onsdag 25. april 2012

Å se ned på andre mennesker....

I dagens samfunn velger stadig flere å ta høyere utdanning. Høyskolene og universitetene er fulle av lovende ungdom som tar lange utdanninger i håp om utfordrende og godt betalte jobber. Det er selvsagt helt fantastisk bra.

Å finne sin vei i livet er en lang og kronglete prosess. Valgene vi gjør i forhold til utdanning legger grunnlaget for livet videre.

Jeg sitter ofte igjen med en følelse av at enkelte med høy utdanning og godt betalte jobber - i tillegg til enkelte som har planlagt å ta høyere utdanning - rett og slett ser ned på alle de som velger yrkesfaglig videregående utdanning, eller ikke tar noen utdanning i det hele tatt. Dette er noe jeg synes er helt forkastelig - og som viser liten innsikt i samfunnsoppbyggingen.

For å forklare hva jeg tenker, når jeg hører disse nedlatende kommentarene, så la meg ta noen eksempler;

Universitets- og høyskoleutdannede sitter ikke i kassen på dagligvarebutikkene,  de fyller ikke varer i hyllene og de vasker ikke gulvene. Hvis ingen ville gjøre disse jobbene; Hvor skulle du da få tak i mat?

Hvis ingen ville bli renholdere, kan du da forestille deg hvordan et sykehus eller en matbutikk ville sett ut?

Tenk hvis ingen ville jobbe for søppelbilene?!?! Hvordan skulle da avfallet ditt blitt tatt vare på?

Når du leverer barnet ditt i barnehagen og møter en barne- og ungdomsarbeider, tenker du ikke at "Phu, så flott at noen ønsker å jobbe med barn i barnehage?" Ja, hvor ellers skulle barna vært mens du var på jobb? Jo, kanskje hos en dagmamma, men hun har nok heller ingen høyere utdanning.

For ikke å glemme alle snekkerne og bilmekanikerne. Noen må både bygge husene våre og reparere dem. Vi må også ha hjelp til reperasjon og vedlikehold av bilene våre. Tenk hvis doen din gikk i stykker og rørene begynte å lekke, ja, og så fantes det ikke en eneste rørlegger.....

Oppsummert undres jeg på om de som snakker så nedlatende om alle disse menneskene - som i mine øyne er helt uvurderlige i samfunnet - faktisk skjønner at samfunnet ikke hadde fungert uten dem. Vi må ha både leger, sykepleiere, hjelpepleiere, renholdsassistenter, butikkmedarbeidere, rørleggere, brøytebilsjåfører, veiarbeidere, tannleger, optikere, ingeniører, produksjonsmedarbeidere i industrien, bilmekanikere, sveisere osv. Det er bruk for alle, på forskjellige måter, for at samfunnet skal være velfungerende. 

Så til alle dere, som sitter høyt der oppe og ser ned på folk; 
tenk deg om! 
Dere burde faktisk se opp til dem med lavere utdanning, 
for de gjør en fantastisk innsats,
de også!!!

141 kommentarer:

  1. Veldig reflektert og flott skrevet! Vi burde alle være flinkere til å behandle ALLE medmennesker med respekt for det valget de på et tidspunkt i livet har tatt. Og vi har alle en plass i samfunnet og vi er å avhengige av hverandre for å få verden til å gå rundt. Summa summarum handler det vel om å ha respekt for sine medmennesker, uavhengig av sosial status!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er helt enig; det handler om å ha respekt for sine medmennesker, uavhengig av sosial status.

      Slett
  2. Jeg bliver GLAD og fortrøstningsfuld, når jeg læser dit indlæg.
    Sammen kan vi gøre det bedre og du er lige STARTET.
    Tak for det!
    :-) Dorthe

    SvarSlett
  3. Bra blogg, Siv Anita!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Magne D.A.

      Jeg håper innlegget gir en god diskusjon!

      Slett
  4. Svar
    1. Det sier jeg også....Se opp til de uten utdannelse? Hvor i alle dager får du det fra? Ser ikke opp til en person som tjener minstelønn når jeg selv tjener 800-900 000 ??? HERREGUD...ja noen må gjøre dette men, ¨å si at man må se opp til dem er vel litt DRØØØØØYT!!!

      Slett
    2. Det er jo mulig å se opp til dem som velger jobb utifra noe annet enn økonomi og griskhet. Jeg studerer selv ved et universitet, og er takknemlig for at noen gidder å utføre de jobbene jeg selv ikke ville valgt.

      Slett
    3. du anonym? jeg vet helt bestemt at en person som du kaller mindreverd har mye bedre livserfaring enn deg og er mest sannsynlig mye gladere enn deg og bedre likt av sine medmennesker! selv jobber jeg som postbud. og det er utrolig mange av dere som blir forbanna om dere ikke får posten deres FØRST! Kom å hent posten deres sjæl. vi er jo ikke verdt dritten dere tråkker på.

      Slett
    4. Att: Anonym Apr 26, 2012 09:59 AM: Dette bare viser at lite intelligente mennesker også kan tjene penger, og det er jo for såvidt greit. Synes samtidig det er flott at du måler menneskeverdet etter hvor mye de tjener, og ikke etter hva som gavner den enkelte og samfunnet. Argumentene dine er strålende og særdeles reflekterte. Da er det ganske godt å si at jeg slipper å respektere deg fordi du tjener så lite som 800-900 000 i året. Med din logikk vil jeg sannsynligvis sette deg i båsen eiendomsmegler eller lignende, for det er jo åpenbart at du har liten eller ingen evne til å måle noe i annet enn penger. Rystet

      Slett
    5. Att: Anonym Apr 26, 2012 09:59 AM: Nå var det ikke snakk om mennesker uten utdanning, men mennesker som ikke har høyere utdanning enn yrkesskolen. Og det er helt riktig det tekstforfatter her skriver, at uten de som velger disse yrkene, så ville ikke samfunnet fungert!

      Og helt ærlig så tror jeg samfunnet ville fungert mye bedre styrt av mennesker uten utdannelse, fremfor mennesker som bare er opptatt av penger og tror at det å gå uendelig mange år på skole er eneste vei til suksess å lykke!

      Slett
    6. Man er jo ikke mindre intelligent om man velger bort høyereutdanning!Noe så toskete sagt har jeg ikke hørt på år og dag,så høyere utdanning hjelper tydeligvis ikke alle i forhold til bruke hjernen. Mulig du har IQ,men EQ mangler du nok fullstendig,og det er faktisk viktigere i et samfunn. Takk og lov for at det finnes bilmekainekere,malere,renholdsbetjenter,butikkmedarbeidere,rørleggere o.l. som ofte også tjener godt,og er så smarte at de slippe å betale i årevis på skyhøye studielån. En rørlegger tjener nok bedre enn meg,som faktisk HAR "høyere" utdanning. All respekt til dama i kassen på Rema f.eks. som faktisk JOBBER og ikke sitter på et kontor og blar i papirer en hel dag. Hva skulle vi gjort uten dem . Håper alle viser mer respekt og er hyggelige mot folk i servicebransjen. Opplevde at en jeg kjenner ble kalt bananselger en dag her,fordi hun er medarbeider i en dagligvarebutikk. Snakk om menneskerespekt!! Det er vel en grunn til at denne høyere utdannede mangler venner,mens butikkmedarbeiderbekjenten min har en flust! Fordi hun er hyggelig,og intelligent,men har aldri hatt noe ønske om videre utdanning. Hun tjener godt også.

      Hilsen ei som har studert i mange år,uten det store utbyttet. Jeg tjener dårlig i forhold til utdanning,sliter med studielån og jobber RÆVA av meg i noe mange tror er et lukrativt yrke.

      Takk!

      Slett
    7. heh huh, the man in the four thousand dollars suit holds the elevator for the man who doesnt make that in a month. COME ON!!

      Slett
    8. Jeg tror så absolutt ikke det nødvendigvis er en sammenheng mellom intelligens og utdanningsvalg. Det handler om vilje. Hva vil jeg? Hva vil jeg jobbe med? Hvilken utdanning vil jeg ta?

      Noen her har holdninger til andre mennesker som jeg synes er hårreisende. Det er ganske trist at samfunnet vårt har mennesker som ser ned på andre. Uansett årsak.

      Går det virkelig ikke ann å se den store verdien som er i hvert enkelt menneske, uavhengig av utdanning og jobb?

      Slett
    9. Man har jo svensker og polakker til alle drittjobbene...

      Slett
    10. Det er lett å dra alt under samme kam her. For meg er det åpenbart at det blir slik.

      Mange mennesker elsker å føle seg bedre enn andre. "Jeg har større bil enn deg", "jeg har mer penger", og ja, "jeg har høyere utdanning" og alt det medbringer.

      Det er ikke noe spesielt med sistnevnte. Dette er et generelt problem som sprer seg i mange retninger. Jeg mener dette spesialtilfellet er ekstra sårt; det er ekstremt personlig. Har du det (av diversje årsaker) tøft på skolen, frister det ikke med 3-5 år ekstra.

      Slett
    11. Sitat: "Se opp til de uten utdannelse? Hvor i alle dager får du det fra?"

      Og hvor har du fått det at noen skulle se opp til deg bare fordi du har ittet på en skolebenk og memorisert noen ord?

      Har selv en meget allsidig utdannelse med mekaniske fag, arkitektur og flyvning (ble helikopterpilot til slutt). Dill dall fagene som arkitektur og makaniske fag, var besuddlet med myue fjas som ikke hadde noe med fagene å gjøre, men de fikk man jo støtte av staten økonomisk til å fullføre. Flyvningen derimot, all self done, money schools the whole deal. Og du synes at jeg skal se op til deg, frdi du fikk alt pakket opp i rævva og har sittet og fjaset i noen år til du fikk diplom?

      Kan du fortelle meg nøyaktig hva det er jeg skal se opp til når det kommer til deg?

      Jeg kan fortelle deg at det er ingenting av det du har lirt av deg som er verdt noen som helst for for respekt, avsky er mer betegnende.
      Og det er underlig at en med såååååååååååååå jævla god utdannelse som deg, ikke har fått med deg at respekt og det å se opp til noen ikke er i direkte relasjon til hvilke papirer/diplomer du besitter. Respekt er en funksjon som kun fungerer når den er gjensidig...and that's about it. Men det hadde du tydeligvis ikke lært, sikkert derfor hverdagen er tøff for deg, siden du opplever at ingen respekterer deg eller ser opp til deg. Så jeg forstår sinnet ditt, og det er litt synd på deg.

      Men, du har nå fått oppskiften på en hyggeligere hverdag, så spørs det om du er smart nok til å skjønne det.

      God bedring!

      Slett
    12. OMG! Selv om jeg prøver å behandle alle med like stor respekt, så kjenner jeg; "Jeg håper VIRKELIG at jeg aldri blir din sykepleier!"

      Jeg føler ikke at noen ser ned på meg, min utdanning og mitt yrke. Langt ifra. Men det er holdningene, slik som dine, jeg blir rystet av. Der det finnes en god del mennesker som ser ned på andre... Jeg håper du aldri får bruk for noen av dem!

      Slett
    13. Piloten her igjen :)

      He he, slapp av, de fleste kommer garantert til å, bokstavelig talt, til å se opp til deg når de ligger der hjelpeløs i sengen da deres guddommelige utdannelse kommer til kort og de er nødt til å stole på dine "lavere" utdanning :)

      Hele tankegangen om at en utdannelse er mer verdt enn den andre er rett og slett absurd. Ironisk nok, så er det som oftest de "dumme" som ikke har noe problemer med å se det åpenbare samtidig som de som er så fulle av kunnskap, er så fulle av sin egen innbildte fortreffelighet at åpenbare realiteter blir uvirkelige.

      Slett
  5. Noe av det mest fornuftige jeg har lest på flere år!
    Holdningene blandt mange idag er forkastelige....Alle jobber yter service for folket og det burde vi sette stor pris på...Enten det er kassa på RIMI eller advokat.

    MEGET BRA SKREVET SIV!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig!!! Vi trenger alle sammen for å få samfunnet til å fungere. :)

      Slett
  6. Og så kan ein gjere som meg. Har såkalla høg utdanning, men ser verken opp eller ned på dei med yrkesfaglig vgs. Me er no likestilte når det kjem til respekt og me er alle eit lite tannhjul i samfunnsmaskineriet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fantastisk! Det er slike holdninger som er gode. Respekt.

      Slett
    2. Begynner å lure litt på hvor du bor, for jeg har tilnærmet aldri opplevd de holdningene som blir skrevet om i bloggen.

      Slett
  7. Jeg er enig med deg! Jeg har hatt alle mulige jobber i tenåra for å få råd til å studere fordi jeg ønsket høyere utdanning, og de jobbene jeg hadde lærte meg å respektere dem med lav/uten utdanning. Å smøre bagetter er kanskje ikke vedens mest glamorøse jobb, men dæven så godt det smaker!:)

    SvarSlett
  8. Godt poeng. Jeg er likevel ikke enig i at de med lavere utdanning blir sett ned på i stor grad. Enkelte yrker er så klart ansett som mindre attraktive enn andre, men det pussige er at de fleste av oss har selv vært innom ett eller fler av slike typer arbeid før. For eksempel før og under utdanning, eller via en deltidsstilling eller ekstrajobb. Selv har jeg vært borti en god del av disse mindre attraktive jobbene før jeg ble ferdig utdannet, og kan nevne kjøkkenassistent, rengjøringshjelp, avisbud, fiskekakesteker og bakeriansatt. Ved flere av disse jobbene så spurte jeg meg selv hvordan mine kollegaer holdt ut år etter år i den samme, rutinepregede jobben. Men det er vel et spørsmål om behov og interesser. En jobb som for meg er uutholdelig, kan være drømmejobben for en annen, på grunn av faktorer som spiller på våre forskjeller som mennesker. Der jeg kjeder meg og blir sliten, kan en annen kose seg i et godt arbeidsmiljø og en jobb som ikke stjeler all energi fra andre livsarenaer.

    Vi er forskjellige rett og slett. Jeg fant til slutt min drømmejobb og utdanning, og ser ikke ned på noen andre som velger annerledes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldigvis er det slik at vi er forskjellige og at en arbeidsplass stjeler all energi fra noen, men samtidig gir andre mye energi!

      Du har en god holdning, du som ikke ser ned på dem som velger annerledes enn deg! Takk!

      Slett
  9. Flott tekst og bra at noen sier ifra. Jobber selv i dagligvarebutikk for å dekke studiene for lærerutdanning. Opplever at noen kunder nesten oppfører seg direkte arrogant eller frekk til tider.

    Teksten din varmer virkelig og håper det får noen til å tenke over hvordan de oppfører seg mot andre:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er så glad for at noen jobber på dagligvarebutikkene! Jeg må innrømme at av og til har jeg vært så lei av mitt yrke, sykepleier, at jeg har drømt om butikkjobb...

      Jeg håper også at innlegget treffer noen som virkelig trenger å tenke seg grundig om i forhold til hvordan de oppfører seg mot andre!

      Slett
  10. Godt å se noen som skriver det.At man har en egenverdi.Ellers er det nesten bare kirken og spirituelle folk som pleier å ta som en selvfølge vår egenverdi. Takk:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje dette temaet er ett av dem man ikke skal snakke høyt om?!?! Men det er viktig å ta opp for å prøve å få folk til å tenke over hvordan de opptrer mot andre mennesker.

      Slett
  11. Jeg føler det er mange uten utdannelse/lav utdannelse som ser ned på de med høyere utdannelse også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Akkurat det er også veldig trist. Kan vi ikke bare respektere hverandre, uansett yrkesvalg?!?!

      Slett
  12. Jeg er veldig takknemlig for de med lavere utdanning - de minner meg stadig på hvorfor det er viktig å studere! =) Tusentakk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Din holding er etter min mening helt fryktelig, men all ære til deg som velger å studere. Jeg håper bare du studerer for å få en jobb du ønsker og vil trives med - ikke bare tar den for å "heve" deg over andre.

      Slett
  13. “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” - Albert Einstein

    For å begrunne litt tanken om å sjå ned på andre. Gjennomsnitts Iqen på ein elev på allmen/gymnas/studiespes. er 116. Gjennomsnittet i Noreg er 100.
    Kan godt forstå desse tankane, men må vere enig med deg. Samfunnet må byggast opp av ulike folk med ulike jobbar. Med kun IT konsulentar, hadde me ikkje hatt nokon til å ta seg av ungar, sjuke, mat, straum osb. T.d. daglevarebutikkane som du seier. Men viss du ser bak dei og så kjem me til bonden. Og utan han hadde det vell ikkje vert så mange folk igjen på jorda...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, bonden sin jobb står det virkelig respekt av! Uten han/henne ville vi hatt magre tider....

      Nå er jeg ikke så sikker på at IQ og utdannings/jobbvalg nødvendigvis henger sammen. Kanskje de smarteste er de som velger ut fra hva de har lyst til, i stedet for ut fra økonomi? Og selvsagt er det mange som både kan velge det de har lyst til og ha utsikter til høy lønn. Poenget er bare at vi må være glad for at alle sammen finnes i samfunnet, alle de forskjellige valgene.

      Takk for god kommentar!

      Slett
    2. "For å begrunne litt tanken om å sjå ned på andre. Gjennomsnitts Iqen på ein elev på allmen/gymnas/studiespes. er 116."

      - Hvor tar du dette tallet fra?

      Det er en utbredt misforståelse at IQ = intelligens. En IQ-måling gir svaret på hvor raskt en person kan ressonnere seg frem til logiske svar. Raske og riktige svar på en IQ-test vil gi høy score, noe som er veldig greit hvis en eksempelvis skal jobbe med matematikk og/eller fysikk, men som ikke har noen spesiell verdi hvis en for eksempel sikter seg mot jus eller markedsføring.

      Hvis en lener seg på dette alene med ønske om å kunne se ned på andre så kan det fort komme ubehagelige overraskelser. Selv ble jeg slått av en motorsykkelmekaniker på en mensatest. Min erfaring er at det ikke nødvendigvis er noe likhetstegn mellom intelligens og karriere/studievalg. Det er vel liten uenighet om at Kjell Inge Røkke er en smarting, men det er absolutt ikke sikkert at han hadde gjort det knallbra på en IQ-test?

      Slett
    3. Illusteret vitenskap sin Iq test gav at til sammenlikning var...

      Slett
    4. Skjønner og takk for oppklaringen. I og med at IQ-testing ikke er obligatorisk ved den videregående skolen (eller universiteter for den saks skyld) i Norge så stiller jeg meg undrende til hvor man har fått slike "gjennomsnittstall" fra. Til jeg ser reelle tall som underbygger den påstanden så antar jeg nok heller at sannsynligheten er overveiende for at gjennomsnitts-IQ for elever i VGS er nærmere et representativt snitt av befolkningen, altså rundt 100.

      Slett
  14. Viktig poeng. Eg har vel høgare utdanning, men har tenkt mykje i same baner som deg, alle er viktige på kvar sin måte! Slår like lett av ein prat med reinhaldarar i gongen som når eg møter lærarkollegaar, og set pris på jobben dei gjer. Men merkar at ikkje alle er slik då, og det er dumt!

    Har dessuten funne ut at det kan vere like økonomisk å ta yrkesutdanning tidleg og byrja å jobba og legga seg opp pengar, i staden for å byggja seg opp eit stort studielån i tillegg til at ein ikkje har inntekt. Trur det skal gå ein god del år før ein vinn på det, økonomisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Lærere har helt klart høyere utdanning. Holdninger som dine, at man setter pris på jobben alle gjør blir jeg glad for å høre!!! Tenk hvordan skolen ville sett ut hvis det ikke var noen som ville vaske? Og tenk hvordan utdanninga til ungene ville bli hvis ingen ville undervise?!? Vi trenger alle sammen!!!

      At det tar noen år å "vinne" økonomisk på utdanningen tror jeg kommer ann på flere faktorer; Hva er alternativet uten å ta utdannelsen? Hvilken utdanning og over hvor lang tid? Til slutt; hvor lang tid tar det før du får jobb i forhold til denne utdanningen og lønnen i denne jobben...

      Igjen; for å få et godt liv må hver enkelt gjøre sitt valg!

      Slett
  15. Problemet er vel heller at mange unge ikke har et valg når de kommer til videregående. De har for dårlige karakterer til å komme inn på noe som gir de flere valgmuligheter og er derfor dømt til en yrkesfagelig utdannelse. Dette er en situasjon det store flertallet mer eller mindre setter seg i ved å være dekadente og late. Trekk som blir stadig mer typiske hos oss nordmenn. Folk burde jobbe for å ha alle muligheter åpne når de kommer til et veiskille, og ikke ha yrkesfag som den eneste muligheten når man er 16 år.

    Læringsvansker er tydeligvis en diagnose folk slenger rundt seg som om det var godteri nå for tiden, men til syvende og sist vil jeg si det mangler vilje og struktur. Vilje fra elevens side og struktur fra skolens side. De yrkesfagelige er de som holder samfunnet der det er. De som tar høyere utdannelse bringer samfunnet framover og forbedrer det.

    Når det er sagt, så er jeg mer nedlatende ovenfor BI-rekrutter enn yrkesfaglige. Yrkesfaglige er jo 98% hyggelige folk, ikke de smarteste, men hygglige. Folk som velger utdannelse drevet av grådighet framfor ønske, for så å bli hovne nyrike...not so much. Skal ærlig innrømme at det er noe sjalusi, men jeg var fullstendig klar over den lusne lønna som ventet meg etter 5 år på biologi når jeg skulle ta valget mellom det og juss.

    SvarSlett
    Svar
    1. "Ikke de smarteste"? Høyskoleutdannelse er ikke noe man er "dedikert" til, folk velger hva de vil. Noen sikter høyt, og noen finner enklere jobber tilfredsstillende. Det at folk er skoletrøtte kan de ingenting for, og det at noen velger å gå ut i yrkeslivet framfor å sitte halve livet på skolebenken burde de få lov til, uten å bli klassifisert som "dumme" eller mindre begavede av den grunn. Det er jo nettopp sånne holdninger vi må til livs hvis vi skal ha et åpent, fritt og tolerant samfunn.

      Slett
    2. Ikke de smarteste? Tror du at inteligensnivå bunner ene og alene ut i å lese flest mulig bøker over lengst mulig tid du da?

      Ellers så er det nok riktig som du sier, som 16 åring så er det ikke alle som er klar over konsekvensen av valgene de tar når det kommer til skolegang, men å skylde på at flesteparten bare er late er vel å ta litt i! Yrkedsfag er jo noe som er fristende fordi de aller fleste faktisk har et ønske om å jobbe innenfor de ulike yrkene som f.eks er nevnt i innlegget, de er da verken dumme eller late av den grunn!

      Slett
    3. Hvorfor være nedlatende mot folk i det hele tatt?? Kom deg ned fra din høye hest,du er IKKE mer verdt enn andre!

      Slett
    4. Det er trist når noen ikke har noe valg før/etter vidergående. Det er ingen tvil om at det begrenser mulighetene. Men det er bruk for dem likevel. De må behandles med samme respekt som alle andre.

      Lærevansker. Jo, her er jeg enig. Begrepet blir strødd rundt. Noen har det, ingen tvil, men at noen kommer i denne kategorien på grunn av manglende motivasjon er det heller ingen tvil om.

      Og det er nettopp dette med at de "nyrike", de med høy utdanning og innkomstrike jobber, står høyt der oppe og ser ned på alle andre... det er disse menneskene jeg blir så forbauset over. Jeg skulle ønske de ikke kunne handle mat, få rengjort kontorene sine, hentet søppla si, kjøpt drivstoff til bilen sin eller fått posten sin... om så bare for en måneds tid... Hvis nå i tillegg det elektriske annlegget røk, da hadde de kanskje satt mer pris på alle yrkesgruppene rundt seg.

      Slett
    5. Å si at folk er late og insinuere at folk "facker" seg til en lærevanse-diagnose er noe av det dummeste jeg har hørt. Men jeg er veldig enig i at nok mange som tar yrkesfaglig utdannelse/ hopper av videregående føler seg "presset" til det, fordi de ikke har andre muligheter nettopp på grunn av dårlig tilrettelagte undervisningstilbud og lærevansker.
      Jeg tror det også være litt farlig å idealisere disse jobbene, jeg har da også jobbet i slike mindre attraktive service yrker da jeg var ung, men jeg kjenner ingen som synes det er kjempegivende å vaske gulv eller å smøre bagetter, dette er ofte mennesker som velger, eller blir ”tvunget” til å finne sin lykke og inspirasjon i hverdagen utenfor jobbens arbeidsoppgaver. Alle jeg noen gang har jobbet med i slike yrker og som har vært fornøyde har vært det på grunn av gleden av gode kollegaer, eller at de velger å fokusere på familielivet og godtar at de må jobbe for å forsørge barna. Aldri har jeg møtt en butikkansatt som trives i jobben på grunn av at arbeidsoppgavene har vært så spennende. Selvfølgelig skal man ikke se ned på folk, men jeg tror det er naivt å tro av folk ”velger” å bli rengjøringspersonale på grunn av sin store interesse for rengjøring.

      Slett
    6. Jeg valgte yrkesfag fremfor realfag når jeg gikk ut av ungdomsskolen fordi jeg visste at jeg etter endt utdanning ved realfag ikke egentlig var kvalifisert til å få jobb noe sted uten videre utdanning.
      Siste året mitt på data-elektronikk valgte jeg å søke meg inn på "romteknologi" linjen ved Andenes i Nordland for å få en spennende utdanning (og litt arrogant for å få tittelen Romteknolog).
      Nå som jeg er ferdig med denne utdanningen ser jeg at jeg ikke får brukt den til noe annet enn om jeg skal utdanne meg som rakettforsker.
      Jeg havnet altså i det samme sporet som om jeg hadde gått realfag der utanningen min alene (kul som den er) ikke hjelper mye når jeg skal søke jobb.

      Og for å slå dere litt av den høye(re utdanning) hesten deres kan jeg fortelle at vi ble kontaktet av flere universiteter som ville ha oss til å lære oss om bla. roboter og implementering av kunstig intelligens og egen koding i disse. Dette var altså etter en utdanning innen yrkesfag og jeg føler jeg kan kalle dette en høyere utdanning.

      Slett
  16. Jeg føler på mange måter at de med yrkesutdanning ser mer ned på de med høyere utdanning enn omvendt på grunn av sine manglende praktiske ferdigheter i dagliglivet. men det er meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så du sier at folk med yrkesutdanning er dumme?

      Slett
    2. Det er trist uansett hvilke folk som ser ned på hverandre.

      Kanskje er det litt komisk når noen med høy utdanning ser ned på noen med yrkesutdanning - for så å mangle de praktiske ferdighetene som trengs for å få ordnet ett eller annet - ergo at de må få hjelp av noen med lavere utdanning?!?!

      Slett
  17. Life's too short...to study.

    SvarSlett
    Svar
    1. nav som betaler lønna di?

      Slett
    2. Da har du valgt å ikke studere. Jeg håper likevel du finner en jobb du trives i.

      Slett
  18. Tendensen i dag er snarere at de uten høyere utdanning viser forrakt for som har..

    SvarSlett
  19. Jakob Tønnessenfredag, april 27, 2012

    Her tar du opp et problemstilling som har blitt helt utrolig viktig akkurat i det siste, med tanke på en viss rettssak.

    I dagens samfunn er informasjon veldig lett tilgjengelig. Vi har demokrati og ytringsfrihet, som er bra, men som medfører utfordringer som vi blir nødt til å ta alvorlig.

    For å ta et aktuelt og enkelt eksempel: Breivik har basert handlingene sine på kunnskap. Hans viktigste informasjonskilde er internett og på internett finnes det ofte ingen kvalitetsgradering. Sider som document.no fremlegger artikler ukritisk, og selvsagt kan dette se legitimt ut om man ikke har noen erfaring med kildekritikk osv. For å sette det veldig på spissen: Breivik er kanskje et resultat av informasjonsfrihet, ytringsfrihet og demokrati?
    Dette vil være et problem så lenge artikler og kommentarer på internett får stå uimotsagt, samtidig er det veldig vanskelig å gjøre noe med.

    Et annet problem oppstår når alle har en mening om ting som økonomi, historie, religion osv. Det kan virke som om alle forventer å bli tatt like seriøst, på tross av at noen faktisk har brukt 8 år på å studere feltet. For å sette det på spissen igjen: Jeg går aldri i en røreleggingsdebatt mot en som har utdannelse i rørlegging. Aldri. Der er jeg temmelig blank.

    Når det er sagt så vil jeg gjerne si noe om verdi:
    Å måle menneskers verdi etter intelligens er veldig dumt; det er først og fremst vanskelig å måle, og dermed kan du fort ende opp med å måtte bøye deg for en super-datamaskins evne til å foreta utregninger. Når alt kommer til alt er intelligens en egenskap på lik linje med god hukommelse, spenst eller vakre tenner.

    Det som gir mennesker (og dyr) verdi er forresten heller ikke hva de gjør for samfunnet. Verdien kommer av, mener jeg, hvilken rolle man spiller for seg selv og andre. Gir du deg selv eller andre lykke er din eksistens verdifull.

    SvarSlett
  20. Who the fuck care about them? Asso jeg jobber jo på oljebransen og når jeg er hjemme so jobber jeg på dagligvarebutikk.
    jeg bryr meg lite om folk ser ned på posisjon min.
    For jeg er det real deal. Jeg tjener penger når jeg er ute og når jeg er hjemme. Jeg jobber 6 måned av året. Mens dem jobber 11 måned.
    Og jeg tjener mer penger enn dem.

    og hvis folk ser ned på meg på dagligvare butikk so spør jeg dem bare rett ut.
    Hva driver du med da? So sier dem sikkert : vell jeg er det og det og det.
    so sier jeg so bra. Synes synd på at jeg tjener mer enn deg da.

    SvarSlett
    Svar
    1. KNALLBRA! Du får jo både i pose og sekk... vær nå bare litt obs på at du ikke ser ned på alle de andre som ikke velger som deg! ;)

      Slett
  21. Det er godt at noen hvertfall skjønner dette! Jeg jobber selv i matbutikk, og er utdannet til interiørkonsulent. Men, får jeg noen jobb innen det yrket? NEI. Fordi jeg er 22 år, og ikke har erfaring. Så om jeg hadde studert i 10 år til, hadde jeg nok allikevel sittet i kassa på Kiwi. Synes det er litt synd at kjeder og bedrifter ikke tar inn litt ungt og friskt kjøtt. Det er jo nettopp VI som er fremtiden!
    Jeg er svært heldig som jobber der jeg jobber, for der setter kundene enormt stor pris på oss unge! Hva så om vi ikke har en iq på 140? Vi gir god service, og kundene får de varene de ønsker. Selvfølgelig er det dårlig betalt i en matbutikk, det er såvidt man kan leve av det, uten å bli ufør. Men, som det blir nevnt, vi trengs vi også! Og TAKK for at det er noen skjebner som faktisk er takknemlige over oss som ikke har en høy utdanning, eller sitter og driter penger fra høyere utdanning og jobb. Vi er nok mer takknemlige på mange måter enn de som briefer med det dyreste. Tipper dere har gjeld langt oppetter øra! ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt det finnes noen som jobber i matbutikk, JEG setter i allefall stor pris på det! :)

      Slett
  22. Kjempebra skrevet. Selv er jeg en mann på 45 år som startet i arbeidslivet rett etter grunnskolen. Har jobbet med flere forskjellige ting bla et vaktmesterfirma og erfaringene fra dette er at det finnes ikke noe så hjelpeløst som folk med høyere utdanning. De kan nesten ikke bytte lyspære uten å måtte ringe etter hjelp. Hammer, sag og skrujern vet de nesten ikke hva er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vil nå heller si at flere har denne holdningen du viser her. Det er vi med utdannelse som blir sett ned på for at vi ikke kan håndtere en sag, hammer eller skrujern. Ofte kan de med høyere utdannelse dette også, men noen av oss er også smarte nok til å vite:
      1. Det er andre der ute som er veldig mye bedre enn oss med det, så hvorfor ikke overlate jobben til ekspertene.
      2. Sjefen min blir nok ganske forbanna om jeg bruker arbeidstida mi på noe som ikke er min oppgave.

      Hjemme derimot gjør jeg de fleste slike oppgaver selv. Jeg er heldig nok til å ha venner i nesten en hver bransje så jeg har fått lært litt av dem opp i gjenom åra. Så lenge ikke lovverket forhindrer meg i å gjøre det(les bad og det elektriske) så gjør jeg det som oftest selv.

      "Dere" skal like jævla ha oss med høyere utdannelse til å installere printerdrivere, skjermkort, osv. Noe vi som har høyere utdannelse tar som like stor selvfølgelighet som "du" tar det å håndtere verktøyet ditt.

      Og gud for by at vi har valg ta oss en attraktiv utdannelse og jobber hardt som faen med masse ansvar. Nei, da skal vi helst ikke tjene mer enn den som sitter i kassa på Rimi med null ansvar.

      Jeg kan snu det hele rundt, gud hjelpe så dumme "dere" er som ikke klarer å løse ligninger, beregne sannsynligheter, osv. Men det gjør jeg ikke fordi menneskeverd hos meg handler om mer enn å kunne noe. Foretrekker faktisk mennesker som ikke kan noe, men har herlig personligheter, god folkeskikk, humor osv.

      Smart og intelligent kan defineres på så veldig mange måter, det handler ikke om å vite produktet av to matriser, det handler om sunn fornuft. Ekte IQ tester sjekker ikke om du vet hvorvidt en blåhval er fisk eller pattedyr, men evnene til å tenke abstrakt og logisk.

      Jeg har venner som er alt fra uføretygdet til leger, advokater og farmasøyter med og uten doktorgrader, men i min vennekrets så er det ikke det som avgjør om du er ett bra menneske. Jeg er stolt av hver og en av dem, de har integritet og er smarte/gjenomtenkte mennesker. De har bare andre interesser og ferdigheter enn meg. Det gjør dem hverken bedre eller dårligere enn meg.

      Jeg er drittlei av at "dere" missunner meg og lønna mi. Ta utdannelsen jeg tok og ta jobben min. Helt greit for meg.

      Dere kan ta den "jeg er bedre enn deg fordi jeg jobber med henda mine" holdningen og dra til helvete.

      Slett
    2. Jeg sitterer; "Dere kan ta den "jeg er bedre enn deg fordi jeg jobber med henda mine" holdningen og dra til helvete." DENNE holdningen synes jeg er trist, da er ikke du bedre enn dem du mener ser ned på deg...

      Vi trengs alle sammen!

      Slett
  23. Dette var et veldig bra innlegg. Jeg synes det er mye viktigere å se på hva man gjør som person fremfor å se på personens utdannelse. Dessuten er ikke høyere utdannelse ensbetydende med nytteverdi eller intelligens.

    For eksempel vil jeg påstå at et postbud eller en vaskehjelp utgjør en langt større nytte for samfunnet enn den gjennomsnittlige filolog ;)

    All respekt til dem som vasker, rydder, frakter post, kjører søppelbiler, osv osv. Stå på!

    SvarSlett
  24. Er i utgangspunktet enig med deg,Siv Anita. Har selv vært innom mange forskjellige jobber,har aldri opplevd å bli sett ned på eller fått kommentarer om det. Men har vært vitne til,og opplevd at mange har "sparket oppover"...oppdaget etterhvert at det fantes noe som het "profesjonskamp" i helsevesenet,til forundring og skuffelse.. I dagens samfunn har jo folk mer mulighet til å velge utdanning etter evner og interesser,så det burde ikke være nødvendig å sparke hverken den ene eller andre veien!

    SvarSlett
    Svar
    1. Profesjonskampen i helsevesenet har jeg vært vitne til selv. Idiotisk. Heldigvis er det flatt hierarki der jeg jobber nå. Alle er like mye verd, til tross for at pleiemedhjelperne innimellom har "farlig" lite kunnskaper. Uansett trengs de sårt. Det finnes ikke nok sykepleiere og hjelpepleiere. Det er et faktum. Alle er like viktige, også i helsevesenet.

      Slett
  25. Nydelig skrevet! Dette her var veldig fint. Det sier noe om deg og hvor utrolig godt menneske du er:-)



    MVH Valentino

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Jeg PRØVER å ha gode holdninger til andre mennesker! :)

      Slett
  26. Da er Norge i gang igjen.

    Slutt å syt. Virkelig. Det at folk er sure, arrogante i butikken har ingenting med at man "ser ned på de som har lavere utdannelse" enn deg å gjøre. Det er personlighet, og noen mennesker er upper class, andre er middle class. Sånn er det og sånn vil det alltid være.

    Yrkesfag vs. Høyere studier har svake og sterke sider. Yrkesfag = Raskere penger, raskere arbeid, Høyere studier = Senere penger, senere arbeid, men mer penger når man først kommer ut. Det er standard.

    Det er i bunn og grunn ingen som bryr seg i hva slags utdannelse du tar, så lenge du gjør den jobben du er satt til. Det å gå rundt å tenke over at folk ser ned på en fordi de ikke har valgt å studere er patetisk. Skjerp deg/dere.

    Det vil alltid være mennesker som er over deg uansett. Hvis du mener at det å jobbe i kassa på rimi, er like viktig som å være statsminister eller Justisminister (feks) så er det bra for deg.

    Du vet, like godt som meg, at det ikke stemmer uansett hvordan du vinkler det.

    "Hvis det ikke var noen som jobbet i butikk, da ville du ikke fått kjøpt mat". Den eneste gangen det argumentet vil være et brukbart argument, var hvis hele service Norge streiket på en gang. Noe som ALDRI vil skje. Det er alltid en løsning, selv om du tror at verden stopper uten deg eller sånne som deg. Newsflash! Den gjør ikke det

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer en dag hvor man ser seg tilbake, noen ganger liker man ikke det man ser.
      Da må man forklare dette for seg selv, i dette tilfellet får vi høre at vi skal se opp til mennesker som av en eller annen grunn ikke gidder å ta ei utdanning. Det at de selv ser ned på seg selv etter å ha innsett at de ikke er så langt oppe på sin egen imaginære næringskjede, får være opp til dem selv. Bortforklaringene for seg selv og andre er kanskje det som gjør at de får sove om natten.

      Stolthet kan være så mang.....det er ikke jobben din som sier hvem du er.

      Ta ei utdanning slik at man får flere ben å reflektere fra er sunt, så kan jo dere som mener at det å sitte i kassa på Rimi er en kjempeviktig jobb, gjøre det med litt utdannelse i sekken.

      Slett
    2. Ja, jeg mener at uten at noen satt i kassa på Rimi, så hadde vi slett ikke trengt noen statsminister. Det ville blitt kaos uansett. At dette er en situasjon som ALDRI vil oppstå, er fullstendig irrelevant i denne sammenhengen, SELVSAGT vil vi aldri oppleve det.

      Sitat; "Det er alltid en løsning, selv om du tror at verden stopper uten deg eller sånne som deg. Newsflash! Den gjør ikke det"
      --- Verden stopper ikke uten noen. Men verden ville hatt store utfordringer uten f.eks. noen i kassa på Rimi, leger eller sykepleiere. Nå kjenner jeg at jeg tenker; "I hope I am not your nurce one day!" Men det er kanskje først når man har bruk for en yrkesgruppe at man lærer seg å sette pris på dette mennesket?!?!

      Det er helt klart ikke jobben din som sier hvem du er. Langt fra. Jeg vil bare at alle skal sette pris på alle andre sine yrkesvalg...

      Slett
  27. Veldig bra skrevet!

    Jeg ville bare tipse deg om en ny nettavis som heter news2post. Visjon for nettavisen er først og fremst å danne et interaktivt nettsted, hvor brukerne skaper og utformer blogg og nettavis selv.

    Ved å registrere deg på news2post så får du mulighet til å få publisert blogginnleggene dine på nettsiden, og vil med det også få flere lesere. Har selv merket økt lesertall etter registrering.

    N2P er på utkikk etter flere samfunnsengasjerte blogginnlegg og får inntrykk av at du skriver flere innlegg som går under denne kategorien!

    Hadde derfor vært gøy og sett deg på News2post hvor du sammen med andre bloggere kan dele meninger og tanker rundt det som skjer i samfunnet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemeldingen!

      Jeg velger å la dette være en reklamefri jobb. Jeg var inne og så på nettsiden du anbefaler, og fikk inntrykk av at jeg da "reklamerte" for denne nettsiden. Det passer ikke her på "Villmarkshjerte".

      I tillegg er "Villmarkshjerte" en blogg som omhandler så veldig mange forskjellige tema, at å kategorisere hele bloggen i båsen; "samfunnsengasjert", blir litt feil. Villmarkshjerte er en turblogg, geocaching, refleksjoner over livet, hverdager - litt alt mulig... sånn vil jeg at det skal fortsette å være!

      Jeg skriver - de som vil og faktisk finner bloggen,stikker innom og leser. Jeg synes det er en fin løsning! :)

      Slett
  28. ingen jobb er for dum, ingen jobb er for små, ingen jobb er uviktige. Alle har sine roller i livet.

    det som vi ikkje legger merke til, er alle dei rollene i livet som forfyller kvardagen.

    SvarSlett
  29. Dette var i grunnen hyggelig lesning.
    Mange vil nok fortsette å gradere mennesker etter IQ, penger og makt. og putte dem i ulike båser. Mitt ørlille håp er at noen starter å tro på at menneskene er likeverdige.
    Ha en god dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper også på at vi kan få et samfunn hvor alle blir sett på som likeverdige.

      Håper du også får en fin dag!

      Slett
  30. du kan ikkje måla intellekt med kunnskap.

    SvarSlett
  31. Jag slutade skolan innan jag gick klart gymnasiet i Sverige, 18 år gammal. Och det enda jag ångrar idag, är att jag inte började jobba redan som 16 åring. Jag är en av alla svenskar i Norge som förväntas jobba inom industri eller service. Det gör jag inte. Den sociala kompetens och för min ålder långa arbetserfarenhet jag bygt upp gör att jag nu konkurrerar med norskar som svenskar i ett yrke där i princip alla mina kollegor lagt flera år på utbildning. Min poäng är, alla behöver inte utbildning för att lyckas i livet. Och alla mäter inte lycka i livet i pengar eller status. Så länge du är glad och nöjd med hur du tillbringar dina dagar, så har du valt rätt. Oavsett om du jobbar eller inte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren, jeg er helt enig med deg!

      Slett
  32. Mange med mindreverdighetskomplekser her. Hvorfor så opptatt av hva andre gjør og tjener? Fokuser på deg selv, hvis du er fornøyd - fint. Og hvis ikke - finn noe annet å gjøre. Hvilken lønn man får avhenger i hovedsak av to faktorer: kompleksitet og knapphet. Jo mere kompleks jobben er, jo høyere lønn. Jo større knapphet, jo høyere lønn. Det siste er jo grunnen til at man tjener uhorvelig mange penger ved å jobbe på Norsjøen. Det er tett på banale jobber som gjøres men med svært høye lønninger, ganske enkelt på grunn av at det ikke er mange nok som vil gjøre det/kan gjøre det. Den makt man har som enkeltmenneske er å kunne velge hvor man jobber. Misfornøyd med lønnen? Skift jobb! Misfornøyd med at andre ser ned på din jobb? Who cares!
    Selv har jeg en spennende jobb med en god lønn. Jeg har muligheten til å bytte til en mindre spennende jobb med enda bedre lønn. Mitt valg er enkelt. Hva er ditt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå føler jeg at denne kommentaren ble LITT på sidelinjen. Det handler ikke om penger og om man har en jobb man er fornøyd med eller ikke.

      Det handler om å se på alle rundt seg som viktige i samfunnsmaskineriet. Ikke se ned på noen andre.

      Slett
    2. Er ikke enig i at det kommer an på knapphet og kompleksitet det kommer minst like mye ann på om du jobber privat eller offentlig, ta følskolelærer som eksempel, det er i dag stor mangel på førskolelærere, men fordi det er en offentlig jobb så vil det alltid være dårlig betalt.

      Slett
  33. Et flott og aktuelt innlegg! Blir glad av å lese at flere mener det samme som meg. Samfunnet i dag måler alle i kroner og øre, og derfor blir mye av menneskeligheten borte på bekostning av konkurranse folk imellom.
    Kjenner mange intelligente, oppegående mennesker med svært gode karakterer fra videregående som av ulike grunner valgte å ikke klatre videre, eller kunne ikke klatre videre pga sykdom og andre hendelser i livet.
    Norge er i ferd med å bli overkant snobbete, synes jeg.
    Alle jobber er like viktige, - verdighet handler ikke om hvilken jobb du har, - alle har menneskeverd og det er viktigere enn saldoen på lønningskontoen eller tittelen på visittkortet.
    Ønsker innleggsforfatter ei flott helg, - du legges herved til på min leseliste over blogger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle jobber er like viktige, mener du virkelig dette?
      En blomsterdekoratør mener du gjør en like viktig jobb som er kirurg?

      Ja ja, leve galskapen......

      Slett
    2. Spørs jo hva du mener med "viktig".

      Naturligvis er det viktigere å operere et hjerte enn å samle en blomsterkvast. Men for norsk økonomi er de begge viktige, og det er vanskelig å måle i kroner og ører hvilken som er viktigst.

      Som en metafysisk metafor, vil jeg mene at alle jobber er like viktige på samme måte som at alle mennesker er like mye verdt. Men i kroner og ører i et makroøkonomisk bilde stemmer naturligvis ikke denne tesen.

      Slett
    3. Lena K.; Takk for hyggelig kommentar!

      Til deg som mener en kirurg og en blomsterdekoratør ikke er like viktige; ENIG! MEN det er bruk for begge to! Trenger du en hjerteoperasjon er det kjekt med en kirurg. Skal du gifte deg eller i en begravelse, er det kjekt med en blomsterdekoratør. Til og med kirurgen kan ha bruk for en blomsterdekoratør en dag - på lik linje med at blomsterdekoratøren kan ha bruk for kirurgen....

      Sett pris på alle rundt dere!!!

      Slett
  34. Det er mange grunner til å se opp til andre mennesker, det at de ikke giddet å ta en utdannelse er ikke en av dem.
    Om det ikke var noen som ville kjøre søppel eller vasket, ville lønn for slike yrker bli høy, ergo hadde noen ville gjort dem uansett. Jeg ser ikke ned på folk uten utdannelse, men jeg ser langt fra opp til dem. Når det gjelder handtverkere, så har jo disse utdannelse.
    Om vi ser hvem det er som er trygdet i Norge, så er det slik at flesteparten er helt uten utdannelse, hvor mange av disse er det som er trygdet for at de selv ønsket det av ren latsakap. Jeg vet selv om flere arbeidsdyktige som har valgt å leve på trygd.

    Tror ikke vi skal glorifisere det at mennesker velger bort utdanning. Å si at man bør se opp til dette er jo virkelighetsfjernt, våkn opp!!! Dette blir for dumt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg

      Slett
    2. Din mening er din mening, den respekterer jeg - uten å være enig med deg.

      Slett
  35. Vil minne om at bare mellom en av fire og en av fem av norges befolkning har høyere utdannelse.

    Du peker på å bli "mobbet" av en minoritet....Er noen litt hårsåre kanskje?

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden jeg selv har høyere utdanning er jeg slett ikke hårsår... ;)

      Jeg har holdninger som gjør meg opprørt over at folk ser ned på hverandre!!! Disse holdningene har ingenting med utdanning og jobb å gjøre...

      Slett
  36. Er det dette som kalles mindreverdighetskomplekser??

    Er høyt utdannet selv, men har aldri sett ned på noen. Ofte er det andre som har et forutinntatt syn på hvordan jeg ser på dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg.

      Har more or less nok studiepoeng til en master nå. Ser ikke ned på andre av den grunn. Jeg kan "se ned" på folk ut ifra deres meninger. Men det må da være lov å ha en mening om andre på bakgrunn av det som kommer ut av kjeften deres. !!

      Slett
    2. Flott at du ikke ser ned på andre. Kjempeflott.

      Nei, jeg har ikke mindreverdighetskomplekser. Jeg er godt utdannet og har en god jobb. Jeg liker bare ikke de nedlatende holdningene folk har til hverandre!

      Slett
    3. Men er ikke dette bare klassisk jantelovsretorikk?

      Jeg er veldig uenig i din beskrivelse av virkeligheten. Selvsagt er det enkelte som vil se ned på andre. Men det går jo igjen i alle samfunnets lag. Tykke kan bli sett ned på av veltrente, røykere bli sett ned på av ikke-røykere, narkomane blir sett ned på av folk flest osv.

      Bli den beste du kan bli. I Norge er mottoet i skolevesenet: Bli average. Bli gjennomsnittlig. Bli OK. Det provoserer meg. Vi tar i altfor liten grad vare på talentene. Gruppearbeid er jo krem-eksempelet på dette. Dumme elever blir smartere, smarte elever blir dummere. Hipp hipp hurra.

      Slett
  37. E mæ knekkene likegyldig om folk tar høy utdannelse eller ikke. Det er hver enkelt sitt valg. Men det jeg bryr meg om er om alle er med å bidra i samfunnet. Har du en ærlig jobbb og gjør det du er i stand til så skal vel ikke andre legge seg noe mere oppi i det. Lykke måles ikke i kroner og øre...eller i å være "bedre" enn naboen.

    SvarSlett
  38. Vi skal hverken se opp på noen,eller ned på andre. Vi skal derimot respektere de valgene andre mennesker har gjort. Enten man ser for seg at ingen/ en kort utdannelse, eller en lang en er veien til et godt liv. Det er jo noe en hver må definere for seg selv hva det er for noe. Jeg er selv både baker og økonom, og har sett dette fra begge sider av saken. jeg må si at jeg mange flere ganger har hørt kommentarer om J... ingeniører, og andre kontorplanleggere fra mennesker med kort/ ingen utdanning, enne vice versa. "Det er jo vi som har skoen på som hvet hvor den trykker". Det er jo riktig det, men det sier jo ingenting om man hvet hvorfor den trykker.
    Jeg vil som sagt henstille til alle at man viser respekt for det enkelte medmenneske, og de valg dette har gjort. Det er ikke vår jobb hverken å forstå eller godkjenne dette.
    Mann 47 år

    SvarSlett
  39. Jeg har både høyere utdanning og etterhvert ganske mye arbeidserfaring fra arbeid der utdanning ikke er nødvendig. De er som oftest ganske greit betalt, men ikke noe jeg ville holdt på med i all evighet, så all respekt til dem som faktisk holder ut.

    Mitt inntrykk er det motsatte av bloggskribenten; det er en voksende akademikerforrakt i det norske samfunnet, der spesielt alt av utdannelse innen samfunnsvitenskap og humaniora blir avfeid som verdiløst og snobbete. Av en eller annen grunn er det ikke lov til å mene at man har bedre peiling på politikk, samfunn og historie enn menigmann når man har mange års utdannelse på feltet, selv om ingen ville finne på å utfordre en elektriker når man selv knapt nok er i stand til å skifte en sikring.

    Jeg ser ikke ned på mennesker med lavere eller ingen utdannelse. Jeg blir oppgitt over mennesker som ikke er i stand til å kritisk vurdere informasjon og gjøre seg opp reflekterte og informerte meninger, men som likevel insisterer på å skrike ut, gjerne ispedd en dose forakt for dem som "vet bedre". Og disse menneskene er ikke begrenset til dem uten utdannelse, det finnes mange av dem med høyere utdanning, spesielt innen "buisness".

    Når jeg tenker tilbake, så var jobben som heisvakt på skisenter en av mine bedre opplevelser. Desverre kan man ikke utdanne seg til skiboms.

    SvarSlett
    Svar
    1. INGEN bør se ned på andre. Vi trengs i samfunnet alle sammen!

      he, he... Nei, man kan ikke utdanne seg til "heisboms", men vi kunne vel ikke kjørt slalom uten at de var der?!?! ;)

      Slett
  40. Hei.
    Jeg jobber som renholder offshore, og vil bare si at jeg og flere av mine kollegaer har høyere utdanning som journalister, lærere, pedagoger, tolker, sykepleiere, frisører osv og vi har valgt denne jobben pga fleksibiliteten den gir oss. Den er bra betalt og vi slipper å tenke på jobb når vi er fri, og det er ganske fint å slippe å ta med papirbunker fra jobb og sitte hjemme og jobbe om kveldene, helgene og til og med i feriene. Vi får bruke tid på familene våre, slipper stress og mas og høyt blodtrykk. Prisen vi må betale for det er å være borte i 14 dager om gangen for så å ha 4 uker avspasering, men det er verdt det og jeg er stolt av jobben min.

    SvarSlett
  41. Jeg synes det er synd at du sammenligner min tre års utdannelse på høyskole med "barne og ungdomsarbeider". Jeg er pedagogisk leder i barnehage. jeg synes du rakker ned på jobben min! og hvem er det som drømmer om å bli vaskedame ect.. de blir det ikke fordi det trengs. de blir det fordi de ikke får bedre jobb, og jobben trenger ufaglærte! latterlig innlegg dette!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg sammenligner slett ikke en pedagogisk leder i barnehage med en barne og ungdomsarbeider. TULL!!! Jeg sier at det er bruk for alle!

      Kanskje ingen drømmer om å bli vaskedame, men åh så kjekt at de finnes. Barnehagen ville ikke sett ut hvis ingen vasket. Sett pris på dem du har rundt deg.

      Meget mulig innlegget er latterlig, men din kommentar forteller meg at du ikke har lest det som faktisk står der. Nemlig at ALLE i samfunnet er like viktige!

      Slett
  42. Jeg jobber på søppelplassen å trives der. Foreom jeg kunne hatt mange flere jobber som f.eks. Mekaniker, snekker, kontorist, saksbehandler. Så jobber jeg her. Her er jobber jeg som Maskinfører. Liker Yrke mitt fordi alle som man møter når man sier at man jobber på en søppelplass, sier "stakkar deg" eller "kunne aldri ha jobbet der". Tenk litt om, Uten oss i søppelbransjen hadde verden flyttet med søppel ;)

    SvarSlett
  43. Dette var et dårlig innlegg! Hvem sier de ser ned på noen? Jeg tror du bare sånn helt egentligt bare summerer opp det alle var helt klar over fra før, og visste veldig godt fra før og. Skriv om noe som ikke alle vet neste gang! Dette var desverre skikkelig "søppelpost"..

    SvarSlett
  44. Det finnes folk som har lyst til å bli snekker, rørlegger og mekaniker.
    Kan også tenkes at det er mange av de som sitter i kassen på butikken og de som vasker gulvene, gjerne kunne tenke seg en annen jobb, men har kanskje ikke jobbet hardt nok for å komme videre.
    For at man skal kunne få lang utdanning og en jobb som er godt betalt, må man faktisk jobbe for det. Nytter ikke bare å kopiere leksene kompisene gjør.

    SvarSlett
  45. Det er god refleksjon, men er det virkelig slik at mennesker med høy utdanning sitter å ser ned på andre? Jeg har selv en høyskole utdanning, men jobber i kassa i en butikk, kanskje ikke fordi jeg ønsker det, men det er det jeg har fått og glad at jeg har en inntekt.

    Selv om jeg ikke for brukt utdanningen min på dagelig basisk. Er det ikke verdens undergang. Jobber med mange som ikke har en høyskole utdanning og ser ikke ned på dem pga av det?!

    Jeg hvet at det er mange av den eldre garden som kan ha denne oppførselen, men kan ikke si at jeg har sett så mye av den fra yngre mennesker!

    SvarSlett
  46. Synes dette var et bra innlegg som oppsummerte det kort og greit jeg. Er selv snart 19 og har valgt yrkesfag. Jeg har opplevd at jeg er blitt sett ned pga det, men også at eldre (venner av foreldre etc) har sett opp til meg for å faktisk gjøre det, ettersom det er utrolig få på min alder som gjør det. Jeg ser på det som en veldig god måte å kunne sikre meg enn jobb senere. Nå går jeg IKT-servicefag, skal snart ut i lære, og etter dette enten finne meg en jobb eller studere. Jeg synes det er positivt å velge noe som både trengs, og slik at man er sikret en jobb til en veldig stor grad. Vi trenger flere :)

    SvarSlett
  47. Jeg ser denne saken fra to sider. Jeg lever under enkle kår og i et yrke hvor det ikke finnes noen med høyere utdanning.

    Samtidig kommer jeg fra en familie med høy utdanning og har selv vært innom Universitetet, men hoppet av da det egentlig ikke var noe for meg.

    Jeg er enig i at det er mye arroganse blant høyt utdannede overfor dem som ikke er det. Det er i hvert fall enkelte som tror de eier verden og at alle andre er idioter fordi de selv har en utdanning.

    Men er egentlig de uten utdanning så veldig mye bedre? Jeg hører til stadighet mennesker som viser forakt for folk som studerer og som ikke anerkjenner kontorjobber som "skikkelig arbeid". Blant mange er "Intellektuell" eller "nerd" et skjellsord. Og du skal jobbe lenge for å få enkelte lavt utdannede til å forstå hvor viktig disse intellektuelle nerdene faktisk er for landet vårt. Så se deg selv i speilet før du kritiserer andre.

    En annen ting jeg har merket meg er at av og til går diskusjoner over hodet på folk uten utdanning, uten at disse skjønner det selv. Det flommer over av logiske brister og manglende evne til å forstå hvordan vitenskapen jobber. Men når dette blir påpekt av de med høy utdanning så synker det ikke inn fordi slike ting forutsetter et visst utdannelsesnivå for å forstå. Enkelte ting bør man rett og slett overlate til dem som har utdanning. Hvis jeg skal komme med ett kroneksempel så må det jo være debatten om Kreasjonisme/Intelligent design VS Evolusjon. De fleste som argumenterer for Kreasjonismen er lavt utdannede eller høyt utdannede som av en eller annen grunn ikke forstår vitenskap og vitenskapelig metode. Med kun basale kunnskaper om mikroevolusjon og makroevolusjon så vet man at evolusjonslæren blir bekreftet hver eneste dag. Dette er noe de fleste Nordmenn er enige i, men eksempelvis i USA har man latt de uten utdanning få komme til orde i alt for stor grad vedrørende dette.

    SvarSlett
  48. Et deilig innlegg!
    Er selv i ferd med å avslutte mitt 9'nde år på høyskole/universitet, og jeg undrer meg noen ganger på hva jeg har fått ut av det. En ting har jeg i hvertfall opplevd, og det er at mange av mine medstudenter kjøper tankegods fra andre over en lav sko og oppfører seg litt "important" med å trekke veksel på disse i samtaler og diskusjoner, mens en del av mine andre venner fra videregående (gikk agronom i tillegg til allmenn påbygg) tenker selv og kommer med sine egne refleksjoner. Det er jo MYE mer interessant å høre hva DU faktisk tenker, enn å sitte å høre på referanser til andre tenkere. Jaja, er viktig det også noen ganger, altså. MEN, Respect til de som faktisk har gått en vei som er konkret og matnyttig - gir meg tak over hodet, reparerer min bil, lager veiene jeg kjører på, kjører bussen jeg sitter i, skaffer meg maten jeg spiser, gir meg elektrisiteten jeg trenger, gir meg vannet jeg drikker (og vasker meg med), syr klærne jeg har på, lager skoene jeg går i etc.

    Et godt innlegg, Siv Anita!

    SvarSlett
  49. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  50. Fint innlegg! Alle kan ikke ta høyere utdanning og til de har jeg to ting å si; 1 - Du har gjort ditt beste, dette er noe du skal være stolt av.
    2 - Jeg vil ha ost på hamburgeren min.

    SvarSlett
  51. Hva skjer så den dagen de med høyere utdanning har bygget og utviklet roboter som kan gjøre enkelt arbeide som å vaske gulver eller tømme søppel. Det å ekspedere i en butikk er en jobb man kan trene apekatter til å utføre. Jeg er uten utdannelse selv og uten jobb for tiden, men er på randen til å jobbe i en butikk. Jeg har ikke noe i mot å drive med en enkel jobb, men å tro at dette er viktig for å bygge fremtiden er blind optimisme. Som Bill Hicks sa om de to ungdommene som tok livene sine og foreldrene ga skylden på bandet Judas Priest for selvmordene: "First of all: two kids, big fans of Judas Priest commits suicide. Well...two less gas station attendance in the world. I don't wanna sound cold or anything, but we didn't lose a cancer cure here. And hey, most stations are self service nowadays anyway. We saved them a long troublesome jobsearch."

    SvarSlett
  52. I min søskenflokk, var det bare den eldste som valgte almenn og høyere utdanning, men sier selv at vi to andre i søskenflokken var smarte, fordi vi kommer oss ut i arbeid fortere og slipper lån. Men jeg tror vi alle tre har funnet noe vi trives med, og det er vel det viktigste.

    Jeg har og fått høre at visst en tjener bra nok til å klare seg, så har det ingenting å si hvor mye over det, for jo mere penger en har å leve med, jo dyrere vaner skaffer en seg. Og da har en plutselig ikke så mye bedre råd enn annet folk likevell.

    SvarSlett
    Svar
    1. Forstår jeg deg riktig hvis jeg oppsummerer det siste avsnittet ditt slik:
      De som tjener mye bruker pengene sine på ordentlige og kostbare ting, og har derfor ikke bedre råd enn de som tjener lite og kjøper juggel og skrot. For å sette det på spissen og omformulere det: Du mener altså at rike ikke har bedre råd enn fattige fordi de ikke har en pengebinge full av penger når måneden er slutt.
      Helt enig i at en skal drive med ting en trivest med, men å si at det er smart å komme seg fort ut i jobb for å slippe studielån synes jeg var litt drøyt.. Det er ikke så vanskelig å betjene et studielån over 20 år når lønnen er mye høyere med høyere utdannelse.

      Slett
  53. Dette er veldig greit og forståelsesfullt, men vi burde likevel ha en innstilling der det å ha høyutdannelse er best. Dette kan forklares ganske greit.

    Noen enkle eksempler:

    Jeg er sikker på at en snekker med gode mattekunnskaper vil være en bedre snekker. Han vil over tid kunne få mer ansvar, se feil lettere og jobbe raskere.

    Jeg er sikker på at en som sitter i kassa på Rimi vil gjøre en bedre jobb om hun hadde gode kunnskaper i matte og norsk. Det vil være lettere å se forbedringsmuligheter og ikke være redd/usikker på arbeidet personen gjør.

    Kanskje ikke de beste eksemplene, men jeg kan uansett finne mange flere. Poenget er at utdannelsen/kunnskapsnivået i Norge er altfor lavt. Gode allmenfagligekunnskaper er positivt i ALLE jobber, da man kan reflektere og se helheten i det arbeidet man gjør.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje uten at aa være klar over det saa uttrykker du en nedlatende holdning ovenfor disse yrkesgruppene du nevner i ditt innlegg her.
      Hve er det som faar deg til aa trekke den sluttning at en almenfaglig mattematikk virker forbedrende paa en snekker. En snekker behandler matte paa ett reelt og høyt faglig nivaa gjennom hele arbeidsdagen, og ser i tillegg resultatet av hele mattstykket etter endt arbeidsdag. Hvis du lever i forestillingen om at det gaar en ingeniør med kalkulator bak snekkeren saa har du tatt litt feil.
      Hvorfor i huleste antar du at kassa operatøren paa Rimi mangler Norsk eller matte kunskaper, forutinntatt og fordomsfull det er hvordan du fremstaar naar du kategoriserer andre mennesker ut fra slike stereotype ideer.
      Men det er kanskje slik det blir naar almenfaglig navlebeskuelse er gjort til en proffesjon?

      MVH Svein

      Slett
  54. Dette er ikke en utdanningsdebatt, men en debatt om å respektere hverandre, ikke se ned på hverandre. Sette pris på alle de forskjellige yrkesgruppene og folkene som velger å jobbe med dem. Uansett om du er pilot, lege, renholder, mekaniker, elektriker, sosionom eller butikkmedarbeider. ALLE er like mye verd.

    ... i mine blå øyne.... ;)

    SvarSlett
  55. Vi trenger de med lavere utdanning-slik som finansministeren ,Kjell Inge Røkke,Stein Erik Hagen, stortingspresidenten og mange andre.Jesus avr bare tømmermann-altså håndverker....

    Tihihi:-)

    SvarSlett
  56. Stortingspresident er forøvrig landets "høyeste" formelle stillingstittel nest etter kongen hvis jeg ikke tar helt feil. Og den innehas p.t. av en "lavt" utdannet utmerket mann...jaja. Da så.

    SvarSlett
  57. Er veldig enig med deg. Mange har faktisk jobbet seg opp fra gølvet med liten utdannelse, men stor ståpåvilje og lyst til få ting til. Alle er vi viktige i
    ett samfunn. Hvis noen ser ned på deg fordi du kanskje ikke har den rette eller nok utdannelse i deres øyne, er de ikke mye å samle på. Jeg har heller ingen stor utdannelse, men trives i det jeg gjør. Er glad og fornøyd, setter pris på mine kolleger og det de kan bidra med overfor meg. Jeg kan bidra med mitt gode humør, min vilje til stadig å lære nytt,og være en god omsorgsperson. Alle kan vi noe, har noe spesielt som vi kan gi... La oss ikke fokusere ene og alene på utdanning, men på mennesket med alle sine forcer.

    SvarSlett
  58. Trenger ikke å ha høy utdanning for å tjene penger her i verden, det kommer bare an på å kunne jobbe deg frem til dit du vil nå.
    Selv jobber jeg innen IT uten noen formell utdanning. Orket ikke å gå på videregående, så jeg dumpet ut etter ungdomskolen.
    Men relevant utdanning eller ei så kunne jeg Datamaskiner inn og ut, det har alltid vært min hobby.
    Så nå er jeg såpass heldig at jeg er ansatt som IT konsulent og innleid av et større firma.
    Hver dag får jeg jobbe med hobbyen min og allikevel tjener jeg Solide 1.18 Millioner i året =D

    så til dere som gikk almen utdanning å tror at vi andre som ikke er blitt ansatt som papirflyttete er udugelige (rettet mot "Anonym" i toppen av kommentarfeltet som snakka om lønninger og hvorfor han var bedre enn alle andre)... SUCK IT, VI KAN VI OG ! =D

    SvarSlett
  59. ingen er bedre enn andre, sosial status er noe de svake menneskene trenger, penger er roten til ondskap. jeg respekterer heller en uteligger en sjefen min eller en annen som går med dress i hverdagene. men hva kan vi gjre alle mennesker fortjener og dø for det vi gjør og har gjort. og uansett om du sier: ja men vi kan endre oss: er det fortsatt forsent til det nå.

    åhh det føltes godt og si:P

    SvarSlett
  60. En ting har de fleste kommentarer til felles; direkte uttrykt eller ikke, utdanning er ensbetydende med skolegang. Din utdanning blir ikke helhetlig uten at du har tilstrekkelig erfaring til aa trekke paraleller mellom dine teori kunnskaper og den virkeligheten hvoe teorien skal settes ut i livet.
    Intelligens og evne til aa fungere i arbeidslivet (paa hvilket som helst nivaa) har mye med personlige egenskaper aa gjøre. Det som hadde sin spede begynnelse som en overgang fra bedrifts organisert opplæring til skolebasert opplæring hadde den samme drivmotor som man kan se uttrykt i deler av disse kommentarene. Utdann deg og faa en jobb slik at du slipper aa arbeide for pengene.
    Det er jo søgelig at vi har endt opp med ett samfunn som verdisetter funksjoner som bare har administrative formaal, høyere enn hva utøverne av det reelle arbeidet.
    vi har sakte men sikkert bygget en bedrifts struktur som holder kunstig liv i det byraakratiske veldet, fra en struktur hvor daglig leder sammen med en regnskapsfører og en lagerarbeider kunne yte tilstrekkelig service for 25 rørleggere. Har vi i dag endt opp med en struktur hvor en overflod av posisjoner innen en haandtverksbedrift er opptatt med administrativt arbeide. Det er ikke mye tvil om hvem som er de overflødige i dette bildet, skiller man de utøvende fra de administrative kan man forestille seg hvem som ble etterspurt av kundemassen.
    Den som velger aa lære seg ett haandtverk vil etterhvert kunne utvikle alle de administrative eller teknisk bergnende funksjoner.

    Alt i alt saa er det ingen som er tjent med at dette blir en slags "pissing contest" vi er heller ikke tjent med at yrkesgrupper blir saa til de grader disset at nærmest blir sett paa som pariakaster.
    Dere som er unge naa vil jo se det abnorme i at ungdommer gaar paa skole til botimot fyllte tredve, mens dere selv blir holdt tilbake fra pensjon til langt ut i sytti aara.
    Send en varm tanke til deres foreldre som saa langt har gjort hva de kan for aa dere fra aa ta i ett tak som riktige arbeidsfolk.

    Søppeltømmere og vaskehjelper fra Latvia og Sverige er godt aa ha saa lenge vi har raad til aa betale for det.
    Senere kan det være litt tungt aa ta fatt paa oppvasken selv igjen.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  61. Vil vel si at det er forskjell på å ikke se ned på noen, og det å se opp til noen:

    Jeg ser ingen grunn til å se ned på en som ikke har valgt å ta en lang utdanning. Det er mange valg man kan ta her i livet som fører til at man når målene sine uten en bachelor- eller mastergrad.

    Men om jeg skal se opp til personen som sitter bak kassen på Rema 1000 eller snekkeren som bygger en ny terrasse, så trenger jeg en grunn til det. Jeg ser ikke opp til noen bare fordi de gjør jobben sin. I de tilfeller jobben deres gjør at jeg ser opp til dem, så er det fordi de brenner så mye for den at de gjør noe mer enn det som forventes.

    Kanskje er det en barneskolelærer som bruker deler av lunsjen sin til å hjelpe en elev med å lære gangetabellen, eller kantinedamen som legger sin stolthet i å alltid være blid og hyggelig for å bidra til at kundene får en god dag.

    Av samme grunn ser jeg ikke opp til en lege eller sivilingeniør som bare gjør et minimum av det som forventes av de og som går på jobb bare for at penger skal komme inn på kontoen hver måned.

    Det er dette siste som jeg tror ligger bak at en del ser ned på folk uten utdannelse. Man danner seg et bilde av at dette er personer uten en glød for noe. Hvis det er personer som bare tilfeldigvis havnet i en jobb, som like gjerne kunne jobbet med noe helt annet uten at de ville brydd seg, så er ikke det noe som inspirerer til å se opp til dem.

    Men jeg vet at det er mange som kan brenne for jobben sin, uansett om de er advokat, rørlegger eller skoselger. Dét får meg til å se opp til de. Mange andre har rett og slett et liv som dreier seg om andre ting enn jobb. Kanskje er det å gi barnene deres en god oppvekst, å se verden eller å omgi seg med gode venner. Det er hva de gjør for å oppnå de målene som avgjør om jeg ser opp til eller ned på noen.

    En glad person er per definisjon suksessfull. En trist eller likegyldig person er ikke.

    SvarSlett
  62. Jobber for dagene som hjelpemann på søppelbil. Jeg har fått for øre at nesten ingen nordmenn jobber som dette og at jeg er visst den eneste som ikke sier at jeg ikke gidder mer etter 3- 4 timer. Det er faktisk hekstisk, selv har jeg lite skole-utdanning og har kompansert det med mer av typen arbeidserfaring. Har jobbet med spesialtransport av flygel og piano og brannsafer osv. det er en tung jobb, men manlærer teknikk og smarte løsninger. Derimot det å jobbe som hjelpemann på søppelbil er noe av det mest slitsomme og utfordrende jeg hat gjort, det er ikke et problem å stå opp tidlig, men det har seg slik at man sitter ikke i en bil og leverer gods fra A til B, man går ut av bilen for hver eneste søppeldunk langs gater eller veier, og var vel oppe i 1500 bøtter i dag og jobbet i 11 timer. Hvor mange av dere kan si med hånda på hjertet at det å gå inn og ut av en bil ca. 600- 1200 ganger er en enkel jobb som alle kan utføre? Ta en dag og test det så skal vi nok finne ut av den lave prosentandelen som faktisk holder ut med dette daglig? Forresten, det finnes mange intelligente mennesker som velger praktiske jobber, som for eksempel gagner samfunnet i den forstand at folk genererer søppel og uten at noen tømmer bøtta så har du ikke noe å plassere søppelet dit i. Vær takknemlig vi har slike folk, jeg har respekt for folk som har gjort dette lenge, har ikke møtt en eneste nordmann ennå, men det er vel noe med å orke å utføre et realt arbeidstak for samfunnet.

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!