tirsdag 31. mai 2011
Tur til Granneset og Bredek!
09:20 parkerte jeg bilen og startet turen. Jeg var ikke kommet mange meterne opp i lia før jeg innså at det var mye snø her ennå. Heldigvis bar snøen, så jeg valgte å fortsette. Uten GPS hadde det nok vært umulig for meg å finne fram, siden stien ikke antydningsvis vistes under snøen!!! Og for dere som er kjent i området; dere ser på skiltet hvordan snødybden er....
Utsikten underveis var som alltid upåklagelig. Dere ser at her oppe er det ikke blitt mye grønnfarge. Regner med at det ennå er et par uker til snøen er såpass borte at hele stien vises. Men da pleier det å gå fort, og bli grønt og fint overalt!
Etter 1 time og 25 minutter ankom jeg Granneset gård. Her var både åkerene og området rundt hus/låve/vedskjul fulle av snø. Jeg klippet Ranatrasken-kortet mitt, gikk inn og skrev i besøksboka, før jeg satte meg ute på trappa og spiste litt. Granneset gård er i Statsskog sine hender og står åpen for besøkende. Så skal man på fjelltur i disse trakter, og overnatte, er ikke telt noen nødvendighet! Ved finnes det i vedskjulet, og til og med soverommet har vedovn! ;)
Så fortsatte jeg mot Bredek. Like før brua forsvant snøen, og stien var fin å gå på. Det er ikke lange biten fra Granneset til Bredek, men man må altså over denne hyggelige brua... Og med elva brølende under, tuslet jeg over. Jeg tittet ned en gang, sånn ca midt på og konstaterte at cachen hang der og tuslet videre.... Forsen skummet og brølte noe skrekkelig 150 m lengre fremme, men jeg fikk ikke tatt noen gode bilder... sukk...
I tolv-tia ankom jeg Bredek gård. Her fiska jeg fram cachen som vi ikke fikk logget i fjor, siden gården var stappfull av muglere (folk)... Bredek gård eies av Rana Museum, og her er det ikke åpent noen steder! Usj! Jeg synes fjellgårder skal stå åpne!!! Det hang til og med hengelås på vedskjulet... Så skulle man gå seg værfast i området, er det bare å håpe at man er på Granneset-sia av elva!!!
Her spiste jeg resten av lunsjen min, drakk kantarellsuppe (den svenske "rett i koppen" - anbefales; veldig god), logget cachen og la den på plass, før jeg tuslet tilbake mot bilen. Nesten 5 timer etter start var jeg tilbake ved bilen. Det går en smule saktere når man går på snøen og hele tiden må konferere med GPS'en for å sjekke at man er på rett sted... Vanligvis er det vel en time opp til Granneset, og 20 minutter mellom gårdene, og rundt 45 minutter ned fra Bredek... ruta ser dere på kartet! Prima turmål!!!
mandag 30. mai 2011
Granneset
lørdag 28. mai 2011
(4) Man vet man er nordlenning når....
Man vet man er nordlenning når;
- man ikke gidder barbere leggene fordi man trenger den ekstra varmen!
(Bilde fra google, ja! Ikke mine legger.... bare sånn til orientering...)
(3) Man vet man er nordlenning når....
Og jeg kjenner meg sterkt igjen i utsagnet;
Man vet man er nordlenning når;
- man ikke gidder investere i hagemøbler, man bare slenger seg ned på sparken innimellom bygene!!!
Det har absolutt ingenting for seg å bruke penger på hagemøbler. Treverket råttner etter ett år. Jernskramlet ruster. Putene må man stort sett ha inne eller i en sånn putekasse. Plast fryser i stykker i løpet av vinteren, selv om de står inne i en bod. Og hva er vel poenget med å ha hagemøblene stående under tak for å holde dem tørre, eller kunne sitte tørt ute? Da kan man heller sitte inne!!!
Dagens nordnorske frustrasjon fra meg.... ;)
tirsdag 17. mai 2011
Besøk på palasset Knossos.
Med en utrolig kunnskapsrik gresk guide, har jeg og den store bukkene bruse fått mye ny lærdom om gresk historie! ....men vi må tilbake hit, for vi fikk ikke sett en spesiell fontene.... ;)
Jeg håper alle hjemme i nisselandet har det supert! ;)
Har Norge også sånne grøfteblomster på nasjonaldagen?
Dårlig vær = er delvis overskya og 20 grader.... Med det har vi ikke opplevd, heldigvis!
Til alt hell ble vi ikke vekket av hornmusikk i morres. Phu!!! Nasjonaldagen feires best i varmen, med tærne i bassenget. Ingen tvil om det!!! I dag er alle gutta i badeland. Jeg har vært på cachejakt. I morgen blir det Knossos og museum på meg og den største bukkene bruse. Nok en gang skjønner jeg overhode ikke hvorfor vi bor i nisselandet. Brrrr.... Håper for alt i verden det meste av snøen er borte til vi blir tvangsreturnert til der passene våre er utstett... Happy 17. mai folkens!!! ;)
fredag 13. mai 2011
(2) Du vet du er nordlenning når....
torsdag 12. mai 2011
Duty free!
Og etter at folk har stått 1,5 time i kø for å bli kvitt kofferter, står de nå i kø for å komme ombord i flyet! Veldig nødvendig å være først ombord, ikke sannt? Jeg lar meg imponere over flokk- og kø-trangen til folk!!! ;)
Men nå er det fem timer til vi er på hotellet i varmen! :)
Reisen mot det store utland er startet!
Matpakke-frokosten er spist, så nå slapper vi av med kaffe og suduko. Fire timer til vi er på Værnes, åtte timer til flyet går.
Den to timer lange pausen fram til innsjekkinga starter, gir akkurat tid til en rask stopp innom Værnes Travel Bug Hotel for å avlevere og plukke opp noen Travel Bugs! ;)
Håper dere får en strålende dag i sola!!!
Prima utsikt!
tirsdag 10. mai 2011
Konfirmanter og kolosale pengegaver - Hva gjør vi?
Jeg ser at enkelte av økonomene som uttaler seg i aviser og på nettsteder, mener at ungdommen må få være litt "fulle sjøfolk" med pengene, og BSU ikke anbefales så tidlig på grunn av skattefordelene. Jeg er uenig. Dagens ungdom har mer enn det de trenger av merkeklær, fancy telefoner og moderne pc'er. Musikkannlegg og høytalere er vel ikke øverst på ønskelista i disse iPod tider... Jeg kan ikke fatte og begripe at det skal være nødvendig å bruke hele gavebeløpet på å skaffe seg ennå nyere modeller av nevnte utstyr?!?! Videre tror jeg de færreste klarer å spare 150.000,- på BSU konto frem til de blir 34 år. Livet er fullt av investeringer i tidsperioden fra 18-34 år. Utdanning, førerkort og bil (kanskje også moped/lettmotorsykkel?) blir prioritert forran sparing. Skulle tro det da var greit med en "kikk-start" på sparing til egen bolig?
Investeringer i fremtiden? Ja, hvilken konfirmant tenker vel på at han eller hun en dag skal bli voksne og trenge bolig? Eller at det kanskje bør spares til setifikat og bil? Ja, for sånne ting koster også "flesk" i dag, og kommer ikke dalende ned fra himmelen.
Sett pengene inn på høyrentekonto! Jo, men dette har jeg funnet ut er et tøyelig begrep. En helt allminnelig høyrentekonto gir i dag en knapp prosent rente. Mens en fastrenteinnskuddskonto gir 4% rente, det samme med BSU (nå har enkelte banker en nedre grense for når ungdommen kan begynne å spare i BSU, men i "vår" bank kan de gjøre det selv ved konfirmasjonsalder).
Som mor til en vaskeekte rik konfirmant følte jeg at jeg var forpliktet til å sette meg inn i denne konto/rente jungelen som finnes. Men jeg undres, gjør foreldre det? Og OMG for en jungel å sette seg inn i!!!
Etter å ha diskutert en del, jeg og "rikingen" min, hvor det ble kalkulert renter opp ned og i mente, kom vi nå ganske raskt frem til en fornuftig løsning. Jeg kjente at er det kjekt at de lærer seg renteregning på skola, for her gikk telefonkalkulatoren varm... Det å finne frem til en løsning som både ga litt "surrepenger", litt investering i fremtiden, litt låste penger til høy rente og litt tilgjengelige sparepenger, løste seg greit for min konfirmant. HELDIGVIS! Jeg vet at mange foreldre sliter der, det er fort gjort å bruke litt nå og litt da...
Men hva råder andre konfirmantforeldre sine håpefulle å gjøre? Får de bare ta hånd om gavene selv, eller blir de plassert i banken? Hva skjer den dagen de blir myndige og får tilgang til alle disse sparepengene som foreldrene har sagt; Nei! Nei! Nei! til bruken av? Hvordan skal man lære ungdommen å få disse store, flotte gavene å bli til noe i fremtiden? Gjør man det, eller lar man det bare være?
Det hadde vært fint å høre fra andre konfirmantforeldre, eller andre som har en mening!
mandag 9. mai 2011
Jeg jobber 659,82 % stilling!!!
- Trekker fra og med at gutta reiser til pappaen sin annenhver helg.
Jeg har 85% stilling som hustru.
- Trekker fra 15% siden gubben reiser en del.
Jeg har 80% stilling som hushjelp.
- Trekker fra fordi gubben tar noe, under "frivillig tvang".
Jeg har 59,12% stilling som nattsykepleier.
- Har valgt det sånn fordi jeg liker roen om natta.
Jeg har 80% stilling som kokk.
- Trekker fra fordi gubben av og til kokkelerer.
Jeg har 100% stilling som gartner.
- Fordi gubben skjuler seg bak allergi.
Jeg har 70% stilling som innkjøps-sjef.
- Trekker fra fordi gubben handler fritidssutstyret.
Jeg har 100% stilling som økonomisjef.
- Fordi jeg antar gubben ikke kan åpne nettbanken.
Jeg jobber totalt 659,82% stilling, med pengeutbetalinger for 59,12% stilling, store smil for ca. 150% stilling - og har funnet ut at resten faktisk bare er frivillighetsarbeide under begrepet "frivillig tvang"!
I utdannings og jobb-jungelen...
Svarene har vært mange og forskjellige opp gjennom årene. Vi har vært innom både brannmann, politi, baker og konditor, dyrlege, gårdbruker m.m. Og det har vært mye ; "Vet ikke!"
Det er nå ikke så lett i en alder av 15-16 år å skulle gjøre et valg ang fremtiden. Skal du ta en yrkesutdanning, må du velge nå. Skal du studere på høyskole eller universitet er det bare ett alternativ; allmenne fag.
Kanskje vet ungdommen hva de egentlig har lyst til, men jeg har inntrykk av at de ikke helt klarer å motivere seg og ta inn over seg at de faktisk må ut av ungdomsskola med rimelig gode karakterer for å faktisk kunne råde helt selv over dette valget. Mange tror kanskje bare at; det ordner seg nok, ungdomsskola er ikke så viktig!
Men uten gode karakterer på ungdomsskola, kan du ikke velge selv på øverste hylle. Med en rask sjekk i dag fant jeg ut at på de mest populære videregående linjene må man fort ha over 52 poeng for å komme inn (gjennomsnittskarakter * 10). Dette betyr mange 5'ere, en del 6'ere og veldig få 4'ere og aller helst ingen 3'ere eller lavere!
Det å forstå at det krever LITT hjemmearbeide utenom det skolen krever for å få til sånne karakterer, er det ikke så helt enkelt å få ungdommen til å forstå. Har man gjort det som står på "ukeplanen" er man ferdig! Den leksefrie skolen er moderne for tiden, med de konsekvensene det har. Klart ungdommen er fornøyd i øyeblikket. Ferdig på skola om dagen = resten av døgnet fri!
Konsekvensen av den leksefrie skola er, etter min mening at mange ungdommer ikke får øvd nok på de emnene de bør kunne. Videre lærer de seg ikke å studere/lese på egen hånd - noe som gjør at de faktisk ikke blir presset til å ta ansvar for egen læring.
I min naive forestilling av verden, må tilbakeinnføring av begrepet; LEKSEBOK, til for at ungdommen skal få kontroll og ha mulighet til å ta ansvar for egen læring. "Dere må ha lest kapittel 4 til onsdag om to uker, da blir det prøve!" sier kanskje læreren. Ungdommen tenker nok fort at; "Det er lenge til, jeg tar det i neste uke!" Dette blir ikke notert noen steder, leksebøker vet ikke ungdommen hva er, ergo blir det vill panikk på tirsdag kveld to uker etter, for UPS! boka ligger i hylla på skola - og muligheten til å øve er borte!
Men vi har jo Its'learning, tenker kanskje du? Joda, der hvor det fungerer og lærerne faktisk er med på å bruke det. Desverre er det nok sånn at mange lærere ikke gidder legge ut noe som helst der, ergo blir sidene knapt halvgode! I en verden hvor alle lærerne brukte sidene til å legge ut info om prøver og innleveringer fortløpende, så ville det være veldig enkelt for både foreldre og elever å følge med. Å tro at en tenåring skal huske noe selv, er likestilt med å tro på julenissen!
Men hvis nå ungdommen forstår viktigheten av gode karakterer, så skal de likevel gjøre livsviktige valg. Livsviktige fordi disse valgene gjelder hele livet og fremtiden. Selvsagt kan valgene gjøre senere i livet, men det er på sett og vis meningen de skal gjøre dem i løpet av 10'ende klasse.
Og hva skal man da gjøre? Skal vi som foreldre dytte dem i den ene eller den andre retningen? Skal vi bare la dem seile sin egen sjø? Prøve å fiske ut av dem hva de har lyst til? Hva de vil jobbe med gjennom voksenlivet? Bare hjelpe dem å finne veien?
søndag 8. mai 2011
Roen har senket seg i Villa Galskap!
Solen skinner i dag også, så vi har det varmt og godt i solveggen.
Nå er tiden inne for å finne frem kofferter og børste støv av sydenklærne! Om 4 dager setter vi kursen sørover til Hellas og Kreta. En uke med sol, sommer, bading, resturantmat og en utflukt eller to vil nok gjøre godt. Kanskje er snøen forsvunnet til vi returnerer?
Jeg ønsker alle en strålende fortsatt søndag! ;)
fredag 6. mai 2011
Den store bake til konfirmasjon dagen!
I tillegg står ei sjokolade kake klar til fyll, og 13 åringen lager brownis!
Fire kaker skulle da være nok? I tillegg til de nevnte, blir det ei ostekake (bakt av ei tante av konfirmanten) og ei verdens beste. Brownis er vel mer for kjeks å regne? Og så går det rykter om at ei anna tante tar med ei tårnkake! Har en mistanke om at vi får en større restekake sermoni på søndag! ;)
Så alt skulle vel være i orden nå?
onsdag 4. mai 2011
Det nærmer seg!
Nå gjenstår det bare å bake et par kaker, og finne en metode for å få vist bilder til talen... Og det er ingen enkel sak når lokalet ikke har storskjerm... Så her må hoder legges i bløt! Hvordan løser vi dette? Hmmm...
tirsdag 3. mai 2011
mandag 2. mai 2011
Det er meget mulig dette er vår!
Men nei... Litt medlidenhet må jeg da få? Vræl!!!
(1) Du vet du er nordlenning når...
Dette utsagnet fikk jeg storstilt bekrefta når jeg leta fram sydenklærne. (Japp! Vi har egne korghyller for sydenklær!) Jeg fant både kjoler, skjørt og overdeler fra 2005. Pent brukt to uker i året! Jeg har slått fast at jeg ikke trenger sløse bort penger til dette formålet i år heller. Det gamle "funker fjell" i år også!!!