg som person :) Dette er kanskje det viktigste skillet mellom min tankegang og en religiøs tankegang.
"Gud og religion handler som svært dype personlige ting, og derfor syns jeg at man skal være forsiktig med å fordømme det. Det handler om ren medmenneskelighet."
Om man har ideer og overbevisninger som ikke tåler å bli sett kritisk på så er de i mine øyne ikke mye verd å ha. Som tidligere nevnt, jeg respekterer alles rett til å tro på hva enn de vil, men da forventer jeg å kunne få lov til å kommentere at det virker som galskap for meg.
Her var det mye rart å lese.
SvarSlettDe fleste kommer med kritikk, noen få forsvarer det eksisterende. Enkelte lurer på hvor kristendommen kommer fra ?
Helt siden menneskene har kunnet snakke har vi nok prøvd å forklare ting vi ikke forstår. Som livets tre viktigste spørsmål. Hvor kommer vi fra , hvor går vi og hvem betaler. Idag vet vi svaret på det siste. Det er enten Visa eller Mastecard for de fleste.
Så langt tilbake som vi klarer å dokumentere har man skapt samfunnsmønstre basert på "Den Gyldne Regel" / kardemommeloven. "Du skal ikke plage andre , og ellers kan du gjøre hva du vil". Denne regel finner du igjen i de fleste religioner - også kristendommen. De forskjellige religionene har føyd til en del uttdypende regler som er lokalt tilpasset for en samfunnsstruktur i en gitt tid.
Hva er så religion ? For meg er det musikkbransjen - med sine guder og idoler , teater/film bransjen med sine guder og helter, politikken med sine profeter og talere, vitenskapen med sine noble idoler og tenkere, moteindustrien med sine bølger og svinginger, krigene med sine oppfinnelser og løsninger.
Mange mennesker har flere sanser en de 5 vanlige. De ser mer og hører mer enn de fleste vil akseptere. Disse forteller oss om det de opplever av tusser, troll, engler, ufoer, skrømt, ånder , sjeler og slikt. Vi andre som er blinde for disse sansene forstår like lite som en blind som blir forklart forskjellen på rødt og grønt. Med det gir ikke oss blinde en ubetinget rett til å fordømme den røde eller grønne fargen vi ikke ser. Like lite om gir det oss rett til å kritisere musikk vi aldri har hørt.
Vår kristendom består av tro , håp og kjerlighet. Troen forklarer det vi ikke forstår - menneskene spiste bare ett eple av kunnskapens tre - det henger mange igjen så vi kan ikke vente å kunne forklare alt, håpet gir oss en motivasjon - et håp om et balansert samfunn hvor alle former for liv kan leve i en harmoni, kjerligheten skal vises mellom alle mennesker i samfunnet.
På de samme verdiene bygges idag nye religioner, spagettimonstre av politikk, musikk, kunst, kultur, sport og idrett, forbruksmøstre gjennom mote og slikt. Disse religionene fremhever enkeltfaktorere som politikerns tro, vitenskapsmannens håp, og moteindustriens kjerlighet ( sex fixsering).
Vi lar oss imponere av disse ensidige sannhetene i våre mange religioner. Så de gamle religioer som trekker de lange linjer fra tidenes morgen til litt utpå dagen og forbi vår verdier fanger ikke vår oppmerksomhet lengre.
Vi gjør som ellers vi går på religonssjopping. Plukker litt musikk, mote , politikk , idrett der det passer oss.. Så stikker vi innom bibelen og plukker med oss "Du skal elske din neste" og legger i det at det er en forklaring på vår tids "Seriemonogami". ( Man skal elske med sin neste kone , ikke den nåværende ) På denne måten endres vår samfunnstruktur tilbake til våre dyriske sansker. Pattedyret i oss vil ha sex med alle. Det finnes jo ingen pattedyr som har kun en sex-partner. Det men monogami er bare et kjent fenomen innen fra fugleverden. Vi aksepterer og lager oss slike enkle forklaringer på endringen i vårt samfunn. Alle slike endringer påstår vi at er til det bedre. Men er det det? Hvor går vi ?
Nå må jeg komme med et svar til vedkommende som har fått det for seg at vi fysisk betaler 333,- pr år til kirken, for det stemmer ikke. Det blir gitt støtte fra staten til alle tros- og livssynssamfunn med dette beløpet pr medlem. I ytterste konsekvens er det jo vi som betaler dette i form av skatt, men det er ikke noe som fysisk går ut av hvermannsen sin lommebok og rett til kirken. Vedlikehold m.m. av kirkebygg blir det bevilget ekstra penger til, noe jeg er sterks for, siden det er historiske og stort sett vakkre byggverk.
SvarSlettAt det blir bevilget penger til veier langt utti "gokk" hvor ingen kjører, forteller meg at du bor i tettbygde strøk. For her vi bor er vi avhengig av disse elendige veiene som blir bygd av alt for lite penger. Men det er en helt annen diskusjon!
Pengene som blir gitt pr medlem går til drift av f.eks. kirken. Aktivitetene der. Og må selvsagt stå i forhold til medlemstallet!
Jeg har heller ingen problemer med å gi penger til en god sak, men hva som er en god sak er individuelt. Noe som er en god sak for meg, kan være bare tull for deg og vis-versa!
Igjen; spørsmålet var; Har du tatt et standpunkt? Og det har du tydeligvis, du forblir en del av Den Norske Kirken. Det er bra!
(Jeg skal prøve å svare på noen flere av kommentarene etter hvert. Jeg har ikke oversett noen, vær trygg!)
Liten kommentar rund medlemstall og DNK.. Slik jeg har forstått det får ikke DNK støtte fra antall medlemmer. Men en antatt % av befolkningen. Dette er en overgangsperiode på grunn av gammelt rot med systemet. På sikt vil det bli slik. Så det å melde seg inn eller ut av kirken av den grunn har liten effekt - ennå.
SvarSlettDet er den lokale kommunen som har ansvar for kirkebyggene / gravplassene uavhengig av bruken av dem.
"Oppsummert vil jeg si at det er mange lover og regler vi ikke har funnet enda, og sikkert en hel del som vi ikke har evner til å forstå grunnet våre sanselige begrensninger. Det betyr derimot ikke at noen av disse mystiske fysiske reglene bryr seg om meg som person :)"
SvarSlettJeg tror ikke disse fysiske reglene bryr seg om meg. Det er derimot en Gud bak som har skapt de for at vi skal nyte de og oppleve de. Sånn som fantastiske farger, deilig mat, lunka vann å bade i osv. :)
Sevfølgelig har du også en tro, og lov til å si det du mener om andres syn. Derfor svarer jeg på ditt syn med et bilde av hvordan jeg ser for meg tankegangen din" et menneske er plassert i en heis og dette msk. representerer menneskeheten. Det eneste menneske har opplevd er innenfor heisen. Menneske begynner å tenke. Hvor kommer jeg fra? hvem er jeg? osv. Han studerer heisen, måler den, lengde, vekt osv. Undersøker fargene, matrialene, ned til minste detalj. Graver i restene fra de tidligerer heisbeboerne. Når han har samlet alle opplysninger han har mulighet og evner til å samle, setter han de sammen og lager en forklaring for hvorfor ting er sånn som de er. Heisen har kun fargen grønn i forskjellige valører. Derfor finnes det ikke andre farger, han kan ikke engang tenke tanken, for han har aldri sett en annen farge og vet derfor ikke at det kan være forskjellige. Det samme gjelder de andre tingene i heisen. Han begynner å tenke. kan det være noen utenfor denne heisen? Kan det være et annet vesen som har formet meg og heisen? Nei, han finner ut at han bestemmer seg for å tro at det han kan sanse er det eneste som kan finnes. Så etter en lang stund går dørene til heisen opp og han får se en helt annen virkelighet. En virkelighet mye større enn heisen, mange flere farger, mange flere gjendstander. Selv ting han ikke kan beskrive engang, fordi han ikke har sett det før. Han blir overveldet."
Som du sikkert forstod skulle det siste være himmelen. Det er helt greit at du og mange tror det dere tror og mener det kanskje er en barnslig tanke om et paradis. Det får så være. Jeg tror vitenskapen, som vi snakket om tidligere, bare understreker Guds storhet. Jeg mener det er naivt å tro at det du ikke kan forstå selv ikke eksisterer.
men et spørsmål jeg har, som jeg ofte spør mennesker med samme ståsted som deg, hvor kommer alt helt,helt,helt fra begynnelsen av? hvis du tror på et big bang, hvor kommer det fra?
"men et spørsmål jeg har, som jeg ofte spør mennesker med samme ståsted som deg, hvor kommer alt helt,helt,helt fra begynnelsen av? hvis du tror på et big bang, hvor kommer det fra?"
SvarSlettSkal ikke begynne noen lang utledning om vitenskapelige teorier, men bare nøye meg med å si meg enig i at det er veldig lite vi enda vet om både jorda vi bor på, universet osv. De fleste som ikke tror på Gud, påberoper seg ikke at de nødvendigvis har en fullverdig forklaring på "hvor vi kommer fra". Men fravær av forklaring er ikke noe bevis for at Gud finnes.
For å snu litt på spørsmålet ditt - hvis Gud skapte oss, hvem skapte Gud?
Gud er evig.
SvarSlett:D
"Jeg mener det er naivt å tro at det du ikke kan forstå selv ikke eksisterer."
SvarSlettHer konkluderer du med noe jeg ikke har sagt. Det er masse vi ikke kan forstå, til og med masse vi ikke har mulighet til å forstå grunnet vårt sanseapparat. Ta f.eks. en titt på string-theory og M-theory. Enn så lenge har disse teoriene bestått alle vitenskapelige tester og viser seg å være gyldige, til tross for at de nødvendigjør flere dimensjoner enn de 4 vi opplever til daglig (space + time). Kan jeg oppleve det? Nei. Tror jeg på det? Ja så lenge det kan testes så gjør jeg det :)
"men et spørsmål jeg har, som jeg ofte spør mennesker med samme ståsted som deg, hvor kommer alt helt,helt,helt fra begynnelsen av? hvis du tror på et big bang, hvor kommer det fra?"
Det finnes en hel masse teorier, og som en over her poengterer så er det vanskelig å vite dette helt sikkert. En teori er big bang, men den har sine begrensninger da det er umulig å beregne hva som eksisterte før smellet. En annen teori er "multiverse" teorien, dels basert på kvantefysikkens logisk smertefulle påstand om at "alle mulige historier eksisterer". Denne rare påstanden har til og med blitt bevist.
Jeg tror at mye av søken etter en begynnelse kommer av vår begrensede mulighet til å oppfatte tid som annet enn noe som går forbi. I vår hverdag klarer vi ikke å se på tid som en 4. dimensjon, til tross for at den beviselig fungerer slik. Muligheten for at universet ikke har noen begynnelse, eller til og med har mange, til evig tid, er stor :)
Kan anbefale å lese noen av de mer lettfattelige bøkene som er skrevet om disse temaene. Her påstås det (forfriskende nok i forhold til religiøse skrifter) ikke at man har det endelig svaret, men det legges frem teorier, og de bevisene vi idag har for at teoriene stemmer.
Jeg tror Gud er evig. At han alltid har vært og alltid kommer til å være. jeg klarer ikke å tro på at vi har blitt til ved en tilfeldighet eller en utvikling, mennesker er for spesielle, for kompliserte, for vakre, for dype til at jeg kan tro på det. Jeg må tro at det er et større vesen, en Gud, som har skapt oss.
SvarSlett"mennesker er for spesielle, for kompliserte, for vakre, for dype til at jeg kan tro på det. Jeg må tro at det er et større vesen, en Gud, som har skapt oss."
SvarSlettMen hvis vi er for kompliserte til å bli til ved en "tilfeldighet" eller utvikling - hvordan kan du tro på en skaper som nødvendigvis må være enda mer komplisert enn oss? Hvordan oppsto han? Vil ikke det være enda mer mer usannsynlig hvis man følger din logikk?
Jeg ser ikke at det er en motsetning. Jeg tror vi er skapt i Guds bilde, og derfor arvet litt av hans kompleksitet. Som sagt tror jeg han har vært fra evighet av, noe som vi ikke er, men vi kan velge å følge ham og leve evig.
SvarSlettAt han er evig, er som en har nevt tidligere, veldig vanskelig for oss mennesker å forstå. Vi opplever jo bare ting som har en begynnelse og en slutt, men jeg tror som sagt Gud er mye større enn oss og jeg må bare godta at jeg ikke kan forstå det utifra mitt snevre menneskesyn.
Men hvis man tenker sånn, er det vel ikke så usannsynlig at vi har blitt til gjennom en kompleks evolusjonsprosess som vi foreløpig bare forstår deler av? Hvorfor skulle Gud være en mer sannsynnlig forklaring? Selv om vi foreløpig ikke (og kanskje aldri) har forklaringen på disse spørsmålene, taler ikke det på noen måte for en Gud. I så fall vil jo Gud være en enda mer kompleks "tilfeldighet" enn oss, noe som ikke styrker tanken om at vi er for komplekse til å ha oppstått på en naturlig måte.
SvarSlett"Men hvis man tenker sånn, er det vel ikke så usannsynlig at vi har blitt til gjennom en kompleks evolusjonsprosess som vi foreløpig bare forstår deler av? Hvorfor skulle Gud være en mer sannsynnlig forklaring? Selv om vi foreløpig ikke (og kanskje aldri) har forklaringen på disse spørsmålene, taler ikke det på noen måte for en Gud. I så fall vil jo Gud være en enda mer kompleks "tilfeldighet" enn oss, noe som ikke styrker tanken om at vi er for komplekse til å ha oppstått på en naturlig måte."
SvarSlettDet passer ikke inn i denne teorien fordi, da er man ikke, som jeg tror, skapt, nøye utenkt, elsket og ønsket som et barn, som en venn, som en samarbeidpartner og en brud av en kjærlig Gud. Det menneskelige blir tatt bort i disse teoriene. Vi blir sett på som partikler og atomer.
Gud er ikke en kompleks "tilfeldighet". Han er en kompleks evig Gud, som har vært til alle tider og derfor ikke "oppstått som en tilfeldighet".
men alt kommer ned til Tro..
"1 Troen er et pant på det vi håper, et bevis for det vi ikke ser. 2 For sin tro fikk de gamle godt vitnesbyrd. 3 I tro forstår vi at verden er skapt ved Guds ord, og at det vi ser, har sitt opphav i det usynlige."
heb. 11. 1-3
"God for you is where you sweep away all the mysteries of the world, all the challenges to our intelligence. You simply turn your mind off and say God did it." - Carl Sagan
SvarSlettHvis jeg skrur hjernen min av, så setter du deg i Guds sted og gjør deg selv til Gud.
SvarSlettDette tror jeg kommer til å skje på den siste dag..." Og hver skapning som er i himmelen og på jorden og under jorden og på havet, og alt det som er i dem, hørte jeg si: Ham som sitter på tronen, og Lammet, tilhører velsignelsen og æren og lovprisningen og makten i all evighet!"
Til alle anonyme: Kan dere ikke heller bruke et pseudonym eller noe? Det er veldig vanskelig å følge meningsutvekslinger når alle heter det samme. Takk.
SvarSlettFlott innlegg Siv Anita. Har selv tatt et standpunkt og meldt meg ut av statskirken, som jeg nevneverdig aldri meldte meg selv inn i. Det gjorde jeg av flere årsaker, først og fremst fordi jeg ikke deler deres tro, men det som fikk begeret til å renne over for meg var når jeg oppdaget hvordan de tiljuksede medlemstallene systematisk misbrukes til å sanke støtte i politikken. Det ville jeg ikke lengre være en del av, så da ble det farvel til et grunnløst medlemskap for min del.
Hei Vannmann3n!
SvarSlettDu syntes også det var vanskelig å følge alle de anonyme? Jeg er enig, det hadde vært greit om de ga seg selv et navn; Per, Pål eller Espen Askeladden... ;-)
Jeg skjønner heller ikke at dette er et tema det er "farlig" å gi seg til kjenne i når man svarer, men, men...
Medlemstalljuks, det er helt forkastelig. Og det hadde jeg ikke tenkt på før det dukket opp i debatten her. Kirka jukser, liksom? Da kjente jeg i allefall jeg var glad jeg var ute!!!
Uansett; alle må gjøre det valget de selv vil. Men å være en del av Den Norske Kirken bare fordi man er havnet der - fordi man ble født eller har flyttet... ja, det finnes vel bedre årsaker til å "bare være et sted"?!?!
Skulle man nå "bare være et sted", så ville jeg faktisk holdt en knapp på Frelsesarméen, som deler ut mat og klær, leter etter savnete, gir mat til de narkomane m.m. Godhjerta folk!
Ha en religions-bevist uke, folkens!
Virkelig bra innlegg! Jeg meldte meg ut av statskirken da jeg var 33 år, etter å ha lånt masse bøker på biblioteket om buddha, maria magdalena,og lest div bøker fra energica, bla. Vinden er min mor av bear heart. Og Virkeligheten bak illusjonene av Batholomew. Hele mitt liv har jeg hatt en indre stemme, en visshet, og en form for skepsis som gjorde at jeg nektet godta religionslære og annet bare fordi noen sa dette var den eneste veien.
SvarSlettJeg er pr idag (så vidt jeg vet, jeg må sjekke at jeg ikke er blitt automatisk innmeldt slik ei tidligere nevnte her)ikke medlem noen steder. Jeg tror på full frihet som menneske. Og selv om jeg følger med på kanaliseringene på crimson circle så bruker jeg bare det som føles helt riktig for meg. Buddha historien liker jeg fordi det handler om å bare leve livet med det som følger med, at man velger selv hvor mye ting skal prege en.
Hei Ege! Så bra at du har tatt et standpunkt. Jeg synes det er flott at folk gjør et valg, et bevist valg, om det ene eller det andre.
SvarSlettJeg ble veldig overrasket over at man kunne risikere at man var automatisk innmeldt i Den Norske Kirke etter en tid. Så jeg tror alle kommentarene til dette innlegget ble en øye-åpner for mange. Det er ikke alt man tror som faktisk er sånn!
Dette med full frihet som menneske er en fabelaktig tanke. Tenke SELV!!! Ha en fri tanke. Mitt valg om Humanetisk tilhørighet går på dette. Begeret mitt fløt fullstendig over til slutt med måten kirken behandler homofile og lesbiske. Ikke fordi jeg egnetlig har noe med det, men fordi dette gjenspeiler et menneskesyn som jeg synes er helt fullstendig forkastelig! Alle mennesker må ha like rettigheter i et samfunn. Jeg synes videre det var viktig for meg å støtte en organisasjon som aktivt jobber for dette, for en fri tanke, for likeverdet for alle mennesker - for meg ble det feil å bare sitte på sidelinja og la religions-skuta seile sin egen sjø!
Hadde bare ALLE tatt et EGET valg, tenkt gjennom dette spørsmålet og gjort en SELVSTENDIG vurdering - så hadde det valget de gjorde vært supert! Jeg vil automatikken til livs.... TENK SELV!!!
Håper du får en super dag!!! ;)
Hei, Jeg tror at alt dette vil gå i faser igjennom ett liv. Noen tar valget, andre ikke. Og egentlig må man jo bare akseptere hva andre velger, men man er ikke nødt til å leve etter det selv.
SvarSlettHar du tengt litt på hvorfor det står i bibelen at man går over fra døden til livet ved å bli født på ny? Det betyr at en som ikke tror på Jesus er levende død og kan dermed ikke se Guds rike.Om man ikke er født på ny,ja da blir det kun en eventyrbok som du nevner her.
SvarSlett